30 / 06 / 2024

Kolejlere rekor zam geldi, ücretler 7 milyon TL'yi geçti! İstanbul’da iki konut fiyatına lise eğitimi!

Kolejlere rekor zam geldi, ücretler 7 milyon TL'yi geçti! İstanbul’da iki konut fiyatına lise eğitimi!

Aralarında Amerikan, Fransız ve İtalyan liselerinin de yer aldığı 80 kolej öğrenci kayıtlarına hazırlanıyor. Çoğu okulun ücreti 1 milyona dayanırken Koç Lisesi 448 bin TL olan fiyatına 2.3 kat zam yaparak 1 milyon 50 bin TL’ye yükseltti.



2024 Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 2 Haziran tarihinde yapıldı. Sonuçlar ise 28 Haziran tarihinde açıklanacak. Sabah'tan Ceyda Karaaslan imzalı habere göre bu sene ülke genelinde, aralarında Amerikan, Fransız ve İtalyan liselerinin de yer aldığı toplamda 80 kolej de LGS puanıyla öğrenci kabul edecek. Fakat kayıt için yalnızca sınav başarısı yeterli olmuyor. Veliler bunun için bir serveti gözden çıkarmak zorunda. Velilerin kayıt dönemi boyunca kapılarında nöbet tuttuğu yabancı özel liselerin 2024-2025 eğitim-öğretim dönemi ücretleri de resmen dudak uçuklattı. Çoğunun ücreti 1 milyon TL'ye dayandı. Koç ve Robert liselerinin ücretleri ise 1 milyon TL'yi geçti. Üstelik bu fiyatlara yemek, servis ve kırtasiye de dahil değil.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okulların zam oranlarını ÜFE ve TÜFE verilerine göre sınırlamıştı. Zam artış oranları bir önceki senenin ÜFE ve TÜFE verileri toplanıp 2'ye bölündükten sonra çıkan rakamın üzerine 5 puan enflasyon payı eklenerek belirlendi. Buna göre özel okullarda tavan zam oranları yüzde 56.89'un üzerinde olamayacak. Fakat söz konusu bu düzenleme sadece ara sınıflar için geçerli. Yeni kayıtlarda bu kural geçerli değil. 1, 5 ve 9. sınıflar bu düzenleme dışında kalıyor. Liseye yeni başlayacak olan öğrenciler için fiyatını 2.5 kat artıran özel okullar oldu.

Kolejlere rekor zam geldi, ücretler 7 milyon TL yi geçti! İstanbul’da iki konut fiyatına lise eğitimi!

Rekor fiyat bu sene Koç Lisesi'nde. LGS'de geçen sene yüzde 1.02 dilime giren öğrencileri kabul eden Koç Lisesi, 2.3 kat zam yaparak ücretini 448 bin liradan bu yıl 1 milyon 50 bin liraya yükseltti. 5 gün yatılılıkta bu ücrete 332 bin 500 Türk Lirası, 7 gün yatılılıkta ise 437 bin Türk Lirası ekleniyor. Bu sene Koç Lisesi'ne başlayan bir öğrenci lise eğitimini burada tamamlamak isterse 5 senede ödeyeceği ücret, ara sınıflarda yapılacak zamlarla beraber 7 milyonu aşacak. En yüksek eğitim ücreti isteyen okullar arasında Robert Kolej de bulunuyor. LGS'de en az yüzde 0.5'lik dilime giren öğrencileri kabul eden Robert Kolej yüzde 135 zam yaptı ve bu seneki lise hazırlık sınıfı ücretini 1 milyon 47 bin 900 Türk Lirası'na yükseltti.

FRANSIZ LİSELERİNDE YÜZDE 150 ZAM

Ayrıca LGS puanıyla öğrenci alan ülkemizdeki gözde okullardan Fransız liselerinde ise hazırlık sınıfı ücretlerine yapılan zam da yüzde 150'ye ulaştı. Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi'nin hazırlık ücreti bu sene 953 bin 180 Türk Lirası şeklinde açıklandı. Saint Benoit Fransız Lisesi ise bu sene 890 bin Türk Lirası.
 Özel Alman Lisesi: 905 bin Türk Lirası (Kırtasiye ücretiyle beraber 10 taksitli).
 İzmir Saint Joseph Fransız Lisesi: 750 bin Türk Lirası.
 Üsküdar Amerikan Lisesi: 975 bin Türk Lirası.
 Tarsus Amerikan Koleji: 736 bin Türk Lirası.
 İzmir Amerikan Koleji: 775 bin Türk Lirası.
 Sainte Pulcherie Fransız Lisesi: 862 bin Türk Lirası.
 Galileo Galilei İtalyan Lisesi: 417 bin Türk Lirası.

 

Emeklilere Haziran boyunca başvurdukları anda 18 bin TL yatıyor! İşte ING promosyon son dakika! 

İnşaat cirolarındaki artış yüzde 78.4 oldu!

Otomobilde 8 Temmuz şoku: Çinli markalara ortalama 500 bin TL zam gelecek! İkinci el fiyatlar da yüzde 30 artacak!


Geri Dön