29 / 06 / 2024

Konut fiyatları arttı, talep ofislere kaydı: İstanbul'da metrekare kirası 40 dolar!

Konut fiyatları arttı, talep ofislere kaydı: İstanbul'da metrekare kirası 40 dolar!

Pandemiden sonra uzaktan çalışmanın azalışı, depreme dayanıklı bina arayışı gibi etkenler ofisleri ön plana çıkardı. Ünlü semtler dolup taşınca talep yeni lokasyonlara gidiyor. İşte detaylar...



Gayrimenkul sektörü rekor büyümelerden sonra talebi düşüren yeni ekonomi politikalarının en fazla etkilediği sektörler arasında yer alıyor.  Sektörde toplam konut satışları bir yılda yüzde 11, ipotekli satışlar yüzde 57 gerileme gösterdi. Yüksek faiz ve düşen alım gücü özellikle konut satışlarında büyük bir durgunluğa neden oldu. 

Konut sektöründe yaşanan durgunluğu aşmak için yöntemler arayan sektörün umudu ise ofiste hâlâ hareketli talep ve satışlar olmuş durumda. 

Cumhuriyet'ten Ali Can Polat'ın haberine göre;pandemi döneminde artık “ofislere ilgi olmayacak” denirken bugün bu öngörünün tutmadığı görülüyor. 

Konut fiyatları arttı, talep ofislere kaydı: İstanbul da metrekare kirası 40 dolar!

İSTANBUL'DA OFİS METREKARESİ 40 DOLAR OLDU, TALEP SEMT DEĞİŞTİRDİ

Yeniden ofisten çalışmaya başlayan şirketlerin sayısında yükseliş yaşanıyor. Hem yeni kurulan hem de deprem sebebiyle daha dayanıklı binalara geçmek isteyen şirketler ofis talebinin artmasına neden oluyor. 

Özellikle megakent İstanbul'unmerkezi olarak bilinen semtlerde boş alan kalmadı, ofis kira bedelleri son 1 yılda dolar bazında yüzde 33 yükseldi. 

Danışmanlık şirketi Alfa İnvest’in ofis yatırımlarına yönelik yaptığı 2023 araştırmasına göre İstanbul’daki toplam ofis metrekaresi son bir senede yüzde 25 artışla 7.4 milyon metrekareye çıktı. Bu ofislerdeki boşluk oranı ise yüzde 12.4’ten yüzde 8.4’e  düşmüş durumda. 

Bu gelişmelere paralel şekilde kira bedelleri de son bir senede dolar bazında yüzde 33 arttı ve metrekaresi 40 doları buldu. Bu da yatırımcılar için ofiste fırsata dönüşünce talep hareketlendi, ofis bulmak da zor duruma gelince yeni lokasyonlar gündeme geldi. 

İstanbul’da ofis talebi Avrupa Yakası’nda Levent ve Maslak’tan Kağıthane ve Ayazağa bölgelerine, Anadolu Yakası’nda ise Kozyatağı ve Ataşehir bölgelerinden Maltepe ve Kartal taraflarına yönelmiş durumda.

Konut fiyatları arttı, talep ofislere kaydı: İstanbul da metrekare kirası 40 dolar!

SATILIK OFİS FİYATLARI 10 BİN DOLARI BULUYOR

Ofis danışmanlık şirketi Alfa İnvest Direktörü Umut Arıkan, gayrimenkulde yeni eğilimden ofisteki gelişmelere ile ilgili açıklamalarda ulundu ve  Levent’te 2 bin metrekare bir ofis ihtiyacı olan şirket için geçen yıl dört seçenek varken bu yıl iki seçeneğin kaldığına dikkat çekti. 

Arıkan, konuya ilişkin "Talep artınca fiyatlar da yükseldi. Şirketler de başka lokasyonlara yöneldi. Yeni ofis yatırımlarına gereksinim bulunuyor. Ancak ofis yatırımı konuttan farklı. Burada inşaat bitmeden satamıyorsunuz ki bu 2 sene sürüyor. Kiralama da 1-2 seneyi buluyor. Yatırımı nakit yapıp kazancı 3-4 sene sonra alıyorsunuz. Bu yeni yatırımları etkilese de ofise talebin sürmesi buradaki yatırım iştahını diri tutacaktır" ifadelerini kullandı. 

Ofis fiyatları ile ilgili de konuşan Arıkan, "Geçtiğimiz sene kiralarda metrekare fiyatı 30 dolarken 2023’te 40 dolara çıktı. Bu yılı 45-50 dolar seviyelerinde kapatmasını bekliyoruz. Satılık fiyatları da 7 bin 500-10 bin dolar seviyesinde seyrediyor" dedi. 

Konut fiyatları arttı, talep ofislere kaydı: İstanbul da metrekare kirası 40 dolar!

YENİ İNŞAATLARDA OFİS ÖN PLANDA

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Engin Keçeli ise ofis talebinin daralan gayrimenkul sektörüne ilaç gibi geldiğinin altını çizdi ve konutlardaki talep düşüşüne karşın ofiste hızlanan artışı sektör lehine çevirdiklerine dikkat çekti. 

Keçeli, konu ile ilgili "Ofiste aşırı bir talep mevcut. Biz de özellikle ofis olmaya uygun lokasyonlarda konut yapımı için gelen müşteriyi ofis yapmaya ikna ediyoruz. Örneğin Avrupa Yakası’nda Cendere Mahallesi gibi yerlerde. Çünkü ofis bulamıyor insanlar. Bu nedenle kentsel dönüşümde konuta, yeni inşaatlarda ofise ağırlık verdik" açıklamasında bulundu. 

Tek bir evi olan tapu sahiplerine para iadesi müjdesi geldi! 

Konut kira gelirinde istisna kaldırılmayacak, boş ev vergisi gelecek! Vergi nasıl hesaplanacak?

Ev sahipleri dikkat! İşte dava açmadan önce kira sözleşmesinde incelenmesi gereken hususlar!


Geri Dön