Genel

Kolektif House 2021'de yurtdışına açılacak!

Kolektif House, bugün İstanbul’da iki yakada 4 ofisiyle 1.500 şirkete ev sahipliği yapıyor. Girişimin kurucu ortağı ve CEO'su Ahmet Onur, 2021’de de yurt dışında en az iki ülkede operasyonlarımızın başlamasını hedefliyoruz” dedi...

5 yıl önce kurulan Kolektif House, bugün İstanbul’da iki yakada 4 ofisiyle 1.500 şirkete ev sahipliği yapıyor. Kolektifli şirketlerin yüzde 50’si teknoloji ve teknoloji dışı girişimlerden oluşuyor. “Kolektif House için otelciliği ofis dünyasına sokan marka diyebiliriz” diyen girişimin kurucu ortağı ve CEO'su Ahmet Onur, bu yıl içinde Ankara ve İzmir’de de ortak çalışma alanları hayata geçirmek için düğmeye basacaklarını söylüyor.

Ekonomist Dergisi'nde yer alan habere göre; bin 500 şirkete ev sahipliği yapan Kolektif House, en son Ataşehir’de açtığı 4’üncü ofisiyle istikrarlı büyümesini sürdürüyor. Kolektif House Kurucu Ortağı ve CEO’su Ahmet Onur, yeni markalar yaratacaklarını belirterek, “2020 hedefimiz, İstanbul dışında da konumlanmak. 2021’de de yurt dışında en az iki ülkede operasyonlarımızın başlamasını hedefliyoruz” diyor.

Kolektif Academy markasıyla eğitime kurum ve kişi özelinde yeni bir yapı kazandırmayı planlayan girişim, Zone çatısı altında start up’lara yatırım yapmak istiyor. Ayrıca Ahmet Onur, 2021 için de yurt dışı planları olduğunu, “2021’de yurt dışında en az iki ülkede operasyonlarımızın başlamasını hedefliyoruz. Şu anda hem Avrupa hem Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesine (MENA) bakıyoruz” sözleriyle aktarıyor.

Kolektif House Kurucu Ortağı ve CEO’su Ahmet Onur, girişimlerinin 5 yıllık serüvenini ve planlarını anlattı.

Kolektif House, 5 yıl önce kapılarını girişimcilere açan yeni bir iş modeli. Paylaşımlı ofis konseptiyle ilgili olarak nasıl bir boşluğu doldurdunuz?

5 yıl önce İstanbul'da güzel işler yaratmak isteyen, etkileşimi yüksek ve tutkulu bir topluluk oluşturma düşüncesiyle yola çıktık. Üyelerimiz için bir çatı oluşturmak ve onlara ideal çalışma ortamını sağlamak, ilk günden beri en büyük hayalimizdi. Bugün Kolektif House olarak hala bu hayalin peşindeyiz ve her geçen gün üyelerin ihtiyacına göre sunduğumuz değeri artırmaya çalışıyoruz. Şu anda üyelerimiz tüm lokasyonlarımızda hiçbir ön yatırım yapmadan, zaman kaybetmeden, tüm temel hizmet ve ürünleri içeren hazır ofislere sahip olabiliyor. Bunun yanı sıra üyeler, ek maliyet veya zaman kaybı olmadan ofisini büyütüp küçültebiliyor.

Bu konfor ve esneklik, artık günümüzün en büyük ihtiyacı. Üyelerimiz kapıdan adımını atar atmaz bir ekosisteme giriş yapıyor, network’lerini geliştirerek yeni satış kanallarına erişebiliyor.

Bizim de amacımız, bu ekosistemi destekleyerek üyelerimizin de gelişimini sağlamak ve birlikte büyümek.

Biraz daha açmak gerekirse... Kolektif House’ta boş bir daire kiralamıyorsunuz. Mobilya harcaması yok, endüstriyel yazıcılar ise üyelerin kullanımına açık. Bu sırada üyelerimizin hem işlerine hem kendilerine iyi gelecek, onlara değer katacak çeşitli atölyeler ve konuşma etkinlikleri de gerçekleştiriyoruz.

Üye profiliniz nasıl?

Girişimcilerle yola çıktık ama bu 5 yıl içinde tüm farklı branş ve segmentlere hitap edecek şekilde kendimizi ve ürünlerimizi geliştirdik. Bugün hem start up’lar hem küçük orta büyüklükteki şirketler, tekil çalışan serbest çalışanlar ve yerli, küresel kurumsal şirketler alanlarımızda çalışıyor. Kolektif House için otelciliği ofis dünyasına sokan marka diyebiliriz. Elbette daha kat edeceğimiz yol var ama hayalimiz, bu hizmetleri daha da iyileştirebilmek adına teknoloji alanında gelecek yıl “çığır açtık” diyebileceğimiz bir noktaya gelmek,

Bugün Kolektif House, nasıl bir büyüklüğe ulaştı?

Aralık 2019’da Ataşehir’deki 4’üncü şubemizin ilk fazını hayata geçirdik. Nidakule Batı Ataşehir’deki yeni lokasyonumuz, yaklaşık 250 şirkete ev sahipliği yapabilecek büyüklükte. Ataşehir’le beraber Kolektif House, şu an günde t bin 500 kişi ağırlayabiliyor ve toplam 1.500 şirkete kadar da ev sahipliği yapabiliyor. Toplam üyelerimizin yüzde 25’J teknoloji girişimlerinden oluşuyor ve yüzde 25'lik bir kısım da teknoloji dışındaki girişimlerden oluşuyor. Üyelerimizin ortalama yüzde 70'i, kontratlarını yenilemeyi tercih ediyor; hatta 3 yıla kadar veya daha uzun süreler boyunca bizimle kalmaya devam ediyor. Bu süreleri daha da uzun kılmak için çalışmalara devam ediyoruz. Çünkü Kolektif House’un hedefi, hitap ettiği herkesin kalıcı ev sahibi olmak.

Kısa ve orta vadeli planlarınız neler?

Üzerinde çalıştığımız farklı projeler var. Kolektif House çatısı altında yeni markalar yaratacağız ve farklı iş modellerini hayata geçireceğiz. Bunun dışında 2020’de hedefimiz, İstanbul dışında da konumlanmak. Ankara ve İzmir’de ortak çalışma alanlarımızı hayata geçirmek için düğmeye bastık. 2020’de, ayrıca İstanbul'da hem Anadolu hem de Avrupa yakasında yeni ve birbirinden güzel projelerle etkimizi genişletmeye devam edeceğiz.

WeWork gibi global rakiplerinize baktığımızda dünyada bu iş nereye gidiyor?

Wework kendi özelinde büyük bir krize sebep oldu ve şu anda da büyümesini dondurmuş durumda. Bunun temelinde, fazla agresif bir yatırım planının ve bu planı daha iyi yönetmesi gereken tepe yönetimin eksikliklerinin yattığına inanıyoruz. Yani Wework, sadece bizim sektör için değil, her girişim için iyi dersler barındıran bir hikaye oldu. Sektörde esnek ofis ve mekan çözümleri sunan pazarların her biri hızla büyüyor. Önümüzdeki 10 yıl, pazarımızın daha sağlam temellere oturduğunu ve hızla büyümeye devam edeceğini düşünüyorum.

Yurt dışına gitme planınız var mı?

2021 'de yurt dışında en az iki ülkede operasyonlarımızın başlamasını hedefliyoruz, Şu anda hem Avrupa hem Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesine (MENA) bakıyoruz. Her iki alanın da sunduğu çok farklı ve önemli değerler var.

Yıl bitmeden stratejimiz oturacak. Ardından da düğmeye basmayı hedefliyoruz.


GİRİŞİMLERE DESTEK VERİYORUZ

EĞİTİMLER YAPACAĞIZ

Kollektif Academy markasıyla eğitimi Kolektifin içinde yaşayan bir dünyaya dönüştürmeyi hayal ediyoruz. Bu amaçla hayata geçirdiğimiz Kolektif Academy ile eğitime kurum ve kişi özelinde yeni bir yapı kazandırmayı planlıyoruz. Mart ayında düzenleyeceğimiz workshop’larımızla gelişen teknolojilere hakim olmak isteyen bireylere 6-8 haftalık iOS, Android ve Java gibi yazılım dillerinin dersleri verilecek. Eğitim programımıza günün ihtiyacı olan yetkinliklerle yenilikçi dersler eklemeye devam edeceğiz. Sonraki aşamada ön elemeyle başarılı öğrencileri belirleyip start up’lara yönlendirmek istiyoruz.
 
Start up'lara yatırım

Kolektif Zone da teknoloji odaklı Kolektifli girişimlerimizin büyümelerini hızlandırmak için tasarladığımız girişim destek birimimiz. Dijital start up’lar için bir hızlandırma programı olarak da düşünebilirsiniz. Ama bir program kadar köşeli ve belirgin bir yapı değil. Öte yandan daha teknolojik ve inovatîf olmak isteyen kurumlar ve yenilikçi dünya arasında köprü görevi görüyor. Birçok kurumla Zone çatısı altında iş birliklerimiz ve projelerimiz devam ediyor. Yakın gelecekte Zone çatısı altında start up'lara yatırım yapmayı planlıyoruz, hatta ilkini de yaptık. Böylece ana misyonumuz olan daha girişimci bir Türk ekosistemi inşa etme yolunda somut adımlar atmaya devam edeceğiz.