Sektörel

Konut alıp satarken dikkat edilmesi gerekenler!

Gayrimenkul satmayı düşünenler bu yazıyı dikkatle okumalı. Konut alıp satarken bazı konulara dikkat etmekte fayda var.

Ne zaman aldığınız önemli 

Konut alıp satarken bazı konulara dikkat etmekte fayda var. Gelir Vergisi Kanunu'na göre gayrimenkul alış tarihinde itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılırsa değer artış kazancına konu oluyor. Bu durumda evi hangi tarihte aldığınız önemli. 26 Eylül 2010'dan önce ise satm, sorun yok. Bu tarihten sonra aldıysanız, bir dakika bekleyin. 


İstisnası bulunuyor 

Aldığınız tarihten itibaren 5 yıllık süre (gün, ay ve yıl olarak) dolmadıysa, elde edeceğiniz kazanç 'değer artış kazancı' olarak vergiye tabi tutulacak. Önce alış bedeliniz enflasyona göre yükseltilecek. Sonra al-sat arasında doğan farktan 10.600 lira istisna (2015 için) düşülecek. Ortaya çıkan net kazanç, yüzde 15-35 arasında Gelir Vergisi'ne tabi tutulacak. 


Nasıl hesaplanır? 

Örneğin; 2011'de 200 bin liraya aldığınız bir evi 300 bin liraya sattınız. Evin enflasyondaki artışa göre bugünkü değeri yaklaşık 242 bin lira oluyor. Buna göre; 58 bin lira değer artış kazancı oluşuyor. Bu tutardan 10.600 istisna düşülünce vergisi ödenecek tutar 47 bin 400 lira oluyor. Bunun da vergisi yaklaşık 11 bin lira.


Miras kaldıysa... 

Satılan gayrimenkul, miras ya da bağış yoluyla edinilmişse, ne zaman ve ne kadara satılırsa satılsın, Gelir Vergisi ortaya çıkmıyor. Gayrimenkullerini satanların bu durumu, emlak ve çöp vergisiyle (işyerleri için) ilgili olarak ileride doğabilecek sorunların önüne geçmek adına satıştan sonra ilgili belediyeye bildirmesi faydalarına olur.  


Posta