Kent Haberleri

Konaklama vergisi 2023'te başlıyor! Hangi hizmetlerden konaklama vergisi alınacak? Kalem kalem hesaplandı!

Konaklama Vergisi uygulaması 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe alınacak. Konaklama vergisine ilişkin usul ve esaslar belirlenirken, nasıl uygulanacağı merak edilmeye başlandı. İşte örneklerle konaklama vergisi ve hesaplamalar...  Konaklama Vergisi uygulaması 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe alınacak

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle satılan ve tesis bünyesinde sunulan diğer hizmetler 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren konaklama vergisine tabi tutulacak. 

Konaklama Vergisi uygulaması 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe alınacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği,  bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Verginin usul ve esasları da resmen belirlendi.

Buna göre, konaklama vergisinin konusu, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sağlanan diğer tüm hizmetleri (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) kapsadığı belirtildi.  

Geceleme hizmetinin, sağlıklı yaşam tesisleri, eğlence merkezleri gibi tesislerin bünyesinde verilmesi, vergilendirmeye etkide bulunmayacak.

Konaklama vergisinin uygulanmasında hizmetten faydalananın uyruğu veya mukimlik durumu dikkate alınmayacak.

Konaklama vergisinin oranı yüzde 2 şeklinde belirlenirken; konaklama vergisi mükelleflerine, bir vergilendirme döneminde vergiye tabi işlemleri olmasa da bu dönemlere ilişkin beyanname verme zorunluluğu getirildi. 

Bu kapsamda otel, tatil köyü, butik otel, apatrt otel, motel, pansiyon, özel konaklama tesisleri ile köy, dağ ve yayla evi ve kampinglerde kalanlardan yüzde 2 oranında konaklama vergisi alınmış olacak.

Günlük gecelemelerde kişinin gecelemeyi tamamlamaksızın tesisten ayrılması da vergilendirmeyi etkilemeyecek. Birden fazla günü kapsayan gecelemelerde fiilen hizmetin sunulduğu günler esas alınacak. Yani, geceleme hizmetinin sunulmadığı günler için vergi alınmayacak. 

Peki hangi hizmetlerden konaklama vergisi alınacak? İşte konaklama vergisi örnekleri...

NTV'de yer alan habere göre; örnekleriyle konaklama vergisi açıklandı. İşte o örnekler: 

Örnek 1: (A) kişisi 24/5/2023 günü öğleden sonra (B) konaklama tesisine geceleme amacıyla bir günlüğüne giriş yaparak kendisine tahsis edilen odaya yerleşmiş, fakat ynı günün akşamı geceleme bedelini ödeyerek tesisten ayrılmış. Bu durumda, geceleme tamamlanmamış olsa bile, konaklama faturasında konaklama vergisi hesaplanıyor. 

Örnek 2: (C) kişisi, (D) oteline 1/7/2023-8/7/2023 tarihleri arasındaki 7 gece boyunca konaklamak için giriş yaptıktan sonra 3 günlük geceleme bedelini ödeyerek tesisten ayrıldığında, konaklama süresi dikkate alınmaksızın kişinin tesiste gecelediği günler için vergi alınıyor. 

Kampinglerde, konaklayanların geceleme ihtiyaçlarını kendi imkânlarıyla karşılayıp karşılamaması ya da gecelemenin, işletmeye ait olsun olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde olması hizmetin geceleme hizmeti mahiyetini etkilemiyor. 

TÜM HİZMETLERDEN KONAKLAMA VERGİSİ ALINACAK 

Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle beraber satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler konaklama vergisine tabi tutulacak. 

Örnek 1: Pansiyon işleten (A), oda+kahvaltı konaklama seçeneğinde bulunan kahvaltı hizmetini, düzenlediği konaklama faturasında ayrıca belirtse veya bu hizmet için ayrıca fatura düzenlese dahi, geceleme hizmetiyle beraber, pazarlanmak ya da satılmak suretiyle tesis bünyesindeki söz konusu hizmet de konaklama vergisine tabi. 

Örnek 2: Özel konaklama tesisi işleten (B) tarafından, Kapadokya’da bulunan tesisinde üç gece her şey dahil konaklama ile beraber tesis bünyesi dışında sunulacak balon turu satışında, balon turu için konaklayana ayrıca fatura düzenlenmesi veya balon turuna ilişkin bedelin konaklama faturasında ayrıca gösterilmesi durumunda, konaklama hizmetinden bağımsız şekilde yararlanılan ve tesis bünyesi dışında sunulan söz konusu hizmetten dolayı konaklama vergisi hesaplanmayacak.

Örnek 3: Motel işleten (C) tarafından, tesiste konaklayanlara tesisin bünyesinde bulunan kuru temizleme ünitesinde verilen ve parça başına ayrıca fiyatlandırılıp konaklayana bedeli mukabili sunulan kuru temizleme hizmetleri, geceleme hizmeti ile beraber satılmaması halinde konaklama vergisine tabi değil.

Fakat, konaklayana konaklama hizmet bedeline dâhil edilmek suretiyle beraber sunulan kuru temizleme, yıkama, kurutma, ütüleme gibi hizmetler için konaklama vergisi alınacak. 

Örnek 4: Tatil köyü işleten (D) tarafından, tesisin bünyesinde bulunan eğlence salonunda verilen ve ayrıca fiyatlandırılıp konaklayana bedeli mukabili sunulan eğlence hizmetleri, geceleme hizmeti ile beraber satılması halinde konaklama vergisine tabi olmuyor. Diğer taraftan, konaklayana konaklama bedeline dahil edilerek konsept dahilinde sunulan bu türden eğlence hizmetleri vergiye tabi tutuluyor. 

Örnek 5: Butik otel işleten (E) tarafından, otelin bünyesinde yer alan restoranda otelde konaklamayanlara bedeli mukabili yemek hizmeti verilmesi durumubnda, bu hizmet de konaklama vergisine tabi tutulmuyor. 

Örnek 6: Termal otel işleten (F) tarafından, otelin bünyesinde bulunan SPA ve yüzme havuzu alanlarında, otelde konaklamayanlara günübirlik hizmet verilmesi durumunda bu hizmetten konaklama vergisi alınmıyor. 

KONAKLAMA VERGİSİNDE İSTİSNA VAR MI? 

Kamuya ait misafirhane, dinlenme tesisi ve kamp yerleri ile öğrenci yurtları, pansiyonlar, öğrencilere hizmet veren kampingler vergiden muaf tutuluyor. 

Yukarıda sayılan yerlerde öğrenci olmayanlara verginin konusuna giren hizmetlerin sunulması halinde, söz konusu satışlara istisna uygulanmıyor.

Yabancı devletlerin Türkiye'de bulunan personellerinden de konaklama vergisi alınmayacak. 

<resim7>

KONAKLAMA VERGİSİNDE KUR HESABI NASIL YAPILACAK? 

Sunulan konaklama hizmetlerine ilişkin vade farkı, fiyat farkı, kur farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile benzer isimler altında sunulan her türlü menfaat, hizmet ve değerler de matrah kapsamında yer alıyor. 

Bedelin döviz ile hesaplanması durumunda döviz, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihte geçerli olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz alış kuru üzerinden Türk parasına çevrilecek.  Merkez Bankasınca Resmî Gazete’de ilan edilmeyen dövizlerin Türk parasına çevrilmesinde vergiyi ortaya çıkaran olayın geliştiği tarihe ilişkin cari kur esas alınacak.

İşte konaklama vergisi hesaplama örnekleri...

 

ÖRNEKLERLE KONAKLAMA VERGİSİ

Örnek 1: Otel işleten (A) tarafından KDV hariç 5.000 Türk lirası karşılığında sunulan tam pansiyon konaklama hizmetine ilişkin olarak 7/2/2023 tarihinde müşteriye düzenlenen faturada aşağıdaki bilgilere yer verilir.

Konaklama Bedeli (KDV hariç) :   5.000 800 Türk Lirası

Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı (5.000 TL x 0,02=):100 TL

KDV Matrahı: 5.000 800 Türk Lirası

Hesaplanan KDV Tutarı (5.000 TL x 0,08=):400 TL

GENEL TOPLAM: 5.500 800 Türk Lirası

Örnek 2: Tatil köyü işleten (B) tarafından, 6/8/2023-10/8/2023 tarihlerini kapsayan dört gece her şey dahil konaklama hizmeti, 15/3/2023 tarihinde KDV hariç 2.000 Türk lirası karşılığında (C) acentasına; acenta tarafından da 3/4/2023 tarihinde müşteri (D)’ye 2.400 Türk lirası karşılığında satılmıştır.  Acenta (C) tarafından müşteri (D)’ye yapılan satış konaklama vergisi hariç olarak gerçekleşmiştir. Bu durumda mükellef (B) tarafından konaklayan (D)’ye sadece konaklama vergisine ilişkin düzenlenen faturada aşağıdaki bilgilere yer verilir.

Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı (2.000 TL x 0,02=) : 40 800 Türk Lirası

GENEL TOPLAM: 40 800 Türk Lirası

Örnek 3: Otel işleten (R), bünyesinde bulunan bir odanın beş gecesini (S) acentasına 15/2/2023 tarihinde KDV hariç 10.000 Türk lirasına satmış, söz konusu oda aynı süre için (T) kişisine (S) acentası tarafından da tüm vergiler dahil 12.000 Türk lirasına satılmış ve müşteriye yapılan satışın konaklama vergisi dahil olduğu konaklama tesisine tevsik edilmiştir. Buna göre, hizmetin sunulmasından sonra mükellef (R) tarafından acenta (S)’ye düzenlenen faturada aşağıdaki bilgilere yer verilir.

Konaklama Bedeli (KDV hariç):10.000 800 Türk Lirası

Hesaplanan Konaklama Vergisi Tutarı (10.000 TL x 0,02=):200 800 Türk Lirası

KDV Matrahı: 10.000 800 Türk Lirası

Hesaplanan KDV Tutarı (10.000 TL x 0,08=): 800 Türk Lirası

GENEL TOPLAM: 11.000 800 Türk Lirası

Öğrencilere müjde! Başvurusu onaylanana anında 5.500 TL verilecek! 

Altın fiyatları için asıl yükseliş tarihi belli oldu! Ramazan Kurtoğlu altının ''altın çağını'' açıkladı! Herkes duysun!

Bekçi alımlarında başvurular resmen başladı! Yüksek maaşla bekçi olma fırsatını kaçırmayın! Hemen online olarak başvurun

65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım maaşı Ocak'ta kaç TL olacak? Hemen bu rakamlara bakın! Peş peşe hesaplandı!