Konut alımında rayiç bedelden fazla konut kredisi çekilirse ne olur?
Tapuya evlerin gerçek satış değeri beyan edilmezse Maliye Bakanlığı durumu tespit ettiğinde cezai yaptırımlar oluşuyor. Peki, konut alımında rayiç bedelden fazla konut kredisi çekilirse ne olur?
Konut alımında rayiç bedelden fazla konut kredisi çekilirse ne olur?
Tapuya evlerin gerçek satış değeri beyan edilmesi gerekiyor. Bu beyan edilmezse Maliye Bakanlığı durumu tespit ettiğinde cezai yaptırımlar oluşur. Bir diğer ifade ile;
Konut alım satım işlemlerinde belediyelerin belirlediği rayiç bedelden yüksek kredi kullanılması ancak, tapuda bedelin rayiç bedelden gösterilmesi durumunda alıcı ve satıcılar cezalı duruma düşerek faiz ödemek durumunda kalırlar.
Ancak, tapu pişmanlık zammı ödenerek, kişiler yüklü miktarda faiz ödemekten kurtulabiliyor. Peki nedir bu tapu pişmanlık zammı?
Tapu harcının kasten veya kasıtlı olmayarak eksik yatırılması durumunda, tapu harcı pişmanlık dilekçesi ile harç ödediğiniz vergi dairesine başvurarak tapu harcının eksik ödendiğini geri kalan ücreti ödemek istediğinizi belirtebilirsiniz.
Buna karşın; konut alımında rayiç bedelinden fazla konut kredi çekilmesi ve tapuda kullanılan kredi bedelinin gösterilmesi de kişileri yüklü miktarda faiz ödemekten kurtarıyor.
Hukuki olarak yapılması gereken davranış; evin değerini sözleşmede ve bankaya bildirdiğiniz şekilde tapuya beyan etmektir.
Konut alımında rayiç bedelden fazla konut kredisi kullanılmasına rağmen rayiç bedel beyan edilmişse, kişi aşağıdaki cezaları ödemek zorunda kalır:
1.Tapuya bildirdiğiniz tutar ile gerçek alış tutarı arasındaki fark Aradaki farkın üç katı vergi cezası.
2. Tapuya bildirdiğiniz tutar ile gerçek alış tutarı arasındaki fark; Aradaki farkın üç katı vergi cezası.
3. Farkın satış gününden itibaren faizi; Eksik bildirimden doğan harç farkı, farkın 3 katı usulsüzlük cezası ve ilave olarak gecikme faizi.