Genel

Konut alıcısı sözleşmenin yapıldığı tarihten itibaren 14 gün içinde cayabilir!

Şükrü Kızılot Yeni Tüketici Kanunu ile ilgili görüşlerini paylaştı. En önemli düzenleme, alıcının konut teslim edilinceye kadar konutu almaktan cayabilmesi ve ödediği paraların iadesiyle ilgili dedi...

Yeni Tüketici Kanunu özellikle konut alanları koruyan düzenlemeler içeriyor. En önemli düzenleme, alıcının konut teslim edilinceye kadar konutu almaktan cayabilmesi ve ödediği paraların iadesiyle ilgili. Buna göre; konut alıcısı, sözleşmenin yapıldığı tarihten itibaren 14 gün içinde, herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve ceza ödemeksizin, ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip. 


Faiz talep edilemeyecek 


Yasaya göre; konut firması ve konut finansmanı kuruluşu, cayma hakkı süresi olan 14 günde müşteriden faiz, komisyon gibi hiçbir masraf talep edemeyecek. Müşteriden alman para da bildirimin firmaya ulaştığı tarihten itibaren 14 gün içinde iade edilecek. 14 gün geçtikten sonra da alıcının vazgeçme hakkı var. Devir veya teslim tarihine kadar alıcının gerekçe göstermeden 'sözleşmeden dönme hakkı' olacak. 


'Bazı firmalar batabilir' 



Ortadoğu Teknik Üniversitesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Kızılot alıcının konutu almaktan vazgeçmesi durumunda inşaat firmasının o ana kadar aldığı paraları ve senetler ile tüketiciyi borç altına sokacak her tür belgeyi, 90 gün içinde konut alıcısına iade etmesi gerektiğini söyledi. Kızılot, "Alıcının, örneğin bir yıl sonra vazgeçmesi halinde bazı inşaat firmaları batabilir" dedi. 


Yönetmelik yayınlanmalı 


Tüketici Kanunu'nun 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girdiğine dikkat çeken Şükrü Kızılot, "Yasa yürürlüğe girdi ama uygulama esaslar mı açıklayan yönetmelik ortada yok. Yönetmelikle ilgili bir taslak var ama yasaya aykırı ya da bugün itibarıyla uygulama olanağı olmayan çok sayıda düzenlemeler var. Bunlar acilen gözden geçirilip yönetmelik bir an önce yayınlanmalı' ifadelerini kullandı. 


Yeni Tüketici Kanunu'na göre; konut alıcısı, sözleşmeden itibaren konut teslim edilene kadar ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayabilir ve parasını geri alabilir, Bu madde tüketiciyi mutlu ederken bazı inşaat firmalarını batma tehlikesiyle karşı karşıya getirdi.



TÜKETİCİ ÖNCELİKLİ



Şükrü Kızılot, yasada konut alıcısını koruyan diğer maddeleri şöyle sıraladı: "Firma, konutları yapı ruhsatı almadan satamayacak. Ruhsat almadan maketten satış yapılamayacak. 'Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmesi' yapmak zorunlu. Firma, sözleşme yapılmadığı sürece müşteriden ödeme yapmasmı veya müşteriyi borç altına sokacak belge vermesini talep edemeyecek. Teslim süresi, ön ödemeli konut sözleşmesinin düzenlendiği tarihten itibaren 36 ayı geçemeyecek." 


Şükrü Kızılot/ Posta