Konut alırken tapuda ve ödemede nelere dikkat etmeli?
İster oturum amaçlı olsun ister yatırım amaçlı olsun konut satın alırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunuyor. Peki, konut alırken tapuda ve ödemede nelere dikkat etmeli?
Gelişen inşaat sektörü ve artan konut talebi ile birlikte gerek belediye gerekse tapu dairelerindeki işlemler yoğun ve yorucu geçiyor. İster oturum amaçlı olsun ister yatırım amaçlı olsun konut satın alırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunuyor. Bu süreçte bilinçli davranan alıcılar tapu devir işlemlerini sorunsuz halledebiliyor.
Peki, "Konut alırken tapuda ve ödemede nelere dikkat etmeli?" diyorsanız, işte konutu almadan önce, alma aşamasında ve aldıktan sonra yapılacaklar listesi..
Konutu almadan önce
Konut almaya yeni karar verdiyseniz, konutu markalı bir projeden mi yoksa bir şahıstan mı alacaksınız? İzleyeceğiniz yol, bu soruya vereceğiniz yanıt ile değişkenlik gösterebiliyor. Markalı konut projede karar kıldıysanız, projeyi inşa eden firmanın geçmişini araştırmanız ileride sorun yaşama ihtimalinizi düşürecektir.
Eğer şahıstan alacaksanız, konutu tapusu ile birlikte belediye ve tapu müdürlüğünde araştırabilirsiniz. "Konutun oturma izni var mı?", "Konutun kentsel dönüşüme girme ihtimali nedir?" gibi soruların yanıtını bulmanız sorun yaşamanızın önüne geçecektir.
Eğer emlakçı aracılığı ile konut alacaksanız, eve tam olarak karar vermeden kapora vermemeniz faydalı olacaktır. Zira kapora verdikten sonra konutu almaktan vazgeçmeniz durumunda kaporayı geri alma şansınız da kalmıyor.
Konut alırken
Satın almak istediğiniz konuta karar verdikten sonra sıra devir işlemine geliyor. Markalı konut projelerinde taraflar arasında öncelikle sözleşme imzalanıyor. Yapı inşaatı tamamlandıktan ve tapu çıkarıldıktan sonra devir işlemleri yapılıyor. Bu süreç firma tarafından alıcıya haber veriliyor.
Şahıstan birebir konut alırken, iki tarafın da gerekli belgeleri temin ederek tapu dairesine gitmeleri gerekiyor. Devir işleminin tamamlanması için satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç ödemesi yapılıyor.
Tapuda ödeme
Konut satışı için ödenecek harç binde 20 oranında, alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı tahsil ediliyor. Örneğin 200 bin TL satış bedeline sahip konut için 4 bin TL alıcı, 4 bin TL satıcı olmak üzere toplamda 8 bin TL ödeme yapılıyor.
Konut tapu harcı ödemesi satış işleminin yapıldığı yerin vergi dairesinde yapılıyor. Bakanlıkça yetki verilen banka aracılığı ile de ödeme yapılabiliyor. Ayrıca, e-tahsilat uygulaması kapsamında banka şubeleri, ATM'ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda tapu harcı ödemesi gerçekleştirilebiliyor.
Konut aldıktan sonra
Konut devir işlemi gerçekleştikten sonra, yeni ev sahibi olarak konuttaki abonmanlıkları üzerinize almanız gerekiyor. Bunun için elektrik, su ve doğalgaz dağıtım birimlerine kimlik belgesi ve tapu ile birlikte müracaat ediliyor.
Yabancıların dikkat etmesi gerekenler
Konut satışları yabancılara da yapılabiliyor. Yabancı uyruklu vatandaşların da tapu alırken dikkat etmesi gereken hususlar bulunuyor.
Yasal olarak ülke genelinde, yabancı uyruklu bir gerçek kişi, en fazla 30 hektar taşınmaz satın alabiliyor ve sınırlı ayni hak edinebiliyor.
Yabancıların tapu satın alma sürecinde uzman ve güvenilir olduğu bilinmeyen kişi veya firmalar ile çalışılmaması öneriliyor.
Tapu üzerinde, ipotek, haciz vb. bir kısıtlama bulunup bulunmadığı veya taşınmazın satışına engel herhangi bir durumun bulunup bulunmadığı gibi hususların Tapu Müdürlüğünden araştırılması faydalı oluyor.
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com