28 / 04 / 2024

Konut alım satımında yabancı detayı! Gelir vergisi çıkabilir!

Konut alım satımında yabancı detayı! Gelir vergisi çıkabilir!

Son zamanlarda ülke genelinde yabancın yatırıcıların gayrimenkul alımında artışlar meydana geldi. Yabancıya konut satışları 2023'te 35 bin oldu. Peki yabancıdan konut alım satışında neye dikkat edilmeli? 



Yabancılara konut satışları yapılmaya devam ediyor. Yabancılardan büyük ilgi gören Türkiye'de hem konut hem de arsa arazi satışları yapılıyor.   Konut alıp satarken dikkat edilmesi gereken bazı kritierler bulunuyor. Bunlardan en önemlisi vergi. Vergi mevzuatı açısından dar mükellef olarak tanımlanan kişilerden konut veya taşınmaz alımlarında, dar mükellef olan kişilerin bu satışları dolayısıyla çıkabilecek gelir vergisinden alıcılar da sorumlu tutuluyor. Dar mükelleflerin Türkiye’ye yerleşmemiş olmaları esas alınıyor. İkametgâhı Türkiye’de bulunmayanlar ile bir takvim yılı içinde Türkiye’de devamlı olarak altı aydan fazla oturmayanlar dar mükellef olarak tanımlanıyor.

Konut alım satımında yabancı detayı! Gelir vergisi çıkabilir!
YABANCILARA TAŞINMAZ SATARKEN DİKKAT VRGİ ÇIKABİLİR!

Ekonomim Gazetesi'nden Mehmet Kökbulut'un haberine göre dar mükellef bir kişinin Türkiye’de vergiye tabi bir gelir elde etmesi durumunda; Dar mükellefin kendisi, Varsa daimi temsilcisi, Daimî temsilcisi de yoksa kazanç veya iradı yabancı kişiye sağlayanlar, vergilemede tarhiyata muhatap olabilirler.

Türkiye’de  taşınmazını satan ve vergiye tabi bir gelir elde eden dar mükellef bir kişi, elde ettiği geliri beyan etmez ve vergisini ödemezse, bu vergi taşınmazı satın alarak dar mükellefe kazanç sağlayan yani alıcı olan kişi adına tarh edilebilir.

Dar mükellef bir kişinin taşınmazın alımından itibaren örneğin 5 yıl içerisinde satması ve kazanç elde etmesi halinde varsa değer artış kazancını vergi dairesine beyan edip gelir vergisini ödemesi gerekir.

Dar mükellef kişinin kendisinin yerine getirmesi gereken bu görevi varsa daimî temsilcisi, o da yoksa kazanç ve irat üzerinden hesaplanacak gelir vergisi yabancı kişiye kazancı sağlayan kişi yani alıcı adına gelir vergisi tarh edilecektir.

Konut alım satımında yabancı detayı! Gelir vergisi çıkabilir!

Dar mükellefin değer artış kazancını beyan etmemesi ve ödememesi ve aynı zamanda daimi temsilcisinin de bulunmaması halinde Gelir Vergisi Kanunu’nun 107/4. maddesine göre taşınmazı satın alan kişi sürpriz bir şekilde bu vergiden dolayı sorumlu olacak. Çünkü kanuna göre alıcı kişi, dar mükellef yabancıya kazancı sağlayan kişi konumunda.

Bu tür bir tarhiyata muhatap olmamak için, alıcıların gerekli önlemi alması, dar mükellef kişinin ilgili satıştan dolayı vergi yükümlülüğünün olup olmadığının araştırılması ve varsa bu yükümlülüğü yerine getirmesini sağlamasında fayda var.

İstanbul'da gelecek 10 yılda 1,23 milyon konut ihtiyacı olacak!

Gayrimenkul uzmanından çarpıcı açıklama: Her aralık ayında sıfır konutlar toplanıyor!

Geri Dön