Konkordatolar iki katına çıktı! Listenin tepesinde inşaat ve tekstil var!
Sıkılaştırmayı ve enflasyonla mücadeleyi esas alan ekonomi programı sonrası Türkiye'deki konkordatolar iki katına çıkarken, listenin tepesinde inşaat ve tekstil yer alıyor.
Yüksek enflasyon ve aşırı ısınan talebi dizginlemek amacıyla bir seneden uzun zamandır süren sıkılaştırma çabalarıyla beraber benzer sahneler ülke genelinde giderek artış gösterirken; işten çıkarma, konkordato ve kapanma dalgası da yayılıyor.
EKONOMİ POLİTİKALARI ETKİLİ OLDU
Reuters’ta yer alan habere göre iş dünyası, geçen sene Haziran’dabaşlayan ve geçen ay itibarıyla enflasyonu yüzde 52'ye indiren toplam 4 bin 150 baz puanlık faiz artışının ekonomik sonuçlarıyla karşı karşıya kaldı.
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre sıkı para politikasıyla kredilerin neredeyse ulaşılamaz hale gelmesi, TL’deki değer kaybının da aylık fiyat artışlarının çok gerisinde kalması başta hazır giyim ve tekstil ihracatçıları olmak üzere şirketleri zor durumda bıraktı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından açıklanan verilere göre, ilk yedi ayda yaklaşık olarak15 bin şirket kapanırken, bu sayı geçen seneye göre yüzde 28 artışa işaret etti.
KONKORDATOLAR İKİ KATINA ÇIKTI
konkordatotakipcom sitesi tarafından derlenen resmi verilere göre de bu senenin ilk 8 ayında 982 şirket için konkordato sürecinde geçici mühlet kararı alınırken, bu sayı neredeyse geçen senenin tamamında alınan geçici mühlet kararının iki katına denk geliyor.
Resmi olarak açıklanan verilere göre, 2024 yılının ilk 8 ayda 58 şirket için ise iflas kararı verilirken, geçen senenin tamamında bu sayı 65 olmuştu. İnşaat ve tekstil, konkordato listesinin tepesinde bulunan sektörler olarak dikkat çekiyor.
Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan konkordato, mali durumu bozulan bir şirketin faaliyetlerini sürdürebilmesi ve iflasa sürüklenmesini önlemek için belli bir süre için borçlarını askıya alınmasını mümkün kılıyor.
Fakat bazı sektör temsilcileri ve ekonomistler, konkordato sürecinin borç ödemelerini askıya alması sebebiyle bu şirketten alacağı olan çok daha fazla sayıda şirketin finansal açıdan zor durumda kalma riskine değinerek, zincirleme etkilere dikkat çekiyor.
Düşük faizde değil, yüksek faizde konut fiyatları düşmüşken, ev almak iyidir!
Yüksek kiralardan sonra şimdi de fahiş aidatlar gündemde: Kiracıları zamlı aidatla yıldırma planı!
Aman dikkat! Binlerce kişi tapusuz kalabilir!