29 / 04 / 2024

Konut fiyatları arttı, Türk yatırımcılar rotayı Dubai, Almanya ve Londra'ya çevirdi!

Konut fiyatları arttı, Türk yatırımcılar rotayı Dubai, Almanya ve Londra'ya çevirdi!

Türkiye'de konut fiyatlarının artması vatandaşların Londra, Dubai, Almanya'ya yatırım yapmaya itti. 2023'te toplamda 120 bin Türk yurt dışından konut aldı. 



Ülkemizde konut fiyatlarının artmasından sonra yurt dışından konut alımları da hız kazandı. Yalnızca 2023'te toplamda 120 bin Türk vatandaşın yurt dışından konut aldığı ve söz konusu bu yatırımların 2 milyar doların üzerinde olduğu kaydediliyor. Yurt dışı emlak alımında Londra'yı geçen lokasyon da Dubai olarak belirtildi. Türkiye'de ilk defa en çok gayrimenkul yatırımı yapanlar sıralamasında Türk yatırımcılar da bulunurken, Uluslararası Gayrimenkul Uzmanı Şerif Nadi Varlı da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Türklerin yatırım yaptığı en önemli destinasyonun Dubai olduğunu belirtti. Açıklamasında "Öyle ki, Dubai'de 2023'te en pahalı konut satışı 130 milyon dolar ile bir Türk’e yapıldı" diye konuşan Şerif Nadir Varlı, "Türkler bundan 10 sene önce senede 130 milyon dolar yurt dışında gayrimenkul alımı gerçekleştirirken, yalnızca geçtiğimiz Ocak'ta 133 milyon dolarlık alım yapılması da dikkat çekici. Dubai'de 300 bin dolar ile 1 milyon dolar arasındaki gayrimenkuller bizim en sık sattığımız yatırımlar. Genel olarak markalı, rezidans projelerinden stüdyo, 1 oda 1 salon, 2 oda 1 salon konutlar oldukça ilgi görüyor" dedi.

Konut fiyatları arttı, Türk yatırımcılar rotayı Dubai, Almanya ve Londra ya çevirdi!

ALIM GÜCÜ ETKİLENİYOR

Haber GLobal'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre emlak ve gayrimenkul danışmanları, ülkeler bazında İngiltere, Almanya ve ABD'nin hali hazırda en gözde lokasyonlar arasında olduğuna değinirek, son zamanlarda gündemden düşmeyen konut satışlarının azalmasının başlıca sebeplerini Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü şu cümlelerle anlattı: "Son zamanlarda sık sık gündeme gelen yüksek faiz oranları, enflasyon  ve döviz kurları piyasayı olumsuz olarak etkiliyor. Ülkemizde konut satışları neredeyse artık durma noktasına geldi, bunun için acil önlem alınması gerekiyor. Özellikle ipotekli satışlarda yüzde 63'lük bir düşüş yaşanırken ayrıca konut kredisi faizlerini yüksekliği ve alıcıların finansman zorluğu çekmesi satışların da hızla düşmesini sağlıyor."

"Ülkemizde son dönemlerde sık sık gündeme gelen konut sektörünün hak ettiği yere gelmesi için özel sektör ve devletin ortak bir strateji belirlemesi gerekiyor. Böylelikle konut sektörü hem ülke ekonomisine hem vatandaşlarımızın yaşam kalitesine katkı sağlayacaktır."

YURT İÇİ SATIŞLAR DÜŞÜYOR

Ayrıca diğer bir taraftan ülkemizde de konut satışları yüksek fiyatlardan kaynaklı olarak düşmeye başladı. "Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2024 Ocak'a ilişkin konut satış istatistiklerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Ocak ayında geçen senenin aynı ayına göre yüzde 17,8 düşüş gösterdi. Mega kent İstanbul 13 bin 423 konut satışı ile 1. sırada yer alırken; Ardahan, konut satışının en az olduğu şehirler arasında ilk sıraya yerleşti. 2. el konut satışı ise 1. el konut satışının 2 katından fazla gerçekleşti. 

LONDRA EMLAK PİYASASI

Eyüp ilçe sınırlarında ortalama bir konutun fiyatı 9 milyon ile 15 milyon Türk Lirası arasında değişirken, benzer büyüklükteki bir konut İngiltere'nin Bradford şehrinde 4.5 milyon Türk Lirası'na alıcı buluyor. Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Tanıl Jeffery de konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada Türk yatırımcıların İngiltere'yi sıklıkla tercih ettiğini kaydediyor. Açıklamasında İngiltere'de bir konut satın almanın finansal maliyetine de değinen Jeffery ise şunları dile getiriyor: "İngiltere gayrimenkul piyasası, artan nüfus ve sınırlı yeni konut arzı sebebiyle sabit gelir sağlıyor. Kiralama geliri, sterlin cinsinden olduğu için TL'nin değer kaybetmesi halinde de Türk yatırımcılar için potansiyel bir döviz kazancı oluşuyor. İngiltere'nin kuzey bölgeleri, daha düşük başlangıçta emlak fiyatları ve potansiyel olarak daha yüksek yatırım getirileri sunarken, Londra'daki Chelsea gibi zengin bölgeler de prestij arayan ve potansiyel sermaye artışı arayan yatırımcıların yoğun ilgisini çekiyor" 

 

Bakan Mehmet Özhaseki İstanbul'da dönüştürülecek konut sayısını açıkladı!

1 milyon TL'nin 32 günlük faiz getirisi kaç TL oldu? İşte banka banka hesaplama tablosu Mart 2024!

TOKİ'den son dakika Mayıs 2024 müjdesi! 4 kampanyada 1.773 yeni konut geliyor! 


Geri Dön