09 / 09 / 2024

Konut fiyat artışı enflasyonun altında kaldı!

Konut fiyat artışı enflasyonun altında kaldı!

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, son bir yıldır konut fiyat artışının enflasyonun altında kaldığını, içerisinde bulunduğumuz dönemde alıcı piyasasının oluştuğunu söyledi.



Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, son bir yıldır konut fiyat artışının enflasyonun altında kaldığını, içerisinde bulunduğumuz dönemde alıcı piyasasının oluştuğunu oturum amacıyla ihtiyaç sahiplerinin ev sahibi olması için gerçek fırsatların oluştuğunu değerlendirdi. İşte Soner Keleş'in o yazısı...

Dünyada pandemi süreci sonrasında konut fiyatlarının en fazla arttığı ülkeler arasında Türkiye ilk sıralarda yer aldı. Ancak son on bir aydır ülkemizde konut fiyatları enflasyonun altında kalarak reel bazda gerileme eğilimine girdi. Geçen hafta açıklanan verilere göre nisan ayında konut fiyatları önceki aya göre yüzde 2,2, önceki yıla göre ise yüzde 48,4 artış gösterdi.

Böylece konut fiyatları aylık ve yıllık bazda son iki yılın en düşük artışını gerçekleştirirken geçtiğimiz 4 seneden sonra ilk kez fiyat artışı enflasyonun altında kaldı. En son 2018-2019 yılları arasında gerileyen konut fiyatları 2020 yılından itibaren artmaya başlamıştı. Yüksek enflasyon, negatif reel faiz getiri politikaları ve TL bazlı alternatif yatırım araçlarının gözden düşmesinin etkisiyle gayrimenkul alımı bir yatırım aracı haline dönüşmüş ve fiyatlar hızla yükselerek enflasyonun üzerinde seyretmeye başlamıştı.

İki yıl devam eden süreçte 2022 sonbaharında konut fiyatlarındaki artış yıllık bazda yüzde 189’a kadar çıkarken,
enflasyon yüzde 85 seviyelerindeydi. Konut fiyatları toplum için ulaşılamaz seviyelere çıkarken barınma sorunu en önemli gündem oldu. Pandemi, kur, yüksek enflasyon, kredi faizleri, maliyet yükselişi, hızla artan nüfusu derken geçtiğimiz sene yaşadığımız deprem göçü ile birlikte konut talebinin yüksek olması ve üretimin yeterli olarak karşılanamaması ile birlikte “artan konut fiyatları ve kiralar” kamuoyunun gündeminde önemli ölçüde yer tutmaya başladı.

Günümüzde ise ikinci el konut pazarında fiyatlar uzun zamandır artmaz iken yer yerdüşüşlerde gözleniyor. Haziran 2023 tarihinden bu yana hükümetin uyguladığı sıkı para politikasının sonuçları gayrimenkul sektörünü olumsuz yönde etkilemeye başladı. Türkiye'deki konut satışları geçtiğimiz 8 yılın en düşük seviyesine inerken konut fiyatlarındaki daralma yıllık enflasyonun altında kaldı.

Diğer taraftan bu yılın Nisan ayında, yıllık bazda konut inşaat maliyeti veya bina maliyeti %72 civarında gerçekleşirken, Merkez Bankası verilerine göre konut fiyatlarındaki yıllık artış %48 oldu. Yeni konut üretiminde maliyeti etkileyen faktörlerin başında gelen arsa ve inşaat malzemeleri fiyatları yükselirken aynı oranda konut fiyatları artmadı. Bu durumda konut geliştiricileri kâr oranlarından fedakârlık yapmak zorunda kaldı.

KONUT ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN MI?

Konut satışları hızla gerilerken fiyatlarda da düşüşler yaşanmaya başladı. Konut kredisi faizlerinin yükselmesi, mevduat faizlerinin artması, konut arzının azalması, kentsel dönüşüm projelerinin artması gibi birçok etken konut fiyatları üzerinde olumsuz etki yaratmaya başladı.

Özellikle gerçek ihtiyaç sahiplerinin fırsatları takip ederek oturum amacıyla ev sahibi olması için elverişli bir dönemden geçiyoruz. İkinci el ve yeni konut pazarında alıcı piyasasının oluştuğu bu dönemde satıcıların tekliflere açık olduğu görülüyor.

Yatırım amaçlı konut alımı yapan kişiler hem artıştan elde ettikleri gelir hem de kiradan kazandıklarıyla çift taraflı kazanç sahibi olabiliyor. 2020 senesinde 500 bin liraya alınan bir konut 3 yılda 10 kat artıp 5 milyon liraya yükselirken 3 yıl boyunca da kira getirisi sağlayarak getirisini yüksek tutmaya devam ediyor.

Konut sektöründe yabancı yatırımcıdan sonra yerli yatırımcıyı da kaybediyoruz!

Konut fiyatları düşmüyor, talep giderek artıyor!

Geri Dön