Genel

Konut başına yıllık 85 lira kayıp kaçak bedeli alınıyor!

Turhan Çakar, tüketicilerin, Temmuz 2011-Mayıs 2012 dönemini kapsayan 11 aylık elektrik kayıp kaçak bedellerini alabilmeleri için faturalarının fotokopileri ile tüketici hakem heyetlerine başvurmaları gerektiğini söyledi.


Tüketici Haklan Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, tüketicilerin, Temmuz 2011-Mayıs 2012 dönemini kapsayan 11 aylık elektrik kayıp kaçak bedellerini alabilmeleri için faturalarının fotokopileri ile tüketici hakem heyetlerine başvurmaları gerektiğini söyledi. 

Çakar, Kızılay Güvenpark'ta yaptığı basın açıklamasında, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 21 Mayıs 2014 tarihli kararında, kayıp kaçak bedelinin tüketiciden tahsil edilemeyeceğine ve tahakkuk ettirilen söz konusu bedelin tüketiciye iade edilmesi gerektiğine yer verildiğini ifade etti. Tüketicilerden çok uzun yıllardan beri gizli olarak kayıp kaçak bedeli tahsil edildiğini iddia eden Çakar, söz konusu bedelin, Temmuz 2011- Mayıs 2012 arasmdaki 11 aylık dönem THD Başkam boyunca "KK bedeÇakar li" adı altında elektrik tüketicilerin, 11 faturalarında göste, . , , , rildiğini kaydetti, aylık kayıp kaçak Tepeler üzerine, kabedelini almak yıp kaçak bedelinin için tüketici faturalarda gösterilmeyip tekrar gİZİİ olarak ahnmaya başheyetlerine, landığını öne süren gizlenmiş kayıp Çakar şunları söylekaçak bedelini dl* <(r^ .... 

T Derneğimizin almak için de yaptığı hesaplara göelektrik dağıtım re faturalarda gösteşirketlerine rüdiği ll ay boyunca elektrik tüketim tutabaşvurmalarmı nnın yüzde 15 dola. 

Önerdi, yında kayıp kaçak bedeli alındığı görülmüştür. Bugünkü elektrik birim fiyatını dikkate aldığımızda, tüm konut abonelerinden yıllık ortalama ve yaklaşık 1,7 milyar liradan fazla kayıp kaçak bedeli, konut başına ise ortalama ve yaklaşık olarak yıllık 85 lira kayıp kaçak bedeli alınmaktadır.". 

Çakar, "tüketicilerin 11 aylık kayıp kaçak bedellerini alabilmeleri için faturalarının fotokopileri ile ikamet ettikleri il ya da ilçelerdeki tüketici hakem heyetlerine, gizlenmiş kayıp-kaçak bedelinin alınabilmesi için ise dilekçe ile elektrik dağıtım şirketlerine başvuruda bulunmaları gerektiğini" anlattı. 

Turhan Çakar, dağıtım şirketinden cevap verilmezse, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne veya Tüketici Haklan Derneğine başvuruda bulunulabileceğini ifade etti. 



Hürses