Konut Adası'nda AVM yatırımlarında patlama yaşıyor!
Konut Adası olarak adlandırılan Esenyurt, Beylikdüzü, Başakşehir ve Avcılar"da modern konutlar birbiri ardına yükselirken, buna paralel olarak bölgede özellikle AVM yatırımlarında patlama yaşanıyor
Bölgede iki-üç yıl içinde 51 bin yeni konutun tamamlanması ve buna bağlı olarak 200 bin kişilik nüfus artışı yaşanması bekleniyor.
Son yıllarda hızlı bir büyüme ve dönüşümün yaşandığı İstanbul kabına sığmaması üzerine kocakent, hem doğu-batı yönünde hem de, orman ve havza alanlarının bulunduğu kuzeye doğru genişlerken, en büyük değişim ise birbiri ardına konut projelerine ev sahipliği yapan Başakşehir, Avcılar, Esenyurt ve Beylikdüzü ilçelerinde yaşanıyor.
Konut Adası olarak da adlandırılan bölgede site anlayışı içerisinde barınma ve eğlence ihtiyaçları birlikte düşünülerek inşa edilen modern konutlar birbiri ardına yükselirken, bölge hastane, AVM ve otel yatırımcılarının da gözdesi oldu. Halen 1 milyon 150 bin kişinin yaşadığı bölgede iki-üç yıl içinde 51 bin yeni konutun tamamlanması öngörülüyor.
MİLPA Aş"nin Esenyurt"ta hayata geçirdiği MİLPARK Projesi"ne Geliştirme, İnşaat Proje Yönetimi ve Danışmanlık hizmeti veren Proje Yönetim A.ş. Projeler Koordinatörü Serdar Serdaroğlu tarafından yapılan çalışmaya göre, 1975 yılında İstanbul"un sadece yüzde 2,62"si yapılaşmış alan iken günümüzde bu oran yüzde 20"lere ulaştı. Tarihi boyunca sürekli değişimler ve dönüşümler geçiren İstanbul günümüzde de hızlı bir konut yapılaşması ile önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor.
Büyümenin ve dönüşümün en belirgin yaşandığı yerlerden biri de, çevresi doğal ve yapay su alanları ile çevrili, görsel olarak bir adayı andıran Konut Adası. Bölge kuzeyde Sazlıdere Baraj Gölü, Doğu"da Küçükçekmece Gölü, Batı"da Büyükçekmece Gölü ve Güneyde Marmara Denizi ile çevreleniyor.
Konut Adasında nüfus patlıyor
Güvenliği, otoparkı ve sosyal tesisleri olan, orta ve orta-üst gelir grubuna hitap eden bu modern yaşam alanları bölge nüfusunu da sürekli artırıyor.
Proje Yönetim A.ş"nin Avcılar, Esenyurt, Beylikdüzü ve Başakşehir Bölgesi"nde gerçekleştirmiş olduğu, Proje Geliştirme ve Stratejik Planlama çalışmaları verilerine göre genellikle şehrin gürültüsü ve kalabalığından uzak, doğayla iç içe olmak isteyenlerin tercih ettiği bu bölgede halen yaklaşık 1 milyon 150 bin kişi yaşıyor. 2-3 yıllık süre zarfında, yaklaşık 2013 yılının sonuna kadar bölgede 51 bin yeni konutun tamamlanması bekleniyor. 2-3 yıllık süre zarfında bu gelişim beklenirken, araştırma 2020 yılına kadar planlanan konut alanları ile birlikte toplam 100.000 yeni konutun bu bölgede geliştirileceğini ve toplamda yaklaşık 400.000 kişinin bu Konut Adası içinde yaşayacağını gösteriyor. 10 yıllık süre zarfında sadece konut sitelerinde yaşayacak nüfusun mevcut nüfusun yaklaşık yüzde 35"ini oluşturması bekleniyor.
ESENYURT"TA 7 YENİ OKUL PLANLANIYOR
Konut Adasının hızlı gelişimine karşılık bölgede AVM, hastane, otel, okul yatırımları ve altyapı çalışmaları da tam gaz sürüyor. Halen 40 bin yeni konutun yükseldiği Esenyurt"ta bir yılda 1618 yeni ruhsat verildi. Bölgede Milpa İlköğretim Okulu, Pelit Pastacılık ve çikolatacılık Teknik Lisesi ve Meslek Yüksekokulu, Alkop Alüminyumculuk Endüstri Teknik Meslek Lisesi, Garanti Koza İlköğretim Okulu, Osman Bakırcı İlköğretim Okulu, Tulip İlköğretim Okulu ve Necmi Kadıoğlu Lisesi olmak üzere yedi okulun eğitime kazandırılması planlanıyor. Tekstil fabrikaları ile dikkat çeken Esenyurt"un ilk alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyan Eskule AVM"de ise alışveriş, iş hayatı ve yaşam alanları birleştiriliyor. Esenyurt-Bahçeşehir"de inşaatı süren Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi ise 2011"de kapılarını açacak. Ayrıca Beylikdüzü Belediyesi"nden edinilen bilgiye göre; halen 55 bin konutun yer aldığı bölgede 15 AVM, 1 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yer alıyor.
Konut Adasında artan nüfusa paralel olarak yol ve kavşak çalışmaları da hızla sürüyor. Temeli geçen eylül ayının sonunda atılan Esenyurt TEM bağlantı yolunun Avcılar, Beylikdüzü ilçelerinin de trafiğini rahatlatması bekleniyor.
İSTANBUL"DA YERLEşİK ALAN 25 YILDA 5 KAT BÜYÜDÜ
İstanbul, 1980"li yıllar ile birlikte hızlı bir gelişme ve büyüme sürecine girdi. 1960 yılında İstanbul"da yaşayan nüfus yaklaşık 1 milyon 800 bin iken 2009 yılında nüfus 12 milyon kişiyi aştı. Bu artış beraberinde yaygın bir konut ve yerleşim alanı ihtiyacı da doğurdu. 1975 yılında İstanbul"un sadece yüzde 2.62"si yapılaşmış alan iken günümüzde bu oran yüzde 20"lere ulaştı. Özellikle büyük değişimin yaşandığı 1975-2000 yılları arasında yerleşik alan tam 5 kat büyüdü ve bununla birlikte kent, hem doğu-batı yönünde hem de, orman ve havza alanlarının bulunduğu kuzeye doğru genişledi.
Aslında bütün kentler kuruluşlarından itibaren tarihleri boyunca sürekli bir dönüşüm geçirirler. Bu gelişmelerden uzak kalamayan ve tarihi boyunca sürekli değişimler ve dönüşümler geçiren İstanbul günümüzde de hızlı bir konut yapılaşması ile önemli bir dönüşüm sürecinden geçiyor.
MİLPA Satış ve Pazarlama Müdürü Kayhan Baykal:
Bölgenin çehresi 10 yıl içinde tamamen değişecek
Esenyurt"ta Milpark projesini hayata geçiren Milpa"nın Satış ve Pazarlama Müdürü Kayhan Baykal, bölgenin özellikle 2005 yılından sonra konut gelişimi açısından büyük yol kat ettiğini söyleyerek modern yaşam alanları olarak nitelendirilen konut sitelerinin bölgenin çehresini değiştirmeye başladığını ifade eti. Kayhan Baykal, 5 yıl içerisinde bölgenin görünümünün büyük ölçüde değişmesi bekleniyor. Bölgenin gelişimi öngördüğümüzün de üzerinde seyrediyor. Bölge önemli yatırımcıların, konut üreticilerinin de ilgisini çekmeye başladı. Bu büyük gelişmenin daha uzun yıllar süreceğini tahmin etmekteyiz diye konuştu.
Yeni modern konut alanları ve bu konutlarda yaşayan orta ve orta-üst gelir grubu ile birlikte bölgede önemli ihtiyaçların da baş göstermeye başladığına işaret eden Kayhan Baykal, özellikle AVM sayısı açısından patlama yaşandığını, okul ve hastane yatırımlarında da büyük gelişmeler kaydedildiğini belirtti.
Baykal, yeni yapılaşma ile birlikte mevcut yaşayan profile göre daha yüksek gelir grubuna sahip, eğitimli ve kültürlü bir nüfusun bu bölgede yaşamaya başladığına da dikkat çekti. Gelişim sürecinde belediyelerin oynadığı önemli role de işaret eden Baykal, Hatta önümüzdeki 10 yıl içerisinde bölgenin çehresinin tamamen değişmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu konuda özellikle Büyükşehir ve ilçe belediyelerine büyük rol düşmektedir. Bu denli hızlı ve modern yaşam alanları ile gelişen bölgede alt yapı, ulaşım, toplu taşıma sistemlerinin çok iyi çözülmesi gerekmektedir. Önümüzdeki 10 yıl içersinde bu bölgede nüfusun yüzde 35 oranında artacağını düşünürsek, ulaşımın problem olmaması için altyapı ve planlama çalışmalarının, aynı paralelde gelişeceğine inanıyoruz diye konuştu.
Arsa sahipleri kazançlı çıktı
Kayhan Baykal, hızlı ve modern yapılaşmanın bir dönem gecekondu bölgesi olarak tanımlanan bölgede arazi ve emlak değerlerinde büyük artışlara neden olduğunu belirtti ve ekledi: Bölgede boş arazi stoku hızla tükenmeye başladı. Özellikle arsa sahibi yatırımcılar büyük kazançlar elde etti ve önümüzdeki 5 yılda da bu kazancın artarak devam edeceği düşüncesindeyiz.
BÖLGEDE DEVAM EDEN OTEL YATIRIMLARI
- Akfen Holding"in Yakuplu-Beylikdüzü"nde 3 yıldızlı İbis Otel inşaatı devam ediyor. 2011"de açılması planlanıyor.
- Eren Holding"in Güneşli"de 5 yıldızlı otel, rezidans, fuar ve kongre merkezi inşaatı sürüyor. 2011"de tamamlanması planlanıyor.
- İstoç Ticaret Merkezi Sarayı Projesi kapsamında 5 yıldızlı otel inşa ediliyor. Otelin işletmecisi belli değil.
- Sonkar Otomotiv, Avcılar"da 5 yıldızlı otel yatırımına devam ediyor. Otel Double Tree by Hilton markası ile işletilecek.
- Petek Tekstil, Güneşli"de 5 yıldızlı otelin inşasına devam ediyor.
- Macro Holding Bağcılar"da ikinci otel yatırımını Quantum International ismi ile yapıyor. Otelin 2011"de kapılarını açması planlanıyor.