Genel

Konut bir insan hakkı mı, bir yatırım aracı mı?

Kasım 2019 tarihinde gerçekleşen Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’nden sonra film seçkisinde yer alan Baskı (Push) filmi, Şubat ayında bir panele konu oluyor. 6 Şubat tarihinde yapılacak film gösteriminin ardından düzenlenecek panelin konusu; Konut: Bir insan hakkı mı, bir yatırım aracı mı?

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 2019 seçkisindeki BASKI (PUSH) filmi, yönetmeni Fredrik Gertten’in katılımı ve “Konut: Bir insan hakkı mı, bir yatırım aracı mı?” başlıklı panel ile 6 Şubat 2020 tarihinde Pera Müzesi’nde tekrar izleyiciyle buluşacak.

Küresel bir sorun olarak konutun metalaştırılması neticesinde ortaya çıkan sorunları inceleyen BASKI, Birleşmiş Milletler raportörü Leilani Farha'nın gözünden neden artık kentlerimizde yaşamanın giderek imkansız hale geldiğini inceliyor. Temel bir insan hakkı olarak barınma ve konut insanın sağlıklı ve güvende olmasının önkoşulu; oysa dünyanın her yerinde yaşayacak bir yer bulmak giderek zorlaşıyor. Dünyada 102 ülkeden 59’unda, insanların bir konut satın alabilmeleri için senelik gelirlerinin tamamını, en az on sene boyunca biriktirmeleri gerekiyor ya da maaşlarının yüzde 80-90’ını kiraya veriyor. Günümüzde konutun bu denli acil bir sorun olmasının arkasındaki oyuncular ve etmenlerin neler olduğunu masaya yatıran filmde finans sektörünün konutu yatırım aracı olarak kullanmasıyla beraber şehirlerin boşalan mahallelerini görüyoruz; Toronto’dan Berlin’e, Stockholm’den Seul’e ve Londra’ya... Peki kentler kimin için var?

Film gösteriminden sonra konut hakkı, zorla tahliyeler ve kent hakkı üzerine bağımsız araştırmacı Cihan Uzunçarşılı Baysal’ın moderatörlüğünde, filmin İsveçli yönetmeni Fredrik Gertten, Mekanda Adalet Derneği direktörü Yaşar Adnan Adanalı ve diğer davetlilerin katılımı ile bir panel ve soru-cevap etkinliği yapılacak.

Gösterim ve panel İsveç Enstitüsü’nün EQUAL SPACES projesi kapsamında Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali, Pera Müzesi, İsveç Enstitüsü ve İstanbul İsveç Başkonsolosluğu işbirliğiyle, 6 Şubat 2020 tarihinde saat  19.00’da Pera Müzesi Oditoryumu’nda yapılacak.

Program
19:00 Fredrik Gertten ile açılış
19:10 Film gösterimi Baskı (Push, İsveç, 2019, 92’)
20:45 Panel
21:15 Soru-Cevap
22:00 Kapanış