Konut alanlar inşaat firmalarından şikayetçi!
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, bu yılın 11 ayında ev alan 2 bin 400 vatandaşın şikayetlerini incelediklerini belirtti. Küçük 'Konut alanlar inşaat firmalarından şikayetçi' dedi.
Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, bu yılın 11 ayında ev alan 2 bin 400 vatandaşın şikayetlerini incelediklerini belirterek, "Araştırmamıza göre, konut alanlar en çok inşaat firmalarını şikayet ediyor. Bunu sırasıyla banyo/duş, ısı sistemleri, emlak ofisi ve PVC izliyor" dedi.
Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 28 Mayıs'ta yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Yeni yasanın uygulamasına ilişkin bugüne kadar 9 yönetmelik yayımlandığını belirten Küçük, yeni yasa ile iç AB müktesebatı, Borçlar ve Ticaret kanunlarına uyumun sağlandığını, ekonomik ve ticari hayatta ortaya çıkan işlemlerin kavranması ve mevcut tüketici sorunlarının ortadan kaldırılmasının hedeflendiğini söyledi.
Yasanın konut tüketicisine yeni haklar getirdiğini dile getiren Küçük, bu haklardan birisinin "sözleşmede öngörülen koşulların sözleşme süresi içinde tüketici aleyhine değiştirilemeyeceği" olduğunu, böylece tüketicilerin olası bir durumda ilgili yerlere şikayette bulunabileceğini aktardı.
- "Kredili alışlarda bile cayma hakkı var"
Yasa ile cayma sürelerinde önemli değişiklikler yapıldığını, alıcının sözleşmeden cayma süresinin 14 güne çıkarıldığını aktaran Küçük, "Daha önce taksitli satışlarda cayma süresi yoktu. Yeni yasa ile koşulsuz şartsız cayma süresi getirildi. Bankadan konut için kredi kullanılmasında dahi koşulsuz şartsız, hiçbir tazminat ve ceza ödemeksizin 14 gün içerisinde sözleşmeden vazgeçilebiliyor. Daha önce imzayı attığın an her şey bitiyordu. Ancak şu an ev alan birisi 14 gün içinde iade alabiliyor ve herhangi bir yükümlülüğün altına girmiyor" diye konuştu.
Levent Küçük, ön ödemeli, maketten satış gibi durumlarda da konut teslimine kadar alıcının sözleşmeden dönebileceğini ifade ederek, bu tür durumlarda tüketiciden sözleşmenin yüzde 2'sine kadar tazminat istenilebileceğini anlattı.
- "Konut tüketicileri hakkını bilmiyor"
"Halk arasında 'topraktan', piyasada 'maketten satış' denilen uygulamada hiçbir tazminat ödenmeden 14 günde cayılabilir veya teslimattan önce sözleşmeden dönülebilir" diyen Küçük, artık yapı ruhsatı olmadan maketten satış yapılamadığını bildirdi.
Küçük, ön ödemeli satışlarda 36 ay içerisinde teslim şartı olduğunu, konut finansmanı kredilerinde vade 36 ayın altına indiyse ödenecek erken ödeme tazminatının yüzde 1'e düşürüldüğünü kaydederek, "Konut kredilerinde banka artık istemediğiniz müddetçe sizi hayat sigortası yapmaya zorlayamaz, kredili mevduat hesabı açtıramaz. Şu anda bankanın yaptığı tek mecburi sigorta DASK" dedi.
TÜDER Genel Başkanı Levent Küçük, vatandaşların ev alırken bu ve buna benzer çok hakkı olduğunu vurgulayarak "Maalesef konut tüketicilerinin birçoğu yasada tanınan hakları bilmiyor. Tavsiyem mutlaka tüketici derneklerine haklarını sorsunlar, yasayı okusunlar. Bu konuyla ilgili yazıları gözden geçirsinler" ifadelerini kullandı.
- "Ev alanlar inşaat firmalarından şikayetçi"
Konut tüketicilerinin en çok şikayet ettiği konulara değinen Küçük, yılın 11 ayını kapsayan bir araştırma yaparak, ev alanların en çok hangi konularda şikayette bulunduğunu incelediklerini söyledi.
Küçük, araştırma kapsamında 11 ayda ev alan 2 bin 400 vatandaşın şikayetlerini incelediklerini belirterek, "Araştırmamıza göre, konut alanlar en çok inşaat firmalarını şikayet ediyor. Bunu sırasıyla banyo/duş, ısı sistemleri, emlak ofisi ve PVC izliyor" bilgisini verdi.
Levent Küçük, 2 bin 400 şikayetin yaklaşık yüzde 40'ının yani bin 30'unun "inşaat firmaları" ile alakalı olduğunu dile getiren Küçük, bu rakamı 361 ile banyo/duş, 192 ile ısı sistemleri, 180 ile emlak ofisleri ve 169 ile PVC'nin takip ettiğini aktardı.
Vatandaşın birçok konuda şikayetlerinin arttığını ancak "PVC" ve "emlak ofisleri" hususlarının azaldığını ifade eden Küçük, "Şikayetler, inşaat firmaları konusunda 909'dan 1030'a çıkarken banyo/duşta 327'den 361'e, emlak ofislerinde 195'ten 180'e, PVC'de 254'ten 169'a düşmüş" dedi.
Ev tüketicilerinin 95'inin hırdavat, 87'sinin fayans/yer döşeme, 82'sinin su arıtma cihazı, 72'sinin boya, 68'inin kapı, 21'inin kilit, 14'ünün hidrofor, 13'ünün evye, 12'Sinin jeneratör ve 4'ünün de elektrik sayacından şikayetçi olduğunu bildirdi.
AA