26 / 12 / 2024

Kolejli çocuklar bahsi (II)!

Kolejli çocuklar bahsi (II)!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Kolejli çocuklar bahsi (II)" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den "Kolejli çocuklar bahsi (II)" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 11 maddelik analizi..

Kolejli çocuklar bahsi (II)!

1) Geçtiğimiz günlerde kolejli çocukların dolar ve ekonomi gerçeğini niye anlamadığına dair bir analiz yapmıştım. Buraya tıklayınız adresinden yazıma ulaşabilirsiniz. Analiz yayınlandıktan sonra arayan "kolejli" arkadaşlarım sitemlerini ilettiler. Eleştirileri oldu. Dinledim. Haklı oldukları noktalar var.

2) Benim eleştiriye konu yaptığım kolejli çocuklar "sahanın tozunu" yutmadan asansörle bir yerlere gelenler. Bunları eleştiriyorum. Eleştireceğim de...

3) Geçmişte sahanın tozunu yutmayanı yönetici yapmazlardı. Bu gelenek ilk olarak müfettişlikte bozuldu. Müfettiş olmak isteyenlerde ilk şart olarak "10 yıl mesleki deneyim" aranırdı. Müfettişlikte 10 yıl şartı kaldırıldı. Yeni mezunlar müfettiş yapıldı. Sonucu biliyorsunuz.

4) Eskiden yöneticiler şirketlerin içinden çıkardı. Uzun yıllar şirkete emek harcayanlar yönetici yapılırdı. Bu şart da kaldırıldı. "Yönetici yetiştirme programı" adı verilen "uyduruk" eğitimlerle patronun ve şirketin üst düzey yöneticilerinin çocukları, yeğenleri, hısım ve akrabaları yönetici olarak yetiştirilmeye başlandı:)

5) Tamamına yakını kolejli olan bu çocuklar yönetim mekanizmasındaki yerlerini aldıklarında şirketleri öyle bir uçurdular ki şirketlerin yer ile bağlantısı kesildi:) Bu şirketlerin çoğu iflas masasında veya konkordato sürecinde:)

6) Kolejli çocuklardan hiç mi başarılı olan yok? Olmaz olur mu? Haksızlık yapmayalım. Başarılı olan çok. Kolejli çocuklara sahanın tozu yutturulursa açık ara öne geçerler. Sahada yetişen ve tabandan gelen kolejli çocuğu kimse tutamaz.

7) Aslında bizim eleştirimiz bu noktadaydı. Sahanın tozunu yutmadığında kolejli çocuğun pimi çekilmiş bombadan farkı yoktur:) Hem kendisini hem ailesini hem de şirketini havaya uçurur. Önemli olan burası.

8) Bugün kolejli olup kendi işini kuran ve çok büyük başarılara imza atan binlerce örnek var.

9) Sevdiği işi yapan hangi okuldan mezun olursa olsun çok başarılı olur. Önemli olan gençleri sevdiği alanda akademik eğitim almaya zorlamaktır. Eğitimin temeli budur.

10) Başarı için her şeyi "mübah" gören ve her şeyi yapmaya hazır olan hangi okuldan mezun olursa olsun kendisine, ailesine ve şirketine zarar verir. 

11) Bugün toplam hasılası 80 trilyon dolar olmayan dünya ekonomisi 250 trilyon dolarlık borç batağındaysa bunun sorumlusu kamuda, şirketlerde, bankalarda ve finans kuruluşlarında görev yapan kolejli çocuklardır. 

 

Bankalar tarih mi olacak?

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön