Kent Haberleri

Konuralp antik tiyatroda kazı çalışmaları devam ediyor!

Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada Karadeniz'in "Efes"i olarak bilinen Konuralp beldesindeki antik tiyatroda kazı çalışmaları devam ediyor...

Düzce Üniversitesi (DÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konuralp'teki kazı çalışmalarının 15 Temmuz'da başladığını söyledi.


Ayengin, Konuralp Müzesi ve DÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nün ortaklaşa çalışmasıyla yürütülen kazıların antik tiyatronun sahne bölümünde devam ettiğini belirtti.


Tiyatronun oturma yerlerinde bazı kaymalar olduğunu, bu bölümün desteklendikten sonra restore edilebileceğini anlatan Ayengin, "Tiyatro, sit alanı olmadan önce burada 17 ev varmış. İnsanlar tiyatronun hem içinde hem de dışında ev yapmışlar. Kazılar sırasında bu evlerin temellerini de ortaya çıkarttık" dedi.


Kazı çalışmaları sırasında tiyatronun giriş bölümünde Bizans dönemine ait olduğunu düşündükleri künklere rastladıklarını kaydeden Ayengin, bunları inceleyeceklerini dile getirdi.


Antik tiyatronun alt katı da olabileceğini vurgulayan Ayengin, şunları söyledi:


"Binanın da alt kata doğru devam ettiğini belirledik ama burada dolgu toprağı var. Yaklaşık 6 metre kazmamız gerekiyor. Çalışmalarımız biraz zorlu geçiyor ama çok mutluyuz. Bu bölgede bu kadar korunabilmiş tek tiyatro olması açısından bütün bu yorgunluklar çalışmamıza değiyor. Bütçemizin artması halinde yaklaşık 5 yıl sonra hem kazı hem de retorasyon çalışmaları tamamlanacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından burası turizme kazandırılacaktır."


Düzce'deki arkeolojik kazılar için 6 yıllık yüzey araştırma projesi hazırladıklarını, yerleşim birimlerinin yerini tespit edeceklerini aktaran Ayengin, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Buranın yerleşim yeri olmaması mümkün değil çünkü Yakın Doğu'dan Avrupa'ya gidilen bir yolun üzerindeyiz. Bu çalışmaların sonunda arkeoloji bilim dalına ve turizme çok şeyler kazandıracağımıza inanıyoruz. Bu tiyarto anıtsal bir yapıdır. İnsanların bu yapı karşısında heyecanlanmamaları mümkün değildir. Anıtsal yapılar insanların dikkatini çeker." 


Kazılarla tiyatronun her geçen gün biraz daha belirginleştiğini ve büyüklüğü hakkında fikir sahibi olduklarına işaret eden Ayengin, sözlerini şöyle tamamladı:


"Buradaki tiyatronun 10 bin kişilik olduğunu tespit ettik. Bu kadar iyi korunmuş büyük bir tiyatro Batı Karadeniz bölgesinde yok. 10 bin kişilik tiyatroya sahip bir şehrin zenginliğini siz düşünün. Burası o kadar çok zengin bir şehirmiş ki Akçakoca da buranın liman kentiymiş. Burası ticaret yapan bir şehirmiş. Zengin bir şehir olduğu için burada 10 bin kişilik tiyatro var. Daha önce çıkardığımız "Tike" heykeli ve diğer lahit olsun, bunlar büyük ustalık gerektiren işlemecilikle yapılmış eserler. Buranın sanatsal eserlerinin çok olması aynı zamanda zenginliğini de bize gösteriyor. 


Çalışmalarımızın tamamlanmasının ardından bu tiyatro muhakkak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizme kazandırılacaktır. "


AA