Sektörel

Kombassan Holding inşaatta kapasite artıracak!

Konya'da faaliyet gösteren Kombassan Holding dikey büyümeyi hedefliyor. Firma, rulman, makine-vinç, kağıt, inşaat, pvc kapı pencere ve turizmde kapasite artıracak.

Kombassan Holding, yeni bir yapılanma ile dağınık olan 32 işletmesini küçülterek dikey büyümeyi hedefliyor. Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alaboyun, 18 ayrı sektörde faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Holding bünyesinde 32 tane işletmemiz, 4 bin 600 çalışanımız var. 4 bin 600 çalışanın bin 350’si Romanya ve Macaristan’daki rulman fabrikalarımızda çalışıyorlar. Yurt dışı yatırımları olan, yurt içi yatırımları olan çok farklı 18 ayrı sektörde faaliyet gösteren bir holdingiz. Üretim ağırlıklı hizmet ağırlıklı bir yapımız var” dedi. Zaman içerisinde dağınık olan 32 işletmeyi küçülterek dikey büyümek istediklerini vurgulayan Alaboyun şu bilgileri verdi:


“Yoğun olduğumuz rulman, makine-vinç, kağıt, inşaat sektörü, pvc- kapı ve pencere sektörü ve turizm sektörlerinde kapasite artırımına gideceğiz. Savunma sanayi ve enerji yoğunlaşacağımız hedef sektörlerimiz arasında bulunuyor. Savunma sanayi ve enerji gibi bakir alanlar ve devletin alım garantisi olan alanlara yönelmek çok cazip hale geldi. Enerjide yenilebilir enerji birinci tercihimiz olacak. Özellikle güneş konusunda ve rüzgarda yeni yatırımlara girmeyi hedefliyoruz. Referandum sonrasında yeniden bir yapılanma düşünüyoruz. Bazı küçük sektörlerden çekilelim, bazı sektörlerde de büyüyelim istiyoruz. 3-5 sektörde büyümek hem kontrol ve denetim açısından hem de piyasa ile daha yakın işbirliği kurmayı gerektiriyor. Artık çok klasik sektörlerden çekilmek arzusundayız. Çünkü bu sektörlerde gereğinden fazla yatırım ve aşırı rekabet var ve rekabet sonucu kar marjlarının düştüğü bir ortam söz konusu.”


2017 yılında toplam ciroda yüzde 11-15 arası büyüme beklediklerini vurgulayan Alaboyun, “Geçen yılki ciromuz 1.3 milyar TL civarında. Bulunduğumuz sektörlerdeki son 3 ay içerisindeki satışlarımıza baktığımız zaman bu hedefi yakalayacağımızı görüyoruz. 4 bin 600 çalışanımız 32 işletmemiz, 80 milyon dolar da ihracatımız var. Değişik ülkelere, gıda, vinç, rulman dahil çok farklı ihracatlar yapıyoruz. Sermayenin tabana yayıldığı, çok ortaklı, model bir şirketiz. Bütün ortaklarımız hisselerini getirip borsada kaydileştirirse hisselerimiz daha da iyi işlem görecektir. Geçmişte yaşanan mağduriyetler her şekilde giderilecektir. Önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde holding olarak daha iyi yerlere geleceğiz” dedi.


‘Hindistan’a rulman fabrikası kurduk’


Hindistan’da 10 milyon dolarlık yatırımla rulman fabrikası kurduklarını ifade eden Alaboyun şöyle devam etti:


“Hindistan’daki düşük maliyetli işgücü ve yüksek eğitimli insanlardan faydalanmak istiyoruz. Yurtdışında rulman ağırlıklı büyüdük. Romanya ve Macaristan’daki fabrikalarımızda endüstriyel anlamda rulman üretiyoruz. Biz rulman konusunda uzmanlaştık. URB markamız dünyada tanınan 5 markadan birisi. Kendi markamızda üretimler yanında fason üretimlerde yapıyoruz. Rulman işi geniş bir yelpaze. Sektörün talebine göre üretim yapmanız lazım. Sivil ve askeri rulman üretiminde sektörde bir numarayız. Spesifik ürünler üreten bir firmayız. Hibrit rulman denilen seramik rulmanların ve helikopterlerde kullanılan rulmanların üretimi için çalışma halindeyiz. Romanya’daki Ar-Ge merkezimizde bu konudaki çalışmalarda sona yaklaştık.”


'Savunma sanayine roket ve vinç üretiyoruz'


Alaboyun, savunma sanayine roket imalatı yaptıklarını belirterek, “Askeri vinç imalatı yapıyoruz. Kapasite olarak vinç sektörünün en büyük firması MPG bizim şirketimiz. Vinç fabrikamızı büyüteceğiz. Askeri standartlarda vinç imalatının alt yapısını oluşturduk. Bu alanda Türkiye de yatırım yapmış yada yatırım testleri geçmiş bu alt yapıya sahip fazla bir firma yok. Vinç imalatçısı çok ama askeri standartlarda vinç yapabilmenin alt yapısını oluşturmuş olan az. Bu konuda şu anda Türkiye’de 1 numarayız. Askeri vinç ihalelerini takip ediyoruz” dedi. Selülozdan kağıt üretimini de stratejik yatırımlar arasında değerlendirdiklerini vurgulayan Alaboyun, “100 bin ton kağıt üretim kapasitemiz var. Fabrikamız Türkiye’deki mevcut 4 kağıt üreticisi içerisinde en yüksek kapasiteye sahip. Kağıtta daha da büyüyeceğiz” dedi. Alternatif turizmde Bera Alanya markalarının bulunduğunu hatırlatan Alaboyun, “Turizmin en sıkıntıya girdiği zamanlarda bile bizim otelimizin doluluğunda herhangi bir sıkıntı yaşanmadı. Gıda sektöründe Golda markasına sahibiz ve durumumuz iyi. Gıdada bazı markalara istedikleri ürünleri üretiyoruz. Bu ürünler makarna, un, irmik. Gıda da kapasite artışı düşünüyoruz. Amacımız iç piyasadan çok dış piyasaya yönelmek” diye konuştu.


'Konya'nın bir parçasıyız'


Ali Rıza Alaboyun, “Biz Konya’nın bir parçasıyız Konya’da bizim” diyen Alaboyun, “32 işletmemizin büyük olanlarının çoğu Konya’da. Golda, kağıt, MPG ve Kompen fabrikalarımız... Türkiye’deki 3 bin 300 kişilik istihdamımızın yüzde 50’ye yakını Konya’daki firmalarımızda” dedi. Üretimin artması gerektiğini belirten Alaboyun, “İstihdamın temeli üretimde. Üretim ve ihracatı birlikte düşünmek gerekiyor. Üretimle birlikte ticaret ve ekonomi canlanır. Referandumla birlikte Türkiye’nin yeni bir mecraya gireceğini düşünüyoruz. Tedirginlik ortadan kalkacak. Dolar dalgalanmasının önüne geçilecek. Dolardaki düşüş devam edecek ve ekonominin kendi rayı içerisinde kendi dinamizmi içerisinde dolar 3.50’nin altına inecek diye bekliyorum” şeklinde konuştu. Türkiye yatırımlar konusunda çok cazip bir ülke olduğunu kaydeden Alaboyun, “NATO’nun bütün dünyada 18 tane sıcak bölge olarak belirlediği sıcak bölgenin 8 tanesi Türkiye’nin etrafındadır. Kritik bir coğrafyadayız ve ülkemizin jeopolitik değeri çok yüksek. Birlikte yaşama, birlikte üretme ve paylaşma geleneğinin oluşması lazım” ifadelerini kullandı.


    


Dünya