Komşunun dairesindeki arızanın giderilmesi için ne yapılmalı
Tamer Heper, Posta Gazetesi'ndeki bugünkü yazısında 'Ceza davası işinizi görmez' başlıklı yazıyı kaleme aldı. Heper, komşunun dairesindeki arızanın giderilmesi için tedbir talebinde bulunması ile ilgili merak edilenleri yanıtladı
Soru: Bizim dairenin üstündeki daireden bize su sızıntısı oluyordu. İki senedir üst kat kiracısına bunu bildirdiğimiz halde aldırmadı, nihayet geçenlerde evimizi su bastı. Bunun üzerine tutanak tutulması için polise başvurduk, polis geldi ama polise de karşı çıkmış. Memurlar da mahkemeye yönlendirmiş. Bugüne kadar bana mahkemeden bir yazı gelmedi. Bunu bekleyeyim mi, yoksa başka girişimlerde bulunayım mı N.G.
Cevap: Anlattığınız olayda üst kat komşunuz ile polis arasında geçen olay, sizin dairenizdeki su akıntısının giderilmesine yönelik değil. Muhtemelen komşunuz polise karşı geldi, bu yönden kendisini savcılığa şikayet ettiler ve konu bir ceza davası haline geldi. Bu husus sizin su akıntınızı gidermez, olay mahkemeye yansısa bile size bu konuda mahkemeden çağrı kağıdı gelmez. Bunu beklemeyin. Sizin işinizi görecek olan hukuk mahkemelerindeki girişiminiz olacak. Benim tavsiyem; bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurun. Önce bir tespit talebinde bulunun. Mahkemenin tayin edeceği bir mühendis bilirkişi akıntının kaynağının ne olduğu ve dairenizdeki hasarı tespit etsin. Sonra komşunuzun dairesindeki arızanın giderilmesi için tedbir talebinde bulunun ki bu insanların dairesine tedbir kararı ile girip onarım yapabilesiniz. Siz sudan kurtulduktan sonra da tazminat davası açın. Tespit uzun süren bir iş değil, bir hafta içinde olur. Tespitten sonra tedbir kararının ise hemen dosya üzerinden verilmesi lazım. Bazı mahkemelerin bunun için duruşmalar açtığını, duruşmaların aylarca sürdüğünü duyuyorum. Bu yanlış, tedbir en kısa sürede verilir. Ondan sonra açacağınız tazminat davası uzayabilir ama siz tez vakitte akıntıdan kurtulmuş olursunuz.
Posta/Tamer Heper