Emlak Terimleri

Konut emlak vergisi oranları!

Emlak vergisinde mesken muafiyet şartlarını taşımayan kimselerin vergi ödemelerini yapmaları gerekiyor. Peki mesken sahipleri ne kadar vergi öder? İşte konut emlak vergisi oranları 2014 yılı..

Konut emlak vergisi oranları!

Emlak vergisi kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar emlak vergisine tabi tutuluyor.


Mesken emlak vergilerinde bazı muafiyetlikler bulunuyor. Muafiyet için gerekli olan şartların mevcut olması halinde bağlı olunan belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor.


Konut emlak vergisi muafiyet şartları:

Meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulanıyor. Vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;


- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Yukarıdaki şartları yerine getiren mesken sahiplerinin belediyeye bildirimde bulunmaları gerekiyor. Ancak muafiyet şartlarını yerine getirmeyen örneğin emekli ve tek meskeni olduğu halde bir işte çalışıp gelir elde eden kimseler emlak vergisi muafiyetinden faydalanamıyor.


Konut emlak vergisi ödeme..

Konut sahiplerinin ödeyeceği emlak vergisi oranları şu şekilde sıralanıyor:


Büyükşehirlerde:

Meskenlerde - Binde 2


Normal yörelerde:

Meskenlerde Binde 1  


Konut emlak vergisi hesaplama örneği

Büyükşehir belediyesi olmayan; normal yöre sınırları içerisinde yer alan 100 bin TL'lik değere sahip bir meskenin emlak vergisi oranı binde 1'dir. Buna göre söz konusu mesken için ödenecek emlak vergisi bedeli 100 TL'dir.


Büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde yer alan 100 bin TL'lik değere sahip meskenin emlak vergisi oranı binde 2'dir. Buna göre söz konusu mesken için ödenecek emlak vergisi bedeli 200 TL'dir


Emlak vergisi itiraz hakkı!