Ulaşım

Konak Tünelleri'nin inşaatı durdurulacak mı?

İzmir’in tarihi semti Damlacık yok olmasın” diyenler bu kez Güzelyalı’da buluştu. İzmir Güzelyalı Halk Forumu’nun ev sahipliğinde yapılan açık hava toplantısına katılanlar, ‘Damlacık için bu daha başlangıç, mücadeleye devam’ dedi


Konak Belediyesi’nin Konak-Yeşildere Tünelleri’ni tartışmaya açtığı ve ilkini Damlacık’ta, ikincisini ise geçtiğimiz günlerde Duatepe’de gerçekleştirdiği forumların bir benzeri bu kez Güzelyalı halkının ev sahipliğinde yapıldı. İzmir Güzelyalı Halk Forumu üyeleri tarafından Fuat Göztepe Parkı’nda gerçekleşen etkinliğe Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan ve MYK üyelerinin yanı sıra CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Nutku, Malatya İl Kadın Kolları Başkanı Güllü Tuncer, Konak İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başak, CHP Konak Belediye meclis üyeleri, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, sendika temsilcileri, muhtarlar ile Damlacık, Duatepe ve çevre mahallelerden çok sayıda vatandaş katıldı.  İzmir Güzelyalı Halk Forumu adına etkinliğin açılış konuşmasını yapan Arzu Onagan, Konak Tünelleri inşaatı nedeniyle tehdit altındaki Damlacık’ın rant alanına çevrilmemesi ve buradaki halkın mağdur olmaması için tüm İzmirlilerin harekete geçmesini istedi. Forumda Konak Yeşildere-Tünelleri yüzünden evlerini terk etmeleri istenen Duatepe, Çimentepe, Zafertepe, Tınaztepe veKocatepe mahallelerinde yaşanan vatandaşların dramı anlatan filmin gösterimi de yapıldı.

 

PEKDAŞ: BU TÜNEL KAÇAK

Filmin ardından söz alan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise Konak Tünelleri’nin her iki giriş ucunda olması gereken bilgilendirme levhasının bulunmadığına dikkat çekti. Bu durumun kabul edilir olmadığını dile getiren Pekdaş, böylesi büyük projelerde mutlaka; inşaatı yapan yüklenici firmanın adının, işin başlangıç ve bitiş zamanının, projenin mühendisi ve bedelinin bilgilerin yer aldığı levhanın bulunması gerektiğini belirtti. Pekdaş, mevcut tünel inşaatının önünde sadece Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Karayolları 2.Bölge Müdürlüğünün adının geçtiği bir tabela bulunduğunu dile getirerek, “ Bu tünel kaçak inşaattır” dedi.

 

İNŞAAT DURDURULMALI

ÇED raporu alınmadan, herhangi bir zemin etüdü yapılmadan, proje alanı kamulaştırma alanı olarak belirtilerek kazı çalışmaları başlatılan tünel yüzünden çok sayıda evin zarar gördüğünü dile getiren Başkan Pekdaş, “Bu inşaat durdurulmalıdır ve inşaatla ilgili tüm bilgiler İzmir kamuoyuna sunulmalıdır” diyerek tepkisini dile getirdi.

 

SEFA MAKAMLARINA GÖZ DİKTİLER

Gelişmiş kentlerde toplu ulaşımda artık karayolu ulaşımı yerine raylı sistemlerin kullanıldığını belirten Pekdaş, tünel inşaatına izin veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nı eleştirdi. 2009 yılında hazırlanan Ulaşım Master Planı’nda tünelin yer almadığını vurgulayan Pekdaş, “Şehrin ulaşımı planlanırken siz Ankara’dan, masa başından ‘Ben böyle istiyorum’ deyip, bu şehrin yerel yönetimlerine, sivil toplum örgütlerine, odalarına haber vermeden plan yapıyorsanız bunun adı, şehre ihanettir. O evler, İzmir’in en mağdurlarının, en fakir insanlarının yaşadığı yerler ama İzmir’in tam da ortası, en güzel yeri. Onların deyişiyle, sefa makamı evlerinde İzmir’in tadını çıkararak yaşıyorlardı. Şimdi o sefa makamlarına göz dikenler var. ‘Siz halk olarak buralara layık değilsiniz, biz layığız. Biz buraları kamulaştırırız ve biz otururuz’ diyenler var” dedi.

 

PLANLAMA YAPMAK ONLARIN İŞİ DEĞİL

Tünel planlaması yapılırken plan sınırının aynı zamanda kamulaştırma sınırı olarak belirlenmesinin de yanlış olduğunu savunan Pekdaş, “Biz istediğimiz yeri kamulaştırırız’ diyorlar. Bunu söylediğimiz zaman, haksız bir uygulama dediğimiz zaman. Karayolları Bölge Müdürü cevap veriyor, ‘Biz orayı kamulaştırıp, yeşil alan yapacağız’ diyor. Karayolları müdürünün haddi midir şehirde planlama yapmak? Şehrin neresinin yeşil alan, neresine konut yapılacağına o mu karar verecek! Bizim irademiz önemli değil, biz hiçiz” diye konuştu. Bu yapılanlara karşı güç olmanın dayanışmadan geçtiğini dile getiren Pekdaş, tüm İzmirlileri Konak-Yeşildere Tünelleri’nin durdurulmasını sağlamak için birlikte mücadele etmeye davet etti.

 

MÜCADELE İÇİN DERNEK KURULDU

Forumda katılımcılar da söz alarak düşüncelerini aktarma fırsatı buldu. Sırayla konuşan vatandaşlar tünel inşaatına olan tepkilerini dile getirdi. Kazı çalışmaları yüzünden mağdur olan Duatepe sakinlerinden Adnan Gürcan Dalıcı, geçtiğimiz hafta mahallede düzenlenen forumun ardından harekete geçerek dernek kurduklarını söyledi. Konak-Yeşildere Tüneli Mağdurları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği adıyla örgütlendiklerini kaydeden Dalıcı, herkesi bu dernek altında mücadele etmeye çağırdı. Söz alan bir başka vatandaş da Damlacık semtinde futbola başlayan Metin Oktay’ın adını taşıyan bir Spor Müzesi’nin açılmasını talep etti. 


Ege Postası