05 / 01 / 2025

Konkordatolarda korkutan rekor!  Tekstil ilk, inşaat sektörü 2. sırada!

 Konkordatolarda korkutan rekor!  Tekstil ilk, inşaat sektörü 2. sırada!

Finansman ve üretim faaliyetlerinde yaşanan bozulmadan en çok nasibini tekstil sektörü aldı. 2024 yılının 11 ayında 86 konkordato başvurusu ile tekstil 1. sırada yer alırken, inşaat sektörü 83 başvuru ile 2. sırada yer aldı.



Piyasanın adeta kabusu haline gelen konkordatolarda korkutan rekor Kasım ayında geldi. Geçen ay toplamda 152 dosya için konkordato geçici mühlet kararı verilirken, 11 ayda 1504 konkordato başvurusu yapıldı. Böylelikle, 1.387 konkordato başvurusunun gerçekleştiği 2019’daki zirve aşılmış oldu. En fazla konkordato ilan eden sektörlerde de ilk sırada tekstil, ikinci sırada ise inşaat var.

Ekonomim'den Merve Yiğitcan imzalı habere göre finansmana erişim sorunları, üretim faaliyetlerinde yaşanan bozulma ve sıkı para politikasının da etkileriyle konkordato başvurularında yılın 11. ayında rekor geldi. Konkordatotakipcom tarafından açıklanan verilere göre, bu yılın kasım ayında mahkemeler toplamda 152 dosya için konkordato geçici mühlet kararı verirken, 11 ayın toplamında bu sayı 1504’e çıktı. Böylelikle de 1387 konkordato başvurusunun yapıldığı 2019’daki rekor aşılmış oldu. Bu yılın Kasım ayında kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 126 şeklinde olurken, yıl genelinde söz konusu bu sayı 683’e ulaştı. Geçen ay 100 dosya için konkordatonun reddi kararı verilirken, ocak-kasım döneminde toplam 612 konkordato başvurusu ise reddedildi. Kasım’da iflas kararı verilen dosya sayısı 12, tasdik kararı verilen dosya sayısı da 10 şeklinde olurken; 11 aylık dönemde 108 iflas, 104 de tasdik kararı verilmiş oldu.

 Konkordatolarda korkutan rekor!  Tekstil ilk, inşaat sektörü 2. sırada!

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre finansman ve üretim faaliyetlerindeki bozulmadan en çok nasibini alan sektörlerin başında gelen tekstil sektörü, sene boyunca en fazla konkordato başvurusunun da yapıldığı sektör olarak açıklandı.  Riski yüksek sektörlere bakıldığı aman senenin 11 ayında 86 konkordato başvurusu ile tekstil ilk sırada yer alırken, onu 83 başvuru ile inşaat takip etti. Söz konusu bu iki sektörü 41 konkordato başvurusu ile metal ürün imalatı, 35 başvuru ile mobilya, 31 başvuru ile de gıda sektörleri izledi.


ALACAKLILARIN DURUMU KRİTİK

Konkordatolarda yaşanan bu tırmanış iş dünyasında da tedirginliği artırmayı sürdürüyor. Konkordatoların kötüye kullanımı olabileceğine işaret eden bazı sektör temsilcileri, zor durumda olan firmanın konkordato ile koruma kalkanı kuşandığını, fakat o firmadan alacağı olan firmaların da zor duruma düştüğüne dikkat çekiyor. Geçici mühlet kararı alan firmaya 3 aylık bir süre verilirken, kesin mühlet kararı ile bu süre 1 seneyi geçiyor. Söz konusu bu süreçte konkordato alan firma faaliyetlerine devam ederken, borçlarını da ödemiyor. Ortalama iflas kararı süresi, geçici mühlet kararından itibaren 435 gün sonra, konkordatonun reddi kararı 474 gün sonra, tasdik kararı ise 700 gün sonra veriliyor. Konkordato sürecinin uzun olmasından ve piyasa alacaklarını kapsamasından dert yanan  iş dünyası, konkordatoların sadece kamu ve banka alacaklarını kapsaması gerektiğine işaret ediyor.


KAPANMALAR VE TASFİYELER HIZLANDI

Piyasada yaşanan bu durgunluk kurulan-kapanan şirket istatistiklerine de yansıyor. TOBB verilerine göre, bu senenin 10 ayında kurulan şirket sayısı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 12,2 azalırken, kapanan şirket sayısı ise yüzde 21,2 artış gösterdi. Ocak-ekim döneminde toplamda 92 bin 712 şirket kurulurken, 21 bin 230 şirket de kepenk indirdi. Yani kurulan her 4 yeni şirkete karşın 1 şirket faaliyetlerine son verdi. Söz konusu bu dönemde tasfiye sürecine giren şirket sayısı da yüzde 7,5 arttı ve 23 bin 659’a ulaştı.

 

TOKİ 21 yılda 1 milyon 365 bin 610 yeni sosyal konut inşa etti!

22 ayar 32, 30,10,15, ve 8 gram burma bilezik fiyatları ne kadar? Güncel  Adana  ve ikili burma bilezik fiyatları!

Radiance Park projesi nerede? Aralık 2024 güncel fiyat listesi!


Geri Dön