Yeni Projeler

Koçfinans mortgage işine giriyor

Koçfinans Genel Müdürü Kürşad Öçel tüketici finansman şirketlerinin sadece kredi işine yoğunlaştığı için kredilerde bankalardan daha iyi hizmet sağladığını söyledi.

Koçfinans Genel Müdürü Kürşad Öçel, otomotiv kredilerinde bankaları bile geride bırakmayı başaran tüketici finansman sektöründeki gelişmeleri Vatan için yorumladı. Öçel, 2007'de satılan her 7 araçtan birinin tüketici finansman şirketleri tarafından kredilendirildiğini, her 15 araçtan biri için kullanılan krediyi ise Koçfinans'ın sağladığını söyledi. Sektörün 2007'de 100 bin kişiyi otomobil sahibi yaptığını belirten Öçel, "Tüketici finansman şirketleri sadece kredilere odaklandığı için bankalardan daha başarılı. 10 dakikada kişiye özel hem de bürokrasisiz ve evraksız kredi sağlıyoruz. Bu yıl Koçfinans portföyüne mortgage kredisi de katılacak" dedi.

2007 yılı Koçfinans ve sektör açısından nasıl geçti?

2007, Koçfinans açısından gelişmelerle dolu verimli bir yıl oldu. Otomotiv sektörü yüzde 4.5 küçüldüğü halde biz büyümeye devam ettik. 7'si anlaşmalı markalar olmak üzere 25 markanın 500'ü aşkın bayisinde kredi kullandırmayı başardık. 2007'de toplam kredilerde yüzde 27'lik artış sağlayarak; 1.028 milyon YTL tutarında, 125 bin adet kredi ile sektörde lider konuma geldik.

2008 sektör için nasıl geçiyor?

2008 yılının belirsizliklerine rağmen, sektör açısından iyi geçeceğini düşünüyorum. Bu arada gerek tüketici kredileri gerekse mortgage konusunda pazara girmeye hazırlanan yeni şirketler var. Türkiye'de bütün bankalar bu pazardan değişik nedenlerle pay alma yarışındalar. Payı artırmak için başta fiyat olmak üzere çok şiddetli mücadele yapılıyor. Bundan tüketiciler kârlı çıkacak.

Global piyasalardaki dalgalanma ve resesyon, sektörü nasıl etkiliyor?

Plan, bütçe ve hedeflerimizi 2008'in daha zor bir yıl olacağı öngörüsüne dayanarak yaptık. Dolayısıyla ciddi bir etki yaşayacağımızı düşünmüyorum. 2007'de toplam satılan araç adedinin yüzde 6.5'ini Koçfinans kredilendirdi. Aynı stratejiyle devam ederek 2008'de bu oranı yüzde 7.5'e çıkarmayı hedefliyoruz. Resesyon tüm sektörlerde olduğu gibi, hizmet verdiğimiz sektörlerde de bir daralmaya neden olacak. Bu sene de standartlarımızı bozmadan yeni ürünler ve farklı kredi sistemleri üreterek oluşacak talepten en yüksek payı almayı planlıyoruz. Dalgalanma sektörün de fonlama ihtiyaçlarında olumsuz bir etki yaratabilir. Kredi sağlamak zorlaşabileceği gibi, maliyetlerde artış olacaktır.

İşsiz kalanın borcunu ödeyeceğiz

Bu yıl müşterilere yeni ürünler sunacak mısınız?

2008 yılında ürünlerimiz arasına mortgage kredisini eklemek istiyoruz. Çalışmalarımızı tamamladık. Başlamak için BDDK'dan izin bekliyoruz. Mortgage kredileri ile de piyasaya farklı bir soluk getireceğimize inanıyorum. Son aşamaya geldiğimiz diğer ürün "Kredi Koruma Sigortası". Kredi kullanan tüketicinin işsizlik, hastalık ve sakatlık gibi durumlarında tüketici adına taksit ödemesini yapacak olan sigorta ürünlerini pazara sunacağız. Küçük ödemelerle kredi taksitleri koruma altına alınacak.
(Vatan)