Sektörel

Konut almak isteyenlerin yüzde 59'u planlarını seçim sonrasına bıraktı!

Emlakjet tarafından yapılan araştırmaya göre konut satın almak isteyenlerin yüzde 58,9'luk kısmı bu planlarını seçim sonrasına erteledi.Resmi olarak açıklanan bu verilere göre, ülke genelinde konut satışları Mart ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 36,6 azaldı ve 85 bin 652 şeklinde oldu

Emlakjet, 400 bine ulaşan satılık ve kiralık emlak ilanlarından oluşan veri tabanında yaşanan hareketler doğrultusunda 2023 Nisan ayı emlak verilerini de tek tek yayımladı.

Resmi olarak açıklanan bu verilere göre, ülke genelinde konut satışları Mart ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 36,6 azaldı ve 85 bin 652 şeklinde oldu. Yine açıklanan rakamlara göre, ipotekli konut satışları yüzde 16,5 azaldı ve 25 bin 262'ye geriledi. 

Ayrıca paylaşılan detaylara göre, ipotekli satışlar toplamın içerisinden yüzde 25'lik pay aldı. Bununla beraber ülke genelinde ilk el konut satış sayısı, Nisan ayında yüzde 26 azaldı ve 26 bin 952 şeklinde oldu.

Ayrıca merakla beklenen Emlakjet verilerine göre kiralık konutlara talepte artış sürerken, Nisan ayında konut arayanlarda kiralık ve satılık oranları yüzde 50-50 şeklinde gerçekleşti.

Nisan ayında en çok konut aranan şehir Mersin olurken, onu Ankara ve Adana izledi.

Bu üç şehirden sonra yaz mevsiminin gelişiyle beraber Aydın ve Muğla da ön plana çıktı. Fiyat değişim açısından bakıldığında en yüksek artış kiralıklarda Adana ve Ankara'da, satılıkta da Mersin ve Ankara'da yaşandı. En çok emlak aranan ilçeler Adana Seyhan, Ankara Çankaya, Keçiören, Mamak ve Sincan olarak sıralandı.

- Satın alma planları seçimler sonrasına bırakıldı

Emlakjet'in gayrimenkul talepleri verilerinde Nisan'da seçimin tercihlere etkisi araştırıldı. Buna göre, konut satın alma planı yapan vatandaşların yüzde 58,9'unun bu planını seçimlerden sonraya ertelediği bildirildi.

Söz konusu bu değişimde en önemli sebep de seçim sonrasında gayrimenkul fiyatlarındaki düşüş beklentisi oldu. Yapılan araştırmaya katılanların yüzde 56,25'i seçimden sonra gayrimenkul fiyatlarında düşüş beklediğini kaydetti.

- "Kullanıcıların konut fiyatlarında düşüş beklentisi olduğunu görüyoruz"

Yapılan açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri bulunan Emlakjet Üst Yöneticisi (CEO) Tolga İdikat, Emlakjet verilerine göre, konut arama hacimlerinde Mersin, Ankara ve Adana'nın öne çıktığını belirtirken depremin etkilerinin gayrimenkul sektöründe halen devam ettiğini ve bir süre daha süreceğini kaydetti.

Yaz mevsiminin gelişiyle beraber yazlık bölgelerde hareketliliğin başladığını, Aydın ve Muğla'nın konut aramalarında ilk 10 kent arasında yer aldığını kaydeden İdikat, şöyle konuştu: "Emlakjet kullanıcıları ile yaptığımız araştırmalarda merakla beklenen seçim öncesi dönemde kullanıcıların satın alım için beklediğini görmüştük. Bu ay kullanıcıların konut fiyatlarında düşüş beklentisi olduğunu görüyoruz. Satın alma planı yapanları yüzde 40 gibi önemli bir oranı kredi desteğiyle konut almak istediğini bildiriyor. Ödeme yöntemlerinde sağlanacak olan imkanlar ve krediye erişimin beklentileri karşılamasıyla ve belirsizliklerin azalmasıyla sektörün önümüzdeki dönemde daha hareketli olacağını söyleyebiliriz."

Yabancılara konut satışı seçim sonrasında hareketlendi: 1.5 milyar dolarlık bekleyen talep Türkiye'ye gelecek! 

THY Emlak Konut Yenişehir Evleri Arnavutköy Projesi 20 soruda tüm detaylarıyla!

Her 100 kişiden 4’ü artık kendi evinde oturmuyor! Konut sahibi oranı 8 yıldır geriliyor, kiracı oranı 10 yıldır artıyor!