Sektörel

Konuşarak kumanda edilen beyaz eşyalar geliyor!

Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği (BEYSAD) Başkanı Şeref Burak Özaydemir, sanayinin teknolojik dönüşümünde öncü potansiyele sahip beyaz eşyada akıllı ve bağlantılı ürünlere geçiş yaşandığını belirtti.


Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği (BEYSAD) Başkanı Şeref Burak Özaydemir, sanayinin teknolojik dönüşümünde öncü potansiyele sahip beyaz eşyada akıllı ve bağlantılı ürünlere geçiş yaşandığını belirterek, "Konuşarak kumanda edilen beyaz eşyalar, farklı çözümler oluşturan yapılar görülüyor. Bunlar giderek yayılacak. Bu teknolojik dönüşümün ana ve yan sanayilere önemli etkisi olacak." dedi.


Özaydemir, derneklerinin, sektörün iş birliği içinde büyümesi ve koordinasyonuna katkı amacıyla 1993 yılında kurulduğunu söyledi.


Beyaz eşya yan sanayicilerinin önde gelen 182 firmasının üyeleri olduğunu dile getiren Özaydemir, istihdam ve satış cirosu olarak sektörün yüzde 75'ini kapsadıklarını ifade etti.


Özaydemir, kurutma, çamaşır ve bulaşık makinesi, buzdolabı, derin dondurucu ve fırından oluşan ana beyaz eşya sektöründe yüksek üretim hacminin etkisiyle önemli bir yan sanayi tedarik zinciri oluştuğuna işaret ederek, sektörün uluslararası arenada boy göstermesi için ana ve yan sanayicilerin ihracat, lojistik faaliyetler ve üretim anlamında yurt dışında faaliyet göstermeleri gerektiğini belirtti.


Avrupa'da Polonya ve Romanya'da farklı üyelerin yatırımları olduğunu söyleyen Özaydemir, "Türkiye'deki beyaz eşyanın konumuna bakıldığında yurt dışındaki yatırım miktarı fazla değil. Rusya ile ilişkilerimizin bu şekilde devam etmesi durumunda orada yatırım yapan Türk firmalarının payının artacağını ve ülkemiz sektörünün daha iyi temsil edileceğini düşünüyoruz." dedi.


"Sanayi 4.0 çalışmaları hız kazandı"


Kısaca "geleneksel imalat sanayinin bilişim yönünde yüksek teknolojiyle donatılması" olarak tanımlanan Sanayi 4.0 konusundaki çalışmaların hız kazandığını belirten Özaydemir, şöyle devam etti:


"Çünkü sektörün yüksek üretim hacmi ve ihracat oranı, ciddi bir global rekabetçilik gerektiriyor. Bu anlamda sektörümüz sanayinin dönüşümünde öncü olacak potansiyele sahip. Uluslararasılaşma ve Sanayi 4.0'a yönelik faaliyetlere odaklandık. Sektörün teknoloji boyutu çok önemli. Bu teknolojileri kullanacak, firmanın çözümlerine uygun hale dönüştürecek ve üstünlük yaratacak şekilde kurgulayacak ekiplerin oluşması da önemli. Bu ekipler farklı şekilde olabilir. Bunların hepsi kalifiye eleman demektir. Bu konudaki sıkıntı sürüyor. Bu anlamda Sanayi 4.0 dönüşümü niteliksiz istihdamın yerine nitelikli istihdam ihtiyacını oluşturacak."


Özaydemir, Özyeğin Üniversitesi iş birliğiyle Sanayi 4.0 Mükemmeliyet Merkezi kurma çalışmalarına başladıklarını, bu merkezin dünyadaki benzerleri gibi olacağını bildirdi.


"Ürünlerde de önemli bir teknolojik dönüşüm olacak. Akıllı ve bağlantılı ürünlere doğru beyaz eşya sektörü de geçiş yapacak." diyen Özaydemir, şunları kaydetti:


"Bunun etkilerini fuarlarda görüyoruz. Konuşarak kumanda edilen beyaz eşyalar, farklı çözümler oluşturan yapılar görülüyor. Bunlar giderek yayılacak. Bu teknolojik dönüşümün ana ve yan sanayilere önemli etkisi olacak. Yaptığımız işlerin değişmesi gerekecek. Sanayi 4.0, akıllı ve bağlantılı ürünlere geçişte nitelikli insan ihtiyacı ortaya çıkacak. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik konularına daha çok önem vermek gerekiyor. İlkokul ve ortaokul çağındaki çocukların bu konularda daha iyi yetiştirilmesinin artırılması kritik konulardan. Bu, gelecekteki rekabette ve dünya ekonomisinde alacağımız payı belirleyecektir."


AA