Genel

Kamu Özel İşbirliği sözleşmelerinin kapsamı kanunla belirlenecek!

Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinin hazırlık ve uygulamasına ilişkin sözleşmelerin temel çerçevesinin belirleneceği kanun, çeşitli sektörler için yeni tip sözleşmeler hazırlamasına imkan sunacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ekonomi programı kapsamında öngörülen düzenlemeler arasında bulunan “Kamu Özel İşbirliği Kanunu” hazırlanmasına yönelik temel çerçeve belirlendi. Dünya'dan Mehmet Kaya'nın haberine göre; konuya ilişkin bilgi veren kaynaklar, kanunun temel amacının Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinin hazırlık ve uygulama aşamasının bütün kurumlar için kolaylaştırılması, yabancı yatırımcıların da kolay anlayabileceği bir mevzuatın oluşturulması olduğunu belirttiler. Bu kapsamda, bütün KÖİ projeleri için uluslararası tahkim imkanının sağlanmasının yasada planlandığı ifade edildi. Kanun ile KÖİ sözleşmelerinin temel çerçevesi belirlenecek, sözleşmede bulunan hususlardaki hak ve yükümlülüklerin tam karşılıkları kanunla düzenlenecek. Ayrıca, çeşitli sektörler için tip sözleşmeler hazırlanacak. 

Yasa hazırlığında, tartışma konularından birinin merkezi bir KÖİ proje yönetim birimi kurulup kurulmaması olduğu, genel eğilimin merkezi yapı olsa bile uygulayıcı kurumlara sadece proje yönetimi konusunda destek sunması şeklinde tasarlandığı belirtildi. KÖİ yasasının, bakanlıklar arası bilgi ve uygulama konusunda deneyim paylaşımı-işbirliğini düzenleyeceği, böylece hazırlık ve uygulamada zaman ve beklenmeyen gider kayıplarının engelleneceğine dikkat çekildi. Projeye başlarken, hangi KOİ modelin hangi yatırım için en uygun olacağı konusunda seçimlere yönelik izlenecek prosedürün belirleneceği ve böylece en fazla yarar sağlayacak şekilde yatırımların hayata geçirilmesinin önünün açılacağına vurgu yapıldı.

Yeni yasaya, projelerin ihale aşamasından önce isteklilerin finansman teminini yapmış olması koşulu koyulması, kamunun performans kriterleri koyarak bu kriterlere uygun müdahale hakkı almasının da planlandığının altı çizildi. Uyuşmazlıkların çözümünde, uluslararası tahkimi seçme hakkı tanınması, bunun öncesinde dostane çözüm modelleri olarak arabuluculuk vb. modellerin sözleşmelere dahil edilebilmesinin de amaçlandığı belirtildi. KÖİ projelerine yönelik olarak Sayıştay denetiminin etkinleştirilmesinin de tartışıldığı ifade edildi.

Şehir hastaneleri için üstlenici firmalarla imzalanan sözleşmelerin içeriği mecliste!