Genel

Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır? Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur?

Miras konusunda pek çok soru sorulmaktadır. Onlardan bazıları da “Kocası ölen kadın mirastan ne kadar pay alır? Anne sağken miras paylaşımı nasıl olur?” sorularıdır. İşte bu soruların yanıtları!Türk Medeni Kanunu'nun 511

EVLAT MİRASTAN NASIL ÇIKARILIR?

Evlatlıktan reddedilme davası ile birlikte evlat, mirasa dair tüm haklarını kaybedebilir. Türk Medeni Kanunu'nun 511. maddesinde bu konu ile ilgili kesin ifadeler yer alır. Mirastan çıkarılan kişi, mirastan tekrar pay alabilmesi için tenkis davası da açamaz. Evlat, ebeveynden önce ölmüş gibi davranılabilir.

İşte mirasa dair merak edilip sorulan diğer sorular ve yanıtları…

ANNE EVLADINI MİRASTAN MAHRUM EDEBİLİR Mİ?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 510.-511. maddeleri hükümleri gereğince yasal şartları sağlanması durumunda, anne ve babanın çocuklarını mirastan ret (ıskat) hakkı vardır. Anne ve baba, çocuğunu mirasından mahrum da bırakabilir.

ANNE SAĞKEN MİRAS PAYLAŞIMI NASIL OLUR?

Vasiyet yok ise Miras Hukuku'nda belirlenen esaslar ışığında miras paylaşımı yapılabilir. Miras paylaşımında murisin alt soyu yani bunlar çocukları, mirastan eşit pay alır. Çocuğu olmayan murisin eşi bulunuyor ise, mirasın yarısı eşe diğer yarısı murisin anne ve babasına eşit olarak paylaştırılmaktadır.

KOCASI ÖLEN KADIN MİRASTAN NE KADAR PAY ALIR?

Eşi ölen kadının eğer çocuğu yoksa, ama ana babası ve kardeşleri bulunuyor ise sağ kalan eş mirasın yarısını almaktadır. Kocanın nene dedesi ve amca, dayı, hala, teyzesi varsa, sağ kalan karısı mirasın 4'te 3'ünü alır. Bu akrabaların hiçbiri hayatta değilse, eşi ölen kadın mirasın tamamını alındığı kanunlarda da belirtilmektedir.

MİRAS KALAN EVİN İÇİNDE MİRASÇILARDAN OTURAN VARSA NE OLUR?

Anneden ya da babadan miras kalan evde oturma hakkı, tüm mirasçılar tarafından birlikte kullanılmadır. Ancak miras kalan evde oturan mirasçılardan birinin diğer mirasçılar tarafından doğrudan tahliye edilmesi mümkün değildir. Zira her bir mirasçı miras kalan evde elbirliği sıfatıyla maliktir.

TAPUDA MİRAS SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Tapuda miras sorgulama işlemi ilk olarak E-devlet üzerinden yani internet adresine girilerek, T.C kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapılması gerekmektedir. İkinci yol olarak da anasayfa üzerinden arama butonuna "Veraset İlamı Sorgulama" yazmanız da yeterli olur.

2023 TOKİ İstanbul kura sonuçları! TOKİ İstanbul kura ne zaman 2023? İstanbul TOKİ kura çekilişi ne zaman 2023?

AFAD personel alım! AFAD personel alımı için nereye başvurulur? AFAD personel alım şartları nelerdir?