24 / 12 / 2024

Koç'tan 40'ıncı yılda 2 büyük proje

Koç'tan 40'ıncı yılda 2 büyük proje

Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç'un 21 yıl uğraşarak kurduğu Vehbi Koç Vakfı, 40'ıncı yılında iki büyük projeye hazırlanıyor



Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç'un 21 yıl uğraşarak kurduğu Vehbi Koç Vakfı, 40'ıncı yılında iki büyük projeye hazırlanıyor: Tıp fakültesi ve araştırma hastanesi kurulması ile Sadberk Hanım Müzesi'nin kültür kompleksine dönüştürülerek taşınması...

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, vakıf, Koç ailesi ve Koç grubu olarak görevlerini yerine getirmiş olmanın huzuru içinde olduklarını söyledi.
Arsel, vakfın 40'ıncı kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlediği sohbet toplantısında, Vehbi Koç Vakfı'nın, Türkiye'nin ilk özel vakfı olarak kurulduğu ilk günden itibaren çağdaş ve gelişen bir Türkiye yaratmak amacıyla, eğitim, sağlık, ve kültür alanında faaliyetler yürüttüğünü belirtti. Arsel, "Üzerimize düşen görevleri yerine getirmiş olmanın huzuru içindeyiz. Aynı yolda yürümeye devam edeceğiz. Dileğimiz daha fazla gönüllü kişi ve kurumun aynı çabayı göstermesi" dedi.
Semahat Arsel, babası Vehbi Koç'un yüksek değer ölçüleriyle yaşamayı kendine prensip edinen biri olduğunu ifade ederek, "Aynı prensipleri aile ve iş hayatında da uyguladı. Vehbi Koç Vakfı'nı kurarak, yardımseverliğin kurumsallaşmasına Türkiye'de önayak olması da bu arzusunun anlamlı bir örneğidir" dedi.

Atatürk'ten madalya
Vehbi Koç'un "Ülkem varsa ben de varım" sözünde ifade ettiği bakış açısını gençliğinden itibaren toplumsal duyarlılık çalışmalarıyla ortaya koyduğunu söyleyen Semahat Arsel, "Nitekim, ilk büyük yardımını Türk Kuşu'na yaparak, Atatürk'ten pırlantalı madalya kazanmıştır. Bu tarihten itibaren de küçük ve büyük çaplı yardımlarına devam etmiştir. Ancak, bir noktadan sonra bu işlerin devamlılığını, kurumsallaşmasını sağlayacak bir yapının oluşturulması için araştırmalara başlamıştır" diye konuştu.

ABD'de gördü, 21 yıl uğraştı
Türkiye'nin ilk özel vakfı olarak 17 Ocak 1969'da resmen kurulan Vehbi Koç Vakfı'nın kuruluşu için Vehbi Koç'un en büyük ilhamı 1946'da 50 gün süren ABD seyahatinde tanıma imkanı bulduğu Ford ve Rockefeller vakıflarından aldığını belirten Arsel, Türkiye'ye döndükten sonra, özel vakıfçılık konusunda çalışmaya başladığını anlattı.
Arsel, "Tam 21 yıl boyunca kendi arzuladığı ve Batı'dakilere benzeyen bir vakıfçılık için gerekli hukuki altyapının oluşturulması yolunda mücadele etti. Bu mücadelesi 21 yıl sürdü" diye konuştu.

Hisselerinin yüzde 8'i
Vehbi Koç Vakfı'nın büyük sanayicilere ilham kaynağı ve göz dolduran pek çok özel vakıf için model olduğunu anlatan Arsel, "Bu, aile olarak bizim en önemli gurur kaynaklarımızdan biridir" dedi.
Arsel, Vehbi Koç'un, vakfa Koç Holding'in yüzde 8'ini vakfettiğini hatırlatarak, "Vehbi Bey, kuruluş günü okuduğu ve zapta geçirilmesini istediği `Vedia' yani `Emanet' kısmında vakfın devamlılığının önce ailesine ve yöneticilerine, sonra Türk halkına emanet etmiştir" dedi.



Üniversiteyi eleştirenler çocuklarını orada okutuyor
Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Kurumsal İletişim ve Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç da Vehbi Koç'un bir ülkenin kalkınmasının sadece devlete, hükümetlere bırakılmayacağını düşündüğünü, vakıflarla ilgili mevzuatın çıkmasında çok büyük sıkıntılar yaşadığını ve ciddi bir mücadele verdiğini söyledi. Ali Koç, şöyle dedi:
"Vakfın faaliyetlerinde yeni bir yaklaşımımız var. İnancımız sosyal yardım anlayışını, kültürünü sahaya indirmek, teşkilata, bayiilere, çalışanlarımıza indirerek bu bilincin kapsama alanını genişletmek. Sabah tıraş olurken harcadığınız sudan, sokakta yürürken çevreye verdiğiniz zarar ya da katkıya kadar insanların küçük yaştan bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Sosyal sorumluluk anlayışı dünyada değişti. Özel sektör de çözümün parçası olmak zorunda, sadece 'parayı ver işin içinden çık' olmaz."
Vakıf çalışmaları dolayısıyla yapılan haksız eleştirilerden üzüntü duyduklarını belirten Ali Koç, şöyle devam etti:
"Konu ne olursa olsun bir konuda öncülük yapmışsan cefasını çekmek zorundasın. Hiç sosyal yardım yapmayanlar hiç risk almıyor, hem eleştirilmiyorlar hem de paraları ceplerinde kalıyor. Beni üzen şey, insanlarımızı teşvik edeceğimize bu tip olaylarda ciddi anlamda tenkit de olabiliyor.
Tenkit dünyanın en kolay işi. Koç Üniversitesi kurulurken sıkıntı oldu. Tenkit eden çok oldu. Ama üniversitenin arazisi dışında orada orman kalmadı. İşin vitrini ormandı. O dönem üniversiteyi eleştirenler şimdi çocuklarını orada okutuyor. Özal döneminde 2000'de 100 milyon nüfus diye bir slogan vardı. Aile Planlaması Vakfı'nın faaliyetleri ülkenin demografik yapısını değiştirecek diye eleştirildi."

Yıldırım: Müzeye arsa bulamıyoruz
Vakıf Genel Müdürü Erdal Yıldırım, 40. yılda en önemli projelerinden birinin Sadberk Hanım Müzesi'nin kültür kompleksine dönüştürülmesi ve daha merkezi bir bölgeye taşınması olduğunu söyledi. Yıldırım, "Başka bir ülkelerde her belediye çekmek için yarışır, ama bizde böyle bir destek yok, yer bulamadık" dedi.
Vakfın ikinci büyük projesi Koç Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesi ve araştırma hastanesinin kurulması.
Yıldırım'ın verdiği bilgiye göre, vakıf eğitime 27, sağlığa 6, kültüre 5 kurum kazandırdı, yüzlerce kuruma destek oldu. Toplam yatırımı 600 milyon doları aştı. 400 milyon dolar parası var. Holdingdeki payı ilerde yüzde 10'a çıkacak.

Milliyet

Geri Dön