29 / 04 / 2024

Konut, evlilik, doğal afet durumlarında birikmişin yüzde 50'si alınabilecek: BES'te yeni dönem 1 Temmuz'da başlıyor!

Konut, evlilik, doğal afet durumlarında birikmişin yüzde 50'si alınabilecek: BES'te yeni dönem 1 Temmuz'da başlıyor!

Bireysel emeklilik sistemine (BES) katılımı artırmak ve kalma süresini uzatmak amacıyla yeni düzenlemelerin yapılması gündemde. BES'te yeni dönem 1 Temmuz'da başlayacak ve bazı durumlarda birikmişin yüzde 50'si alınabilecek. İşte ayrıntılar...



Türkiye’de de büyümesine devam eden kefalet sigortaları, sözleşmede şartların yerine getirilmemesi  halinde üçüncü bir kişinin borcu ödemeyi garanti ettiği bir sigorta türü şeklinde dikkat çekiyor. 

Maximize Market Research tarafından açıklanan rakamlara göre, 2022 yılında 17.2 milyar dolar olarak tahmin edilen küresel kefalet pazarının, 2029 yılına kadar  yüzde 5.8 yıllık bileşik büyümeyle 25.5 milyar doları bulması tahmin ediliyor. 

Konut, evlilik, doğal afet durumlarında birikmişin yüzde 50 si alınabilecek: BES te yeni dönem 1 Temmuz da başlıyor!

Cumhuriyet Gazetesi'nden Serhat Aligil'in haberine göre; geçtiğimiz sene Türkiye’deki prim üretiminin de yüzde 137 yükselişle 828 milyon TL'yi bulduğunu dile getiren IBS Sigorta Üst Yöneticisi Murat Çiftçi, "Kamu alımlarında kefalet sigortalarının kullanılabilir duruma getirilmesi, taahhüt ve banka kredilerinde kefalet sigortalarının yaygınlaşması ile beraber sektörün de hareketlenmesi bekleniyor" açıklamasında bulundu. 

En az 5 senedir bireysel emeklilik sisteminde olan katılımcılar, hesaplarını bozmadan birikimlerinin yüzde 50’ye kadarlık bölümünü alabilecek. 

Bireysel emeklilik sistemine (BES) katılımı artırmak ve kalma süresini uzatmak amacıyla atılan adımlar hız kesmiyor. 

Konut, evlilik, doğal afet durumlarında birikmişin yüzde 50 si alınabilecek: BES te yeni dönem 1 Temmuz da başlıyor!

Bu çerçevede, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından da 1 Temmuz tarihinde hayata geçireceği “kısmen ödeme” uygulamasının başvuru esaslarını belirlediği genelge yayımlandı. 

Uygulama ile gönüllü BES katılımcıları, sistemden çıkmadan ve hak kaybına uğramadan “evlilik”, “konut alımı” ve “doğal afet” gibi hallerde hesaplarında biriken tutarın yüzde 50’ye kadar olan bölümünü kullanabilecek. Bundan faydalanmak isteyen vatandaşlar, sözleşmesinin olduğu emeklilik şirketine başvuruda bulunabilecek. 

Emeklilik şirketleri tarafından da bu başvuruların Emeklilik Gözetim Merkezi’nin sağladığı altyapı ile kontrolü sağlanacak. Talepte bulunan kişiler, ayrıca başvuru sırasında BES’ten 3 sene ayrılmayacağına ilişkin bir taahhütnameye imza atacak. 

Konut, evlilik, doğal afet durumlarında birikmişin yüzde 50 si alınabilecek: BES te yeni dönem 1 Temmuz da başlıyor!

İlk defa başvuru yapanların en az 5 sene sistemde kalmış olması gerekiyo.r Birden çok BES sözleşmesi olanlara yalnızca bir başvuru hakkı tanınırken doğal afet hali hariç daha önce kısmen ödeme alanların, önceki kısmen ödeme tarihinden yeni başvuru tarihine kadar en az 5 sene geçmiş olması koşulu aranacak. 

Konut alımı ve evlilik durumlarında gerçekleştirilen başvurularda, kısmen ödeme hallerinin oluşmaması veya 2 ay içinde gerekli belgelerin sunulmaması durumunda kısmen ödeme hakkı kullanılmış sayılacak ve ödenen tutarın yüzde 30’u devlet katkısı hesabından düşürülecek. 

Diğer taraftan BES sözleşmesinde rehin, haciz veya alacağın devri sözleşmesine konu olmadığı belirlenecek. Yine doğal afet hali hariç daha önce kısmen ödeme alanların, önceki kısmen ödeme tarihinden ya da ilk defa bu hakkı kullanacak katılımcıların sözleşme yürürlük tarihinden son başvuru tarihine kadar aylık asgari ücretin en az beş katı kadar katkı payı ödemiş olması gerekli olacak. 

Kiracı ölürse ne olur, kiracılık hakkı kime geçer?

Bayram öncesi altın bilezik fiyatları fırladı! 14,18 ve 22 ayar altın bilezik kaç TL? 8 Nisan altın bilezik fiyatları

1.5 milyon konut kredisi veren bankalar hangileri? Düşük faizli konut kredisi fırsatları...


Geri Dön