Sektörel

Konut almak için şimdi doğru zaman mı? Ev fiyatları düşecek mi? 

Ev almak isteyen vatandaşlar, fiyatlarda gerileme olup olmayacağını merak ediyor. Peki konut almak için şimdi doğru zaman mı? Alım satımlarda dövizdeki yukarı yönlü hareketin sabit seyre dönmesinden sonra satış öngörülüyor

Emlak sektöründe seçim sonrasına ertelenen hareketlilik henüz başlamadı. Alım satımlarda dövizdeki yukarı yönlü hareketin sabit seyre dönmesinden sonra satış öngörülüyor.

Mornvest Gayrimenkul Yatırım Kurucusu Efe Gül, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu ve fiyatlardaki artışın yanı sıra kredi alımlarında yaşanan sorunların da talebi düşürdüğüne dikkat çekti. Efe Gül, gelecekte konut fiyatlarında bir gerileme beklenmediğini de vurguladı. 

Söz konusu açıklamasında, yakın zamanda konut almayı düşünenlerin bu planlarını seçim sonrasına bıraktığının altını çizen Efe Gül, "Bu aslında anlaşılabilir bir durum. Gayrimenkul sektöründe seçim sonrasında beklenen hareketlilik henüz başlamadı ve bunu görebilmek için çok erken. Çünkü olası değişikliklerin yürürlüğe girmesi biraz zaman alabilir" açıklamasında bulundu. 

Konut almak için şimdi doğru zaman mı? Ev fiyatları düşecek mi? 

Mornvest Gayrimenkul Yatırım Kurucusu Efe Gül, döviz kurunda yaşanan yukarı yönlü seyrin de kısa vadede fiyat dalgalanmalarına sebep olabileceğini dile getirdi. 

Konut almayı planlayanlar bekleme döneminde parasını farklı yatırım araçlarında değerlendirdiği için büyük bir hareketlenme yaşanabilmesinin ancak rakamların durağan seyretmesiyle mümkün göründüğünü belirten Efe Gül, ev satın alma planı yapanların yüzde 60'ına yakınının bu planı seçimlerden sonraya ertelediğini düşündükleri için sektörde hareketlenme beklediklerini vurguladı. 

Açıklamasında "Özellikle 0,69 düşük faizli konut kredisi kapsamındaki projelerin satışlarında artış olacağını düşünüyoruz. Kampanya yüzde 10 peşinat ve 15 yıl vade desteği ile kredi taksitleri üzerindeki yükü azaltmayı, orta gelirlilerin konuta erişebilirliğini artırmayı hedefliyor" ifadelerine yer veren Gül, bu projeler dışında konut kredisi almak isteyenlerin yüksek faiz oranlarıyla ve kredi işlemleri sırasında sorunlarla karşılaşması bu kararlarından vazgeçmelerine neden olabildiğini aktardı. 

Satışta konutu olanların son günlerde dövizdeki artışı fiyatlara yansıttığının altını çizen Efe Gül, "Ancak bu konutların birçoğu zaten uzun süredir alıcı bekliyordu. Satılmamasına rağmen fiyatlardaki bu artışlar, satış sayılarındaki azalmayı ve sektördeki durağanlığı bir süre daha devam ettirecektir. Fiyatların yüksekliğinin yanı sıra, konut kredilerinde yaşanan sorunlar da talebin gerilemesini etkiliyor" dedi ve konut almak isteyenler için  ellerinde hazır paraları varsa sıkı bir pazarlık sonrası alım yapmalarını söyledi. 

Fiyatların 2025'e kadar yükselmesi bekleniyor

2025'e kadar ev fiyatlarının artacağını öngördüklerine vurgu yapan Efe Gül, "Bir süre sonra ekonominin rayına oturmasıyla ve açıklanması olası yeni ekonomik paketlerle uygun konut kredisi imkanları doğabilir. Ancak unutulmamalı ki böyle durumlarda konut fiyatları daha da yükselişe geçebilir. Uygun konut kredileri ile gelecek artışlardan etkilenmelerin önüne geçmeleri ancak erken alımlarla mümkün olabiliyor" dedi ve vadeli mevduat faizleri artarsa, evi satışta olanların daha çabuk şekilde nakite dönmek isteyebileceğinin, bunun da fiyatları düşürebileceğinin altını çizdi. 

"Seçim havasından yeni çıkmaya başladığımızdan konut satışlarını etkileyen faiz oranları, konut kredileri ve emlak vergileri gibi belirsizliklerin netleşmesi için biraz zaman gerekiyor" diye konuşan Gül, yatırımcıların şu an konuttan uzak durmasına rağmen fırsat geldiğinde kaçırmayacaklarına dikkat çekti. 

Yaz aylarına girilmesiyle Ege ve Akdeniz'de gayrimenkul hareketliliğinin başlayacağını aktaran Efe Gül, söz konusu açıklamasını "Ülkemizde farklı sebeplerde göçün o bölgelere doğru yönelmesi potansiyel gayrimenkul yatırımlarının da artmasına sebep olacak" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Borsa yeni güne yükselişle başladı!

Çok al hesaplı al kampanyası başladı! 1 kg ayçiçek yağı ikili alımda 29 TL'ye düşüyor!

Büyük İstanbul depreminde 2 milyon kişi sokakta kalacak: Megakentteki binaların yüzde 25’nin kullanılamaz hale gelecek!