22 / 11 / 2024
fuzul

Konut alımında devlet desteğine inşaatçılar ne diyor?

Konut alımında devlet desteğine inşaatçılar ne diyor?

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün açıkladığı "konut alımında devlet desteği" projesine inşaatçılar olumlu yaklaşıyor. İşte inşaat sektörü nün önde gelen bir kaç isminin konuyla ilgili görüşleri...




İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, konut kredilerindeki yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba devletin yüzde 15 civarında katkı vermesine ilişkin, "Gayrimenkul geliştiricileri açısından değerlendirildiğinde nakit girişine olumlu etki yaratılmış olacak ve kredili alımlarla peşin alımlar arasındaki oranın daha dengeli olması sağlanacaktır" dedi.


Sektör temsilcileri, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konut kredisine devlet desteği verileceğine yönelik açıklamalarını AA muhabirine değerlendirdi. 


Tanes, gerekli özkaynağı sağlayamadığı için konut alamayan önemli bir kitle bulunduğunu, dolayısıyla devlet eliyle gerçekleştirilmesi planlanan bu teşvikin öncelikli olarak bekleyen bir talebin harekete geçirilmesi yönünde etkili olmasının beklendiğini söyledi.


Tanes, bunun yanı sıra özellikle orta-alt gelir grubunda sınırlı tasarrufu olan, düşük miktardaki eksiği ya da konut kredisi faiz oranlarının yüksekliği nedeniyle konut alamayan ve ilk konutunu almak isteyen kişilerin motive edileceğini belirtti. 


Desteğin tasarrufları artırıcı bir etki oluşturmasının yanında nakit akışına da katkı sağlamasının beklendiğini vurgulayan Tanes, şunları kaydetti:


"Uygulama, az da olsa belirli bir birikimi olan konut alıcılarını harekete geçirecek, devlet tarafından sağlanan yüzde 15'lik teşvik vadeli satışlardan çok peşin alımlara yönelinmesi sonucunu doğurabilecektir. Bunun yanı sıra gayrimenkul geliştiricileri açısından değerlendirildiğinde nakit girişine olumlu etki yaratılmış olacak ve kredili alımlarla peşin alımlar arasındaki oranın daha dengeli olması sağlanacaktır. Söz konusu uygulamanın yanı sıra konut kredi faiz oranlarında yaşanması muhtemel gerileme ile de yaratılan olumlu etkinin daha geniş kapsamlı olacağı düşünülmektedir.


Yabancılara yapılan satışların ise net ihracat kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde gerçekleştirilen birçok konut projesinde cam ürünlerden, seramiğe kadar yaklaşık yüzde 70-80 oranında yerli sanayi ve üretim malları kullanılmaktadır. Bu doğrultuda bütün olarak yabancıya satışı yapılan konutların hem sanayiyi desteklediği hem de net ihracat olarak görülmesi ve yabancılara satışlarda bu yöndeki teşviklerin artırılması gerektiği düşünülmektedir."


Genel kapsamda söz konusu uygulamanın sadece GYO sektörüne değil tüm gayrimenkul ve inşaat sektörüyle finans sektörüne de etki edeceği öngörüsünde bulunan Tanes, düzenlemeye ilişkin detayların gelecek günlerde netlik kazanmasıyla değerlendirmelerin de genişleyebileceğini vurguladı.


 


- "Devlet bu kararla bir taşla iki kuş vurdu"


 


İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, devletin konut alımını destekleme kararını, sektör ve vatandaşlar için olumlu bir adım olarak değerlendirdiklerini, hatta devletin bu kararla bir taşla iki kuş vurduğunu söyledi.


Uygulanacak teşviğin öncelikte bugüne kadar konut alma imkanı bulamamış vatandaşların da başını sokabilecek bir yuvaya kavuşmasındaki yolu biraz daha açmış olacağını vurgulayan Durbakayım, "Cari açığın önüne geçebilmek için ihtiyaç duyulan tasarrufların artmasını sağlarken, finans sektörünün hayat damarlarından biri olan kredi hacmi rasyolarını yukarı çekerek güçlendirecektir. Bu uygulamanın arkasından 2014 sonunda 122 milyar lirayı bulan konut kredisi kullanma hacminin 200 milyar sınırını zorlayacağını söylemek hayal olmaz. Söz konusu süreci finans sektöründeki serbest rekabetin tetiklemesini ve konut kredi kullanım faizlerindeki düşüş eğilimi takip edecektir" ifadelerini kullandı.


Diğer taraftan ilk defa ev sahibi olacak bir vatandaşa devlet tarafından yapılacak katkının az olabileceğini, bu katkıyı sadece ilk adım olarak düşündüklerini belirten Durbakayım, ilk defa konut alacak vatandaşlara damga vergisi, harç, KDV gibi konularda da katkı sağlanması yönünde teşviklerin de daha sonraki adımlar olmasını umduklarını söyledi.


İnşaat sektörünün, sosyoekonomik kalkınmanın en önemli bir anahtarı olduğu ve ülke ekonomisindeki dinamo görevinin devam ettiğini dile getiren Durbakayım, buna ek olarak hükümetin inşaat sektöründeki gelişmelere duyarsız kalmadığına yönelik de önemli bir mesaj olduğunu kaydetti.


Durbakayım, 2014’ün 11 ayında gerçekleşen konut satışının yarıdan fazlasında banka kredisi kullanıldığını, eğer faiz oranları uygun olsaydı konut alımlarının tamamının krediyle alınacağını belirtti.


Bu kapsamda 2014’ün 11 ayında kullanılan konut kredisi hacminin 122,8 milyar iken 2013 yılının tamamında 109,5 milyar lira olduğunu, 14 yıl önce kullanılan konut kredisi hacminin ise 646 milyon lira seviyesinde bulunduğunu aktardı.


Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun da bunun orta ve dar gelirli kesimden konut alacaklar için tasarrufa yönelik bir teşvik olduğunu ifade etti.


Uygulamanın, insanların ilerde daire almak için tasarruf etmelerini hatırlatmak için iyi bir çalışma olduğunu dile getiren Torun, hükümetin bu konuda tasarruf sahiplerinin yanında olduğunu göstermesi bakımından da anlamlı bir jest olarak gördüğünü söyledi.


Bunu ciddi bir konut artışını sağlayacak boyutta düşünmemek gerektiğinin altını çizen Torun, "Yanlış anlaşılma olmasın; hükümet, yüzde 25'in yüzde 15'ini veriyor. Rakamlara bakıldığında çok büyük değil ama teşvik ve motive edici. Gayrimenkul almayla ilgili tasarrufu artıcı diye düşünüyorum. Ev almak isteyenler, ilk evi olanlar için bir teşvik olacak. Bunun düzenlemesi yapıldığında da detayları belirlenmiş olacak. Bankada belli bir tasarruf hesabı açılacak. Buna kamunun da devletin de katkıda bulunması durumu" diye konuştu.


AA




Geri Dön