03 / 05 / 2024

Konut açığı nedir?

Konut açığı nedir?

Bilindiği üzere konutlar, insanların temel gereksinmelerinden biri olan barınma gereksinmesini karşılayan bir araçtır. Peki, konut açığı nedir? Konut açığı nasıl meydana geliyor? İşte konut açığı sorunu...



Konut açığı nedir?

Bilindiği üzere konutlar, insanların temel gereksinmelerinden biri olan barınma gereksinmesini karşılayan bir araçtır. 


Konut sorunu, başta hızlı kentleşme olmak üzere bir çok ekonomik ve toplumsal etken altında geniş boyutlar kazanabilmektedir. 


Özellikle de, sınırlı olanaklara sahip gelişmekte olan ülkelerde sorunun çözümü oldukça güçleşiyor.


Konut açığı, konut birimleri sayısının, konut gereksinmesi duyan ev halkı birimlerinin istemde bulundukları konut birimlerinin sayısından az olması durumu olarak tanımlanıyor.


Bu hususta Barınma hakkı ile ilgili bilincin geliştirilmesi, herkes için yeterli konut ve sürdürülebilir, sağlıklı kentleşme faaliyetlerini desteklemek amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 13 Ekim Dünya Konut Günü’nde Türkiye’deki konutların durumu ele alındı.


Nüfusunun yüzde 95’i deprem tehdidi altında yaşayan, plansız gelişen kentleri nedeniyle hayatın her gün daha da zorlaştığı ülkemizde, konut açığı da önemli bir sorun olduğu açıklandı.


Onuncu Kalkınma Planı'na göre, 2014-2018 yıllarında şehirleşme, nüfus artışı, yenileme ve afetten kaynaklanan konut ihtiyacının 4,1 milyon olacağını hatırlatan ÇATIDER, atıl vaziyetteki çatıların kullanıma açılmasıyla çok büyük metrekarelerde konut ihtiyacının karşılanacağına dikkat çekti.



Murat Tamer: Kuveyt’te108 bin konut açığı var!
Nazım Yavuz: Türkiye'de 4 yıl içinde 4,1 milyon konut açığı olacak!



Geri Dön