Kent Haberleri

Kök maaş ne demek? Kök maaş nasıl öğrenilir? Kök maaş nedir e-devlet? İşte SSK hesaplama bilgisi!

Kök maaş hesaplama e-Devlet ekranı vatandaşlar tarafından gündemde yer almaya devam ediyor. Enflasyon rakamları ile memur ve emekli zammı netleşirken kök maaş nasıl hesaplanır? sorusu da milyonlarca emeklinin yoğunlaştığı konulardan oldu. İşte, emekli kök maaş hesaplama bilgileri. Emekli maaşlarına yüzde 25 zam öngören düzenleme, torba yasa kapsamında kabul edilerek yürürlüğe girdi

Emekli kök maaşının hesaplanması ve son gelişmelerle ilgili takip edilen soru, dikkate değer bir konudur. Emekli maaşlarına yüzde 25 zam öngören düzenleme, torba yasa kapsamında kabul edilerek yürürlüğe girdi. Eğer Temmuz ayında olduğu gibi en düşük emekli aylığında bir iyileştirme yapılmazsa, zam oranı kök maaş üzerinden hesaplanır. Örneğin, en düşük emekli aylığı 5.500 liradan 7.500 liraya yükseltildiğinde, bu 2.000 liralık fark Hazine tarafından karşılanır. Emekli kök maaşı, e-Devlet üzerinden kolayca öğrenilebilir.

 

İşte, kök maaşın hesaplanmasıyla ilgili daha detaylı bilgiler...

KÖK MAAŞ HESAPLAMA 2023

Emekli kök aylığı, aylık tutarı ve ek ödeme tutarıyla birlikte hesaplanır. Bu hesaplama şu şekilde yapılır:

Emekli Kök Aylığı = Aylık Tutar + Ek Ödeme Tutarı

Toplam emekli aylığı ise, emekli kök aylığına hazine desteği (5510 Ek 19) eklenerek ve kesintiler çıkarılarak hesaplanır.

Toplam Emekli Aylığı = (Emekli Kök Aylığı + 5510 EK 19 Hazine Desteği) - Kesintiler

Bu formül, emekli olacak kişinin kazancını dikkate alarak toplam emekli aylığını belirlemektedir.

Emekli kök aylığı ve diğer emekli maaşı bilgilerine e-Devlet üzerinden nasıl ulaşılacağı aşağıdaki adımlarla sağlanabilir:

E-Devlet sistemine T.C. kimlik numarası ve şifreyle giriş yapın.
Arama kısmına "Emekli Hizmet Dökümü" veya "Emekli Aylığı Sorgulama" yazın ve çıkan sonucu tıklayın.
İlgili bölümde, emekli maaşı ve emekli kök aylığı gibi bilgilere erişim sağlayabileceğiniz bir ekran görüntülenecektir.
Bu adımları takip ederek, 4A (SSK) sigortalısı bir emeklinin e-Devlet üzerinden emekli kök aylığını öğrenmesi mümkündür.

 

EMEKLİ KÖK MAAŞI HESAPLAMA ÖRNEĞİ

Örneğin, bir emeklinin kök aylığı 6.000 TL ve Hazine yardımıyla 7.500 TL olarak belirlenmiştir. Bu emekliye yapılan zam tutarı 1.500 TL olacaktır. Ancak yasal düzenlemeye göre, emekli aylığı ödemesi 7.500 TL'nin altında olmamalıdır. Bu durumda, Hazine yardımına ihtiyaç kalmayacak ve emekliye 7.500 TL ödeme yapmaya devam edilecektir.

Benzer şekilde, bir emeklinin kök aylığı 6.100 TL ise yüzde 25'lik zam oranı kök aylığına uygulanacak ve emekli maaşı 7.625 TL'ye yükselecektir. Ancak eline geçen maaş 7.500 TL olduğu için sadece 125 TL'lik bir artış olacak.

Örneğin, 7.000 TL emekli maaşı alan bir emekliye de yüzde 25 zam uygulanacak ve maaşı 8.750 TL'ye çıkacaktır. Ancak emeklinin maaşı uzun bir süredir 7.500 TL olduğu için sadece 1.250 TL ilave bir ödeme yapılacaktır.

Son olarak, kendi aylığı 7.550 TL olan bir emekli yüzde 25 zamı maaşı üzerinden alacak ve maaşı 9.437 TL'ye yükselecektir.

Bu şekilde, emekli aylıklarındaki zam oranları ve hesaplamaları, emekli maaşının mevcut durumu ve kök aylığa uygulanan zam oranına göre değişiklik göstermektedir.

Aile Bakanlığı'ndan bu kişilere müjde! 1.140,23 TL'ye kadar destek ödemesi yapılacak!
Ziraat Bankası'ndan gençlere sevindirici haber! 31 Temmuz'a kadar vaktiniz var, aman hakkınız yanmasın!
IMF Başkanı Georgieva'dan flaş açıklama: Orta vadeli büyüme beklentileri zayıf kalıyor!
Dünyaca ünlü dev banka açıkladı! Bank of Amerika'dan Türkiye raporu: Dolar beş ay sonra tam bu kadar olacak!