29 / 09 / 2024

Konut almak da yatırım yapmak da zorlaştı: Fiyatlar düşüyor ama erişilebilirlik yok! 

Konut almak da yatırım yapmak da zorlaştı: Fiyatlar düşüyor ama erişilebilirlik yok! 

Grifon Capital Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, konut fiyatları ile ilgili konuştu ve fiyatlar düşüş eğiliminde olsa bile konutun hala erişilebilir olmadığına dikkat çekti. İşte ayrıntılar...




Grifon Capital Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, Bloomberg HT’de yayınlanan Üst Düzey programında Arzu Maliki’nin sorularını yanıtladı ve konut sektörü ile ilgili de önemli açıklamalarda bulundu. 

Söz konusu açıklamasında Grifon Capital'in bir gayrimenkul ve yatırım şirketi olduğuna, projeleri niteliğine göre değerlendirip kurum olarak veya ortaklarla birlikte yatırım yaptıklarına dikkat çeken Tuğra Gönden, "Yatırım yaptığımız alanlar da gayrimenkul ve ilgili sektörler. Cushman-Wakefield Dünyanın önde gelen gayrimenkul şirketlerinden biri, geçtiğimiz sene
Şubat ayı itibariyle Türkiye’deki operasyonunu satın aldık. Bu pazara girerken ilk yatırım adımımız oldu" diye konuştu. 

Konut almak da yatırım yapmak da zorlaştı: Fiyatlar düşüyor ama erişilebilirlik yok! 

AMACIMIZ TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ ULUSLARARASI SERMAYE PİYASALARINA ENTEGRE ETMEK

Grifon Capital Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, kendilerinin gayrimenkul teknolojilerine de ilgi duyduklarını ve bu ekosistemin kendilerini heyecanlandırdığını dile getirdi ve şunları söyledi:

"Burada da hem Türkiye’de hem de yurtdışında girişimleri izliyor ve yatırım gerçekleştiriyoruz. Bu teknoloji ekosistemi önemli çünkü Dünya’da 24 milyar dolar yatırım almış olan bir ekosistem, bizi burada asıl ilgilendiren konular gayrimenkul satış pazarlama çözümleri, artırılmış ve sanal gerçeklik, block zincir tabanlı çözümler oluyor. Yani bizim kurum olarak hedefimiz, Türkiye gayrimenkul sektörünü uluslararası gayrimenkul ve sermaye piyasalarına entegre edebiilmek."

Konut almak da yatırım yapmak da zorlaştı: Fiyatlar düşüyor ama erişilebilirlik yok! 

KONUTTA ERİŞİLEBİLİRLİK HALA YOK 

2024 konut pazarı ile ilgili de konuşan Gönden, 2024 yılı itibari ile reel düşüşler olduğunu ama bunların konut sektörüne yansımadığına dikkat çekti. Pandemiyle birlikte fiyatların çok yükseldiğini dile getiren Gönden, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"2023 yılı itibariyle de deprem ve ekonomik sorunlarla birlikte ilk başta satış adetlerinin gerilediğini gördük ve neredeyse yüzde 20’lik bir düşüş oldu. 1,2 milyon satış oldu ama aynı zamanda üretim de de azalma oldu. Pandemi öncesine kıyasla neredeyse yarı yarıya geriledi. 

Bu sene itibarıyla da enflasyon, faizde reel olarak düşüş oldu, enflasyondan arınmış şekilde gerilemeye başladı. Ancak hala erişilebilir değil. Tabi bu konu tamimiyle arz-talep dengesiyle alakalı, üretimin çok kısıtlı olması sebebiyle bu barınma krizine neden oluyor. Bu alanda da önemli bir sorunla karşı karşıyayız."

Konut almak da yatırım yapmak da zorlaştı: Fiyatlar düşüyor ama erişilebilirlik yok! 

YURT DIŞINDAN KONUT ALIM HIZI 1-2 SENE İÇİNDE KATLANDI 

Grifon Capital Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, yurt dışından konut alımı ile ilgili de konuştu ve Artık Türk yatırımcısının çok bilinçli olduğuna, sadece Türkiye’deki fırsatları değil dünyadaki fırsatları da değerlendirdiğine vurgu yaptı. 

Tuğra Gönden, "Yatırımlarını çeşitlendirmeye çalışıyor, tabii burada Döviz geliri olması çok cazip, İngiltere gibi bazı pazarlarda bulunan finansman imkanları da caziplik yaratıyor. Vize sorunları sebebiyle de oturma izni amaçlı satın almalar da görülüyor. Ancak döviz geliri bu motivasyonu artırıyor, geçtiğimiz 1-2 sene içinde bu alım artış hızında da artış oldu" ifadelerini kullandı. 

Konut almak da yatırım yapmak da zorlaştı: Fiyatlar düşüyor ama erişilebilirlik yok! 

KONUT ALIMI DA YATIRIMI DA ZORLAŞTI

Gönden, “Bu faiz seviyeleriyle bir konut yatırımı ve alımı zorlaştı. Türkiye’nin yapısal bir sorunu yok, talep tarafında çok büyük bir talep var, bizim sıkıntımız nedir bu projeleri geliştirmek için finansmanın ve kaynağın sıkıntılı olması. Sadece kentsel dönüşüm tarafından baktığınızda depremle birlikte 6 milyon konuttan bahsediyoruz. 400 milyar dolar en az yapım maliyeti için bir kaynak gerekiyor. Böyle bir kaynak şu anda yok, bu önümüzdeki 15 yıl içerisinde yapılabilir. Geleneksel yap-sat modelleriyle de bunu yapmak çok mümkün değil. Yurtdışında uluslararası sadece ticari gayrimenkul alanında sınır ötesi yatırımlarda neredeyse 2 trilyon dolar bir yatırım hacmi var, Türkiye’nin buradan aldığı pay yok denecek kadar az, şimdi asıl oradan bir pay alsak kentsel dönüşüme ciddi bir sermaye ve kaynak yaratmış oluruz. Bu biraz modellerle de alakalı bizim burada modelleri geliştirmemiz lazım” dedi.

İstanbul'da kiralar 3 ilçede 35 bin TL'yi aştı: En pahalı kira bu ilçede! 

Prim gününe göre maaş düzenlemesi yolda! Emeklilikte yeni dönem başlıyor...

Milli Emlak’tan Çanakkale ve Samsun’da satılık araziler!


Geri Dön