Konut alırken nelere dikkat edilmeli?
Posta Gazetesi muhabirlerinden İnci Neşeli Özoğlu, konut alırken dikkat edilmesi gereken konulara değindi. Özoğlu haberinde, enuygun.com'un baş analisti Betül Sungurlu'nun da konut alımı ile ilgili fikirlerini aldı...
Yıllık ihtiyaç 700 bin
Türkiye'nin bugün 75 milyon olan nüfusu 2023'e kadar 85 milyona, kentleşme ise yüzde 77'den yüzde 84'e çıkacak. Değişen hane halkı, kentsel dönüşüm, yabancıya konut satışı ve konut stoğunun eskime payı da dikkate alındığında, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılda her yıl 700 bin yeni konuta ihtiyacı olacak.
50 bin kişi kredi kullandı
Kredi faizleri Kasım 2012'den itibaren yüzde l'in altında seyretmeye başlayınca konut kredilerine rağbet de arttı. Karşılaştırma sitesi enuygun.com'un baş analisti Betül Sungurlu'nun verdiği bilgiye göre; ev alırken kredi kullanan kişi sayısı 2012'nin ilk üç ayında 25 bin iken, 2013'ün ilk üç ayında 50 bine çıktı.
13 milyar liralık büyüme
2012'nin tamamında 10 milyar lira artan konut kredisi hacmi, 2013 yılının sadece ilk altı ayında 13 milyar liranın üzerinde büyüdü" diyen Betül Sungurlu, krediler düştü diye rastgele konut alınmaması gerektiğini söyledi. Betül Sungurlu konut alırken dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle anlattı:
ÖNCE İYİCE ARAŞTIRIN
İhtiyaç ve tercihler: Alınacak evde oturulacaksa sosyal yaşam beklentisi, işyerine olan uzaklık ve ulaşım gibi olanakların yanı sıra yakınlarda okul olup olmadığı hatta diğer aile bireylerine olan mesafe gibi konular gözden geçirilmeli.
Gelişen bölgeleri inceleyin: Yatırım amacıyla alınacak konutlarda hedef 'düşük maliyet, yüksek getiri' olduğu için, gelişen bölgeler ön plana çıkıyor. Evin özelliklerinin yanı sıra hastane, havaalanı, metro, üniversite gibi bölgeye değer katan yatırımlar hakkında bilgi edinmek yararlı olur.
Konutları karşılaştırın: Evlerin satış fiyatını karşılaştırırken kira bedelleri baz alınabilir. Satış bedelinin kiraya bölünmesi ile evin kaç yılda kendini amorti edeceği kabaca hesaplanıp alternatiflerle bu değer üzerinden karşılaştırma yapılabilir.
Markalı konut alın; Bilinen şirketlerden konut alın. İkinci el ya da piyasada bilinmeyen şirketlerden konut alma gibi seçenekler değerlendiriliyorsa, inşaattan anlayan uzmanlara danışın, inşaat kalitesi ve binanın depreme dayanıklı olup olmadığı incelenmeli.
Konut doluysa: Satm alınacak konutta ev sahibi .
oturuyorsa, evi ne kadar zamanda boşaltacağı, kiracı varsa, mevcut kira sözleşmesinin ne kadar süresinin kaldığı gibi konular değerlendirilmeli.
Tapuya dikkat: Kredi kullanılacaksa, evin tapu durumu önemli. Bankalar kat irtifakı veya kat mülkiyeti olmayan, hisseli ya da üzerinde ipetek bulunan konutlar için kredi kullandırmıyor. Karar vermeden önce tapu dairesinden bilgi alın.
Parayı belirleyin: Bankalara ön başvuru yapılarak kredi alınabilecek miktar önceden belirlenebilir.
Zira bazen planlanan ve alınabilen kredi miktarı birbirinden farklı olabiliyor.
Kredi de karşılaştırılmalı: Konut fiyatı kadar krediler de karşılaştırılmalı. Faizi karşılaştırmak da yeterli değil. Kredi masrafları ile birlikte vade boyunca ödenecek toplam tutardan karşılaştırma daha gerçekçi.
120 ay vadeli 100 bin liralık kredide karşılaştırma yapmak 10 bin liralık tasarruf sağlıyor.
Firma banka ile anlaşmalı olsun: Konut kredilerinde banka da satıcı gibi evi alan kişiye karşı sorumlu. Projeden konut alımında kredi için bankalarla anlaşma yapmış firmalardan yana tercih kullanın.
Böylece evin zamanında teslim edilmemesi, kusurlu olması gibi durumlara daha az rastlanır.
İlave sigorta güvencedir: Konut kredisinde sadece deprem sigortası zorunludur. Bankalar hayat sigortası ya da konut sigortası gibi ilave sigortalar önerir. Bunlar ek maliyet değil güvence olarak görülmeli.
İnci Neşeli Özoğlu/Posta Gazetesi