28 / 04 / 2024

Konut fırsatçıları yerel seçimleri bekliyor!

Konut fırsatçıları yerel seçimleri bekliyor!

Konutta hem alıcılar hem de satıcılar kendine milat olarak merakla beklenen yerel seçimleri belirledi. Yerel seçimler sonrasında fiyatların ne kadar olacağını öngöremeyen alıcılar harekete geçerken, satıcılar da ilanlarını dondurma ve yerel seçimler sonrası zam yapmanın peşine düştü.



Her seçim öncesinde olduğu gibi fırsatçılar yine harekete geçti. Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar, emlakçıların seçim sonrasına odaklandığını 1 Nisan 2024 tarihinden sonra fiyatları yukarıya çekeceğini belirtiyor. Akşam'dan Arzu Kurum'un haberine göre merakla beklenen yerel seçimler sonrasındaki belirsizliği öngöremeyen alıcıların da harekete geçtiği kaydediliyor. Pek çok mülk sahibinin merakla beklenen yerel seçimlerden sonra ciddi anlamda bir artış yapma planı içerisinde olduğunu dile getiren İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Komite Üyesi ve Emlak Uzmanı Nilüfer Kas, "Özellikle pek çok ilan platformunda satışta mülkü olanlar, Maliye tarafından takip edildiklerini bildiklerinden çoğunlukla yapacakları yüksek zamları daha doğrusu artışları göstermemek ve dikkat çekmemek için de ya ilanlarını siliyor ya da ilanlarını donduruyor. Satıcıların çoğu 1 Nisan 2024 tarihini bekliyor. Söz konusu bu  tarihten sonra favoriye eklenmiş olan ilanlardaki artışları vatandaşlar görecek. Konut fiyatları tıkır tıkır yukarı çıkacak" diye konuştu.

Konut fırsatçıları yerel seçimleri bekliyor!

ALICILAR HAREKETE GEÇTİ

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada alıcı tarafına bakıldığı zaman da  "Zaten mülkler satılmıyor bu neyin zammı ifadeleri kullanılıyor" diyen Nilüfer Kas, geçen yıldan beri pek çok mülk sahibinin zam yapmadığını dile getirdi. Açıklamasında ülkede her şeye yüzde 400-500 oranında zam gelirken konut fiyatlarının artmamasının tek bir nedeni olduğunu dile getiren Nilüfer Kas, "Bu da herkesin kendine milat olarak yerel seçimleri belirlemiş olması. Hem alıcılar hem de satıcılar kendine milat olarak yerel seçimleri belirledi. Ancak bazı alıcılar Şubat ayının son haftasından itibaren ne olacağını öngöremediği için harekete geçti ve alımlara başladı" dedi. 

TAPU DAİRELERİ KALABALIK

Açıklamasında işlerin şu anda düşünüldüğü gibi durağan olmadığını da kaydeden Nilüfer Kas, "Tapu dairelerine gittiğiniz zaman buraların kalabalık olduğunu görürsünüz. Son 6-7 aya bakıldığı zaman ülkemizde satışı gerçekleştirilen konutların neredeyse yüzde 90-92'sinin nakit olarak alınmış olduğunu görüyoruz. Yani her dönem olduğu gibi bu dönemde de parası ve nakdi olanlar alıyor. Şubat ayı en kısa aydır ve en az işlem gerçekleştirilen aydır. Ancak Şubat ayında toplamda 94 bin adet konut satıldı. Ocak ayında 80 bin satılmıştı. Demek ki vatandaş hâlâ konut alıyor" dedi.

Konut fırsatçıları yerel seçimleri bekliyor!

Tüm dünyayı derinden etkileyen pandemi döneminde 40 bin-50 bin olarak aylık satışları gördüklerini dile getiren Nilüfer Kas, şöyle konuştu: "Konutu yalnızca kim alıyor diyenler alınmadığını düşünüyor. Oysa her ay neredeyse 100 bin vatandaş konut alıyor. Mesela diyoruz ya yurt dışında konut alımı yapanlar rekor kırdı. Ona bakıldığı zaman 2023 yılında 2 milyar 86 milyon dolarlık alım yapılmış. Bu adeta bir rekor çünkü son 7 senede yapılanın yarısı kadar 1 senede yapılmış. Kendi içerisinde bir rekor. Her bir konutun 250 bin dolardan alındığını düşündüğümüz zaman topu topuna 2023 yılında yurtdışından konut alan vatandaşların sayısı da 8 bin 300 kişi. Bundan yola çıkarak ülkemizde her ay ortalama 100 bin konut, senede de 1.5 milyon adet konut satılıyor. Bu rakamlara bakıldığı zaman zaman konut tercih edilen bir enstrüman."


ALAMAYANLAR ORTA VE ALT GELİR GRUBU

Açıklamasında orta ve alt gelir grubuna sahip olan vatandaşların konut alamamasının normal olduğunu dile getiren Nilüfer Kas, "Çünkü onlar zaten normal zamanlarda da nakitle değil, kredi kullanarak konut alımı yapıyordu. Kredi faiz oranları yüzde 1'ken şu an yüzde 3.5 ve üstüne geldi. Kredi imkanları ortadan kalkınca yaşanan durum 'vatandaş konut alamıyor'a döndü" diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜMCÜLER DE BEKLEMEDE

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kentsel dönüşüme tabii olmak isteyen vatandaşların seçim sonrasına odaklandığını dile getiren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "Eski olan konutunu satıp da bütçesi yeterli olmayan vatandaşlar yerel seçimler sonrasına odaklandı. Yerel seçimlerden sonra eğer herhangi bir düzenleme olmazsa 3-5'e bakmadan konutunusatacaklar. Bunun dışında yerel seçimlerin sonuçlarına göre hükümetin uygulayacağı yeni modeller de olabilir. Vatandaşlar da 'ne olacak' diye bekliyor. Çünkü icraat de oldukça önemli. Yarısı bizden kampanyası yararlı oldu. Çok kişi yararlanamadı. Bunun potansiyeline bakmak gerekiyor. Belli bir kapsam gelecek mi, gelmeyecek mi? Vatandaşlar onu bekliyor" diye konuştu.

 

Her 3 kişiden 2'si kirasını zor ödüyor! 

İmamoğlu açıkladı! İstanbulkart'ı olanlara otoparklarda indirim!

Uzmanı açıkladı: Bunu yapmasalar dolar 40 lirayı geçmişti


Geri Dön