Sektörel

Konut açığı kira fiyatlarını tırmandırıyor: Piyasa durgun, fiyatlar ne olacak?

İZEKO Başkanı Mesut Güleroğlu, konut fiyatları, kira bedelleri ve sektör ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak "Konut açığı kira fiyatlarını tırmandırıyor" dedi. İşte o açıklama...

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, konut kira bedellerinde fahiş artışları önlemek amacıyla iki yıl önce başlatılan tavan artış uygulaması 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla sona erecek olan yüzde 25 sınırlaması ile ilgili konuştu. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Mesut Güleroğlu, konut kiralarında yüzde 25 artış sınırının kalkmasının doğru bir karar olduğuna dikkat çekti. 

5-6 BİN TL'LİK KİRALAR 15-20 BİN TL OLDU

İZEKO Başkanı Güleroğlu, söz konusu açıklamasında "Yüzde 25 ile sınırlandırma çok doğru bir karar değil. Yalnızca enflasyonu baskılamak ve fazla artışı önlemek içindi. Konutlarda yüzde 25, iş yerlerinde yine TEFE üzerinden yükselişler uygulanmaya başlandı. Bu konuda aradaki ikilim de fazlalaştı. Birinci sene oldu… İkinci sene de bu müdahale gelince mülk sahiplerinin otomatikman yeniden evlerini kiraya vermeleri konusunda aradaki farkı kapatabilmek için kiralara zam yaptılar" dedi ve 5-6 bin Türk Lirası olan kiraların 15-20 bin Türk Lirası seviyelerine yükseldiğinin altını çizdi. 

Mesut Güleroğlu, bu nedenle kiraya yüzde 25 zam sınırının sona ermesinin doğru bir karar olduğuna, piyasanın akışına bırakılması gerektiğine vurgu yaptı. 

KONUT FİYATLARI ARTMIYOR, SEKTÖR DURGUN

İZEKO Başkanı Mesut Güleroğlu, konut satışları ile ilgili de konuştu ve yaşanan krizinin eşi benzeri olmadığının altını çizdi. 

"Bu en büyük sorunumuz. Konut fiyatlarımız şu anda stabil. Yaklaşık 6-7 aydan beri yükselen bir konut fiyatı yok. Bu çok büyük bir avantaj yaratıyor. Fakat konut alabilecek kişiler de kredi kullanamıyor. Ya kredinin yüzde 20’sini veriyorlar veya az kredi alabildiği için konut alamıyor" açıklamasında bulunan Güleroğlu, konut kredisi faizlerinin 3,20-3,25 olmasıyla beraber piyasada durgıunluk başladığını söyledi. Güleroğlu, bu sürecin devam ettiğini ve bunun peşin parayla alanlara büyük avantaj sağladığını dile getirdi. 

Güleroğlu, konuya ilişkin açıklamasında "Ben 34 yıldır bu işi yapıyorum. Daha önce de krizler gördüm fakat bu şekilde bir kriz görmedim. Hep bir müdahale var. Bu müdahaleler piyasanın dengesini bozduğu için fiyatları yukarı getiriyor" diye konuştu. 

Konut açığı olduğunun da altını çizen Güleroğlu, "Normalde boşaltılan bir daireye yeni giren kiracı piyasalara göre hesaplanan bir fiyata girer. Ancak içinde oturan bir kiracı varsa burada da TEFE artışına göre bir artış uygulanacak. TÜİK’in açıkladığı rakamlar üzerinden artışlar yapılıyor. TEFE’nin artış oranı 59,2’ydi. Bu ay ise TÜİK’in açıklayacağı rakama göre belirlenecek. Kira konutlarına gelince… Konut satamayan müteahhit bekliyor. Üretilemeyen konutlar bulunuyor, nüfus artıyor. Konut açığı mevcut. Konut açığı da otomatikman kira fiyatlarına yansıyan bir durum yaratıyor. Bunu da izleyeceğimiz günlerde göreceğiz" ifadelerini kullandı. 

Bakanlıktan İzmir’in 11 ilçesinde milyarlık arsa satışı! Denize sıfır arsalar satışa çıktı!

1 Temmuz sonrası 10 bin liralık kira bedeli ne kadar olacak? Kiracılar dikkat! İşte yeni kira artış hesaplaması!

Benzin ve motorinde dev zam tabelaları değiştirdi! Güncel akaryakıt fiyatları 25 Haziran 2024!