Kent Haberleri

Konut almak isteyenler dikkat! Her ilanda yazana inanmayın! Evler gerçek değerinin üzerinde satılıyor!

Gayrimenkul Uzmanı Ceyda Ufuk sosyal medya hesabından, konut almak isteyenleri emlak ilanlarına karşı uyarıyor. Ufuk, ilanlarda yazan fiyatların gerçeği yansıtmadığını söyleyerek, gerçek fiyatlarının araştırılması konusunda tavsiyede bulundu.

Emlak ilan sitelerinde konut satışları devam ederken, Maltepe'de satış fiyatı 11 milyon TL olan bir konut dikkatleri çekti. 11 milyon liralık konutun, emsalleri araştırıldığında gerçek değerinin 7 milyon TL olduğu ortaya çıktı. Gayrimenkul uzmanı Ceyda Ufuk, Maltepe'deki bu emlak ilanınını paylaşarak bu gibi konutların neden gerçek değeri üzerinde satılmak istendiğini sosyal medya hesabı X'ten açıklayarak ev almak isteyenleri uyardı. 

İşte Ceyda Ufuk'un o açıklaması.. 

Ceyda Ufuk @ToksEmlakCeyda

MALTEPE FINDIKLI'DA 11.000.000 TL'ye DAİRE EDER FİYATINA DEĞİL!

Dairenin satış fiyatı 11.000.000 TL, ancak kapsamlı emsal araştırmaları ve uyumlaştırma tablosu analizine göre bu dairenin GERÇEK DEĞERİ 7.000.000 TL

1-Piyasa Koşulları

Bölgede satılık konut arzı, talep oranına kıyasla yüksek. Bu durum, piyasada fazla sayıda konut bulunmasına ve dolayısıyla fiyatların yükselmesinin zor olmasına neden oluyor.

Bölgeye yatırımcı ilgisi, bazı bölgelerle kıyaslandığında daha düşük seviyelerde.

2-Konum ve Ulaşım

Fındıklı Mahallesi, özel araç kullanımı ile sahile yakınlığı ve ulaşım ağlarına erişimi kolay olsa dahi toplu taşıma kullanım yoğunluğu çok olan bir bölge. 

Benzer lokasyonlardaki dairelerle karşılaştırıldığında, bu dairenin fiyatı fazlasıyla yüksek.

3- Pasif Gelir

Bölgede aylık kira 25.000 TL civarında. Bir yatırımcı açısından bakıldığında, bir mülkün kendini amorti etme süresi önem taşır. 

Bu daire 11.000.000 TL'ye satılırsa, kendini amorti etme süresi 36 yılı bulur. 

Piyasada kabul gören amorti süresi 15-20 yıl arasıdır.

4-Emsal Araştırması ve Uyumlaştırma Tablosu

Yapılan emsal araştırması ve uyumlaştırma tablosuna göre bölgedeki emsallerin ortalama m² birim fiyatı 68.000 TL'dir.

Bu dairenin metrekare birim fiyatı ise mevcut fiyatında olduğu düşünülürse 84.000 TL civarındadır.

Uyumlaştırma tablosunda, pazarlık payı, mülkiyet durumu, satış koşulları, yenileme masrafları, lokasyon, imar durumu, kullanım alanı ve konfor gibi başlıklar değerlendirilir. 

Bu başlıklar, dairenin gerçek değerini belirlemede önemli rol oynar.