Sektörel

Köksal Ünal: Gayrimenkul sektörünün en büyük sorunu merdiven altı emlakçılar!

Köksal Ünal, birikimlerini emlakta değerlendirmek isteyen Başkentli yatırımcılara önerilerde bulunurken, Bağlıca semtini mutlaka değerlendirmelerini istedi. Ünal, ' Bu bölgelerde fiyatlar da doyma noktasına ulaştı' dedi.

Köksal Ünal, kamu binalarının Eskişehir Yolu’na taşınması, Çayyolu metrosunun hizmete girmesiyle birlikte Ankara’nın batı aksındaki gayrimenkul fiyatlarında çok ciddi değişimler yaşandığını anlattı 

Ümitköy, Çayyolu, Yaşamkent’te 3-4 yıl önce 350-500 bin TL aralığında olan 4+1 dairelerin bugün 700-900 bin TL’ye alıcı bulduğunu kaydeden Ünal, şunları söyledi:

‘’Bu bölgelerde fiyatlar doyma noktasına ulaştı. Yine de prim yapabilir mi? Yapar. Ama hem sosyal donatıları olan A plus bir binada uygun fiyatlarla konut sahibi olmak, hem de satarken kazanmak isteyenlere yolun karşı tarafını öneriyoruz. Bağlıca ile Çayyolu ve Yaşamkent’in şehir merkezine uzaklığı aynı. Tek fark yolun solunda değil de sağında yer alması. Ümitköy, Çayyolu, Yaşamkent’teki 700-900 bin TL’lik daireler ile aynı kalitedeki bir daireyi Bağlıca’da 300-450 bin TL aralığında satın almak mümkün. Bağlıca’da da fiyatlar hızla artıyor, yolun karşı yakası ile makas daralıyor. Bu bölgeye yatırım yapanlar ağırlıklı olarak Eskişehir yolundaki kamu binalarında görev yapan üst düzey bürokratlar, yüksek yargı mensupları, üniversitelerde görevli öğretim üyeleri, çevredeki hastanelerde görev yapan doktorlar. Böyle elit kesimin yaşadığı Bağlıca’da emlak yatırımlarının prim yapmaması neredeyse imkansız. Bu bölgede yatırım yapanların birkaç yılda yüzde 100 kazanmaları mümkün.’’

Merpen altı emlakçılar


Gayrimenkul piyasasında kurumsallığın önemine vurgu yapan Ünal, "Sektörün en büyük sorunu merpen altı emlakçıları. Biz bu kişilere ‘çantacı’ diyoruz. Çalışma izni olmadan yanlarında bir çantayla aslı astarı olamayan bir şekilde meslekte faaliyet gösteriyorlar. Bunların önüne geçilmeli. Emlak sektörüne ilişkin oturmuş bir standardımız yok. Çok fazla bilgi kirliliği var. Verilen ilanlar aslıyla örtüşmeyebiliyor. Kurumsallık bu yüzden önemli. Eskidji ile çalışmamın en önemli sebebi kurumsallaşmış ve markalaşabilmiş olması. 2013 yılında aldığımız 8 ödül var. Satışta adet birincisi, satışta ciro birincisi, kiralama da Türkiye ikinciliği ödüllerine sahibiz’’ diye konuştu.


Vatandaş dikkatli olmalı


Ev alacak veya satacak kişilere kurumsal emlak ofisleri ile çalışmalarını öneren Ünal, başta İngiltere olmak üzere birçok batılı ülkede gayrimenkul alım satımının emlak ofisi aracılığıyla yapılmasının zorunluluk olduğunun altını çizdi. Ünal, “Türkiye’de kimsenin eli emlakçılara para vermeye gitmiyor. Bu bakış açısının kırılması gerek. Yılların birikimi ile ev almaya çalışan birçok kişi, yüzde 2 komisyon ödememeye çalışırken paralarını dolandırıcılara kaptırıyorlar. Bizlere verilen komisyon birikimlerinin garantisi niteliğindedir. Herkesin mutlaka bir gayrimenkul danışmanı olmalı” dedi.

Gayrimenkul sektörünün bir diğer sorununun ise nitelikli personel açığı olduğuna değinen Ünal,  “Sektörün daha kurumsal hale gelmesi ve kalifiyeli eleman yetişmesi için de Eskidji olarak Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bir haftalık bir eğitim sonunda sertifika veriyoruz” diye konuştu.