Komşularıyla dönüşümde uzlaşana yüzde 30 imar jesti sağlanacak!
Kentsel dönüşümü gecekonduların kaldırılması, sağlıksız mahallelerin yenilenmesi ve sanayi tesislerinin kaldırılması şeklinde üç aşamada yapan Kağıthane Belediyesi, bugüne kadar yapı stoğunun yüzde 20'sini yeniledi.
Cendere Vadisi teknoparka, İskenderpaşa Çayırı ve Kızlarağası Mevkii'ndeki sanayi tesisleri ise lüks konut ve ofislere dönüştürülüyor
2004'ten bugüne kadar bin 500 gecekonduyu kentsel dönüşüm kapsamında tasfiye eden Kağıthane Belediyesi, Afet Yasası'nın ardından bin gecekonduyu daha dönüştürmek için çalışmalara başladı. Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, üç alanda dönüşüm yaptıklarını söyleyerek bunları gecekonduların temizlenmesi, sanayi tesislerinin yaşanır alanlara dönüştürülmesi ve mahallelerin yenilenmesi olarak sıraladı.
Gecekonduların yıkımına öncelik verdiklerini söyleyen Başkan Kılıç, dönüşümün ikinci aşamasını oluşturan mahalle yenileme kapsamında ise Talatpaşa'daki deprem riski taşıyan mahalleleri yıkarak üç bine yakın yeni konut yapımına aracılık edeceklerini söyledi. Kılıç, bu kapsamda belediyenin TOKİ ya da başka şirketlerle anlaşarak kendileri inşaat çalışmalarına katılmak yerine halkı dönüşüme teşvik ettiğini söyledi.
"Halka 'Siz komşularınızla ada bazında anlaşın biz size yüzde 30 fazla imar verelim' diyoruz. Bu halkı teşvik ediyor. Sağlıksız yapılar yerine altında otoparkı yanında parkları olan alanlar yaratmayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar üç adada 500 konutla anlaştık. Ramazandan sonra bu çalışma 20 ayrı bölgede devam edecek. Üç bine yakın konut yıkılarak yerine yenisi yapılacak. Halk bunu kendi inisiyatifi ile müteaahhitini kendi seçerek yapacak" diye konuştu.
20 LÜKS PROE YOLDA
Fazlı Kılıç, bir başka çalışmanın ise bölgede atıl durumda olan eski sanayi tesislerinin dönüştürülmesi olduğunu söyleyerek yerine ofis, konut ve AVM'den oluşan modenr projelerin başlaıdğını söyledi. Bu kapsamda İskenderpaşa Çayırı ve Kızlarağası Mevkii'nde kaldırılan eski fabrikaların yerine bir milyon metrekare alanda 20'ye yakın lüks konut, ofis ve AVM'den oluşan karma projeye başladı. Bölgenin dönüşüm kapsamında eski halı fabrikalarının olduğu yerde 220 dönüm arazide Eroğlu Yapı konut ve ofis, 180 dönüm arazideki eski çivi fabrikasında Tekfen İnşaat ofis projesine, Sur Yapı alışveriş merkezi, MESA ise konut başladı. Başkan Kılıç, atıl sanayi tesisleri yerine yapılacak bu alanda çok sayıda konut ve ofisle birlikte bölgenin çehresinin birkaç yıl içinde değişeceğini anlattı. Kılıç, bu projelerde yüzde 50'ye varan alanın kamuya bedelsiz olarak bırakılarak okul, park alanlarına dönüştürüldüğünü söyledi.
CENDERE VADİSİ'NE TEKNOPARK
Kılıç, Cendere Vadisi'nde gerçekleşecek dönüşümün ise Kağıthane'nin sınırlarını aşacağın kaydederek "440 dönüm alanda eğitim, bilişim ve teknoloji merkezine dönştürülecek. Teknopark olacak" diye konuştu. Bölge için mimar Emre Arolat'ın çizdiği proje ise Fransa'daki Cannes MIPIM Gayrimenkul Fuarı'nda ödül aldı.
HER GÜN 24 DAİRE YIKILDI
Kılıç, toplam 180 bin binanın bulunduğu bölgede 2004'ten bu yana yapı stoğunun yüzde 20'sinin (40 bin) yenilendiğini söyleyerek hedefin beş yıl içinde bölgedeki sağlıksız yapıların tamamını yenilemek olduğunu kaydetti. Kentsel dönüşüme erken başladıklarını ifade eden Kılıç, "En hızlı dönüşümüm 2011'de yaptık. Her gün Kağıthane'de 24 konuta denk gelen bir bina yıkılıp yeniden yapıldı" dedi.
ÜÇ BİN KONUT YENİDEN İNŞA EDİLECEK
Kağıthane bölgesinde 180 bin binanın bulunduğunu söyleyen Başkan Fazlı Kılıç, "Sağlıksız yapılar yerine altında otoparkları olan alanlar yaratmayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar üç adada 500 konutla anlaştık. Ramazandan sonra bu çalışma 20 ayrı bölgede devam edecek. Üç bine yakın konut yıkılarak yerine yenisi yapılacak" dedi.
DÖNÜŞÜM SEL GİBİ, ÖNÜNE GELENİ ALIYOR
Fazlı Kılıç, Yahya Kemal bölgesinde gecekonduların bulunduğu alana yaptıkları kapalı spor salonunun bile bölgenin dönüşmesine katkısı olduğunu söyleyerek "Eskiden buradaki arsalara 20-30 bin lira teklif edenler bu tesisten sonra size daire verip biz buraya proje yapalım demeye başladılar. O sokak kendi kendine dönüştü. Kentsel dönüşüm sel gibi. Sel geldiği zaman önünde nasıl hiçbir şey duramıyorsa dönüşümün de önünde kimse duramıyor" şeklinde konuştu.
Sabah