24 / 11 / 2024

KOMÜT inşaat fuarlarına katılacak!

KOMÜT inşaat fuarlarına katılacak!

Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirci, KOMÜT'ün 2011 yılında 77 kişi öncülüğünde kurulduğunu ifade ederek, şu an bünyelerinde 9 icra, 58 yönetim ve 200'e yakın üyenin olduğunu vurguladı.




Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirci, KOMÜT'ün 2011 yılında 77 kişi öncülüğünde kurulduğunu ifade ederek, şu an bünyelerinde 9 icra, 58 yönetim ve 200'e yakın üyenin olduğunu vurguladı. İnşaat fuarlarını da değerlendiren Demirci, seneye fuarda boy göstereceklerinin altını çizdi. 


İnşaat sektörüne 1995 yılında giriş yaptığını, mesleğe ilk başladığı yıllarda 2-3 daireyi anca yaptıklarını belirten Demirci, "Tabii o zamanlar daire kültürü yoktu. Bahçeli villa tipi evler yapıyorduk. 1995 yılında ilk dairemize Mengene'de 12 daire olarak başladık. Sonra sayılar arttı ve 2002'de konut kredisinin çıkmasıyla herkes ev sahibi oldu ve ev satışlarında patlama yaşandı. 20042005 yılında fazlaca konut talebi olunca biz de bu ölçüde kendimizi yeniledik. Bu zamana kadar yaklaşık 2 bin 500'e yakın daire yaptık. Şu anda da site mantığına önem veriyoruz" dedi. 


Konya inşaata aç "Konya'da inşaat sektöründe çok yapı var gibi görünse de şehrimiz hala inşaata aç" diyen Demirci, önceden anne, baba, çocuklar, dede, babaanneden oluşan geniş aile tiplerinin yaygın olduğunu söyledi. "Şimdilerde ise aileler sadece anne baba ve çocuktan oluşuyor. Bu durum da ister istemez inşaat sektörünün hız kesmeden çalışmasını gerektiriyor" diyen Demirci şunları söyledi: "Bunun yanı sıra Konya'ya lojistik bölgenin yapılacak olması ve şehir sanayilerinin bol olması kentin dışarıdan inanılmaz bir göç almasına neden oluyor. 


Dolayısıyla bu durum da konut sayılarını yetersiz kılıyor. Bundan sonraki süreçte nitelikli konutlara ihtiyacımız var. İçinde güvenliği, oyun alanları, çeşitli sosyal aktivitesi bulunan siteler yapmamız lazım. Bu noktada belediyelerimizin yaptığı kentsel dönüşümleri iyi değerlendirmemiz gerekir. İnşallah ilerde şehir merkezinde arsa alanları artarsa daha çok şantiye alanlarının oluşacağı kanaatindeyim."Başbakanımızın Konyalı olması şehrin önemini arttırıyor Bundan sonraki yıllarda Konya inşaat sektörünün gelişimiyle ilgili açıklamalarda bulunan Demirci, "Yarının ne olacağını hiç birimiz bilemeyiz tabi. Ama biraz önce de bahsettiğimiz gibi Konya'ya lojistik bölgenin kurulacak olması şehrimiz adına bir avantaj. Şehrimiz tarımının başkenti olma özelliğinin yanında sanayisiyle de oldukça yüksek bir ivme kazanıyor. Dolayısıyla dışarıdan sürekli göç alıyoruz. Başbakanımızın Konyalı olması da şehrimizin önemini daha da artırıyor. Bu yüzden önümüzdeki yıllarda Konya'da inşaat alanında daha güçlü atılımların yapılacağını düşünüyorum" dedi. 


Kendi kimliğimizi oluşturmamız lazım 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in, "Konya'nın artık kimlikli binalara ihtiyacı var" açıklamasına değinen Demirci, "Konya'nın ne yazık ki kimlikli binaları yok. Şehrimizde birçok tarihi yapı var ama kimlikleri mevcut değil. Bugün bir eve bakıyoruz dışı gayet güzel, hoş ama içi dökülüp gidiyor. Doğru düzgün yalıtımı yok. Ayrıca yeni yapılan evlere yabancı isimler veriliyor. Buna gerek yok. Bizim bunu kendi neslimize işleyip kendi kimliğimizi oluşturmamız lazım. Konya'nın artık kimlikli binalarının olması gerek. Bu amaçla 7. ayın başı itibariyle belediye güzel bir yasa çıkardı. Bu yasayla Konya'nın evleri ve tarihi yapıları kimlik kazanacak. Tabii bu süreç birden olmaz. Yavaş yavaş gerçekleşecek. Biz de bu noktada belediyemize yardımcı olacağız" değerlendirmesinde bulundu. 


Herkes inşaatçı olmaya başladı Sektörde karşılaştıkları zorluklardan bahseden Demirci: "İnşaat sektörünün günümüzde ne yazık ki bir tanımı yok. Dolayısıyla herkes inşaatçı olmaya başladı. Sektörümüz maddiyatın yanı sıra bilgi ve tecrübe isteyen bir sektör. Ama maalesef cebinde az bir sermayesi olan herkes inşaatçı olmaya başladı. Bu yüzden şu anda arsa talepleri karşılanamıyor. Piyasada ciddi manada arsa sıkıntısı yaşanıyor. Bunun yanı sıra inşaat sektörü işçi güvenliği TÜYAP ile görüşmelerimiz, devam ediyor Bu sene inşaat fuarının beklenen seviyeyi yakalayamadığını kaydeden Demirci, "Bunun için biz KOMÜT olarak seneye inşaat fuarında yer almayı planlıyoruz. Bu doğrultuda TÜYAP ile görüşmelerimiz devam ediyor. Gelecek yıl fuarda bir holde inşaat firmalarımızın kendini daha iyi tanıtması ve faaliyetlerini anlatabilmesi için bulunmayı hedefliyoruz. Günümüzde ne yazık ki birçok ustanın yeterlilik çalışma belgesi yok. Ustalar bilinçli bir şekilde değil, kara düzen olarak çalıştırılıyor. Ustalar da kendi sağlığına dikkat etmiyor. Biz firma olarak işçinin güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz ama maalesef usta rahatını düşünerek baretini takmıyor. Bunun sonunda da işçi kazaları kaçınılmaz oluyor ve ne yazık ki bu durum kurumuzun imajını zedeliyor" dedi. 


Demirci şunları söyledi: "2011 yılında 11 arkadaş Umre dönüşü böyle bir birlik kurmaya karar verdik ve Veli Karademir öncülüğünde birliğimizi kurduk. Ama o yıllarda herkesin işinin E Amacımız müteahhitleri tek çatı altında toplamak KOMÜT'e üye olabilme şartlarını da açıklayan Demirci, "Birliğimize herkesi üye olarak almıyoruz. Firmaların birliğimize üye olabilmeleri için 3 arkadaşımızın referansını getirmesi gerekir. Bizim amacımız müteahhitleri tek çatı altında toplamak, müteahhitlerin kaynaşmasını sağlamak. Kurumlar arasında bağlantı kurmak, diyaloğu artırmak, mal alımlarını beraber üstlenip gerçekleştirmek. Birliğimizin 9 icrası, 9 da komitesi var. Her komitemizin de bir başkanı mevcut. Her komite çalıştığı alanda sorumluluklarını yerine getiriyor. Bizim bir başka amacımız ise Konya'da daha nitelikli konutların yapılmasını sağlamak ve bunun için öncülük etmek" dedi. 


Milliyet Business Konya


Geri Dön