18 / 05 / 2024

Konsolidasyon nedir?

Konsolidasyon nedir?

Konsolidasyon nedir? Konsolidasyon kelime anlamı olarak "sağlamlaştırma" kelimesinin karşılığını veriyor. Peki inşaatta konsolidasyon nedir, nasıl yapılır? Mimaride konsolidasyon nasıl yapılır? İşte sorularınızın yanıtı bu haberde...



Konsolidasyon nedir?

Konsolidasyon kelime anlamı olarak "sağlamlaştırma" nın karşılığını veriyor. Bu işlem mimaride kültür varlıklarının ömrünü uzatmak için kullanılıyor.


Mimaride konsolidasyon işlemi..

Eser kuruduktan sonra eğer yüzeyinde herhangi bir aşınma, çatlama veya dökülmeler var ise esere konsolidasyon diye adlandırılan sağlamlaştırma işlemi yapılıyor. Konservasyonda en önemli şey eser üzerinde kullanılan maddelerin en kalıcı ve kesinlikle geri dönüşümlü olabilmesidir. 


Amerika’da konservasyonda kullanılan en kalıcı maddeyi bulmak için yapılan birçok testlerin sonucunda en iyi ve geridönüşümü olan sentetik maddenin Paraloid B72 olduğu saptanmıştır. Bu sağlamlaştırma işlemini %3, %5, %7.5 veya %10 oranında hazırladığımız Paraloid B72’le yapılıyor. Bu oranlar eserdeki bozulmanın durumuna göre ayarlanıyor.

 

İnşaatta konsolidasyon işlemi..

Zemin daneleri arasında, boşluklarda yer alan su (boşluk suyu) ince daneli zeminlerde yükleme sonucu hemen dışarı çıkamaz. Bu durum boşluk suyu basıncının artmasına yol açar. 


Artan boşluk suyu basınçları dolayısı ile zeminde bir su akımı meydana gelir ve boşluk suyu zamanla dışarı çıkar. Bu olaya konsolidasyon adı verilmektedir. 


Konsolidasyon zemin üstündeki sürşarj yükleri nedeniyle meydana gelen sıkışma olarak tanımlamaktadır. Konsolidasyon zaman bağlı olarak gelişen bir süreçtir, bazı  zeminlerde 100 yıla varan uzun bir süreci alabilmektedir. 


Yüklemeler nedeniyle zemin hacminde meydana gelen değişim, projelerde en büyük önemi taşıyan dizayn kriterlerinden biridir. 


Eğer oturmalar kabul edilebilir sınırlar içinde değilse yapının dizaynının yapılıp yapılmayacağı tekrar gözden geçirilmeli veya tasarım ömrü azaltılmalıdır. 


Reintegrasyon nedir?


Geri Dön