Sektörel

Konut fiyatları bölgeye göre reel olarak zirveden yüzde 20 ile 35 arasında düştü: Şu an ev almak için doğru zaman mı? 

Konut satış rakamları Eylül'de 2 yılın zirvesini görmüşken, milyonlarca vatandaşın aklına "Şu an ev almak için doğru zaman mı?" sorusu geldi. Peki konut piyasasında neler oluyor? İşte ayrıntılar...

Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), verileri geçtiğimiz gün açıklandı. Rakamlara göre, Konut Fiyat EndeksiEylül 2024'te aylık yüzde 1, yıllık yüzde 27,4 yükseliş gösterdi. 

Üç büyük il için KFE değişimi değerlendirildiğinde, Eylülde bir önceki aya göre İstanbul'da yüzde 1,2, Ankara'da yüzde 2,2 ve İzmir'de yüzde 0,8 yükseliş kaydedildi. 

Bunların yanı sıra, TÜİK tarafından Eylül ayına ilişkin konut satış rakamları da açıklandı. Rakamlara göre, Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 oranında yükseldi ve 140 bin 919 olarak kaydedildi. Konut satış rakamları Eylül'de 2 yılın zirvesini görmüşken, milyonlarca vatandaşın aklına "Şu an ev almak için doğru zaman mı?" sorusu geldi. Sektör temsilcileri, nakiti olan vatandaşların konuta yöneldiğine dikkat çekti. 

Yatırımcı ve analist Caner isimli kullanıcı, https://x.com/caneryatirim resmi X sosyal medya hesabından konut fiyatları ve konut alımı ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Paylaşımında 2020-2024 konut fiyatları reel değişim tablosuna yer veren yatırımcı, şu ifadeleri kullandı:

"Üçüncü çeyreği tamamlayıp İTO enflasyonunu aldığımıza göre klasik tablomu güncelleyerek paylaşabilirim :) Çanakkale ve Manisa Şehzadeler'de ufak bir artış olsa da özellikle İzmir'de düşüş hızla sürüyor. Manisa Yunusemre'de düşüş hızı azalsa da fiyatlarda ufak bir gerileme var. 

Herkes konut fiyatlarının pandemideki krediyle birlikte artmaya başladığını düşünse de aslında tam tersine o dönemde krediye rağmen fiyatlarda 1 yıl boyunca reel olarak artış yaşanmadı. Bizim esas sorunumuz ne yazık ki nas politikasıyla 21 Eylül 2021'de yıllık yüzde 19,25 enflasyon varken politika faizinin yüzde 19'dan yüzde 18'e indirilmesiyle başladı. Sonrasını herkes biliyor zaten. Dolar kuru o gün 8,8 lirayken sadece 3 ay sonra 18 lira oldu. Enflasyon patladı, insanlar paralarının değerini koruyabilmek için konut, araba vs. ne varsa ona saldırdı. Zaten tablodaki reel sütunlarını incelerseniz konut fiyatlarındaki kopmanın da 2021/9'dan sonra olduğunu fark edeceksiniz. Bu yüzden o satırı farklı renkle vurguladım.

Fiyatlarda zirveyse politika faizimizin yüzde 8,5'a kadar gerilediği 2023/6 döneminde yaşandı. Zaten bir sonraki çeyrekten itibaren faizlerin artmaya başlamasıyla birlikte yavaş yavaş normale döndük tabloda görüldüğü gibi. Şu anda konut fiyatları reel olarak bölgeye göre zirvesinden yüzde 20-35 arasında gerilemiş durumda. Yine de anormalliğin başladığı döneme göre fiyatlar yüzde 10-20 arası yukarıda. Özellikle İzmir'de konut fiyatları cazip noktaya ulaşmış görünüyor. Bu yüzden eğer İzmir'e taşınırsak muhtemelen hızlıca aksiyon alacağım.

Tablo hakkında birkaç detay;
-m2 sütunundaki verileri Sahibinden'den alıyorum ve reel sütununda İTO enflasyonuna göre günümüzün kaç lirasına denk olduğunu yazıyorum. Örneğin Çanakkale Merkez'de 2020'nin 3. çeyreğinde m2 fiyatları 4.948 lira olsa da enflasyon düzeltmesi yapınca bugünün 33.887 lirasına eşit.

-Şu an İstanbul'da yaşasak da yüzde 50 Ocak'ta, yüzde 50 Haziran'da aşağıdaki bölgelerden birine taşınacağız. Bu yüzden sadece bu bölgelerin konut fiyatlarının istatistiklerini tutuyorum.

-Dolar bazlı tablo da tutuyorum ama TL'nin çok değer kazandığı veya kaybettiği dönemde dolar bazlı tabloya bakmak doğru değil. Öyle bakacak olursak maaşımız da dolar bazlı ciddi yükseldi ama sebebi alım gücümüzün artması değil de para biriminin değer kazanması.

Borsa, eurobond, mevduat ya da ev fark etmeksizin ne alırsam verilere bakarım ve reel anlamda cazibe sunup sunmadığına bakarak karar veririm. Örn. gelecek 12 ayda yüzde 35 enflasyon beklentim varken mevduat bana yüzde 50 faiz vermeyi teklif ediyorsa reel yüzde 11'lik getiriyi hafife almam. Konut dediğimiz varlık da çoğu insanın toplam varlığının yüzde 20-30'unu oluşturuyor. Bu yüzden alım yaparken bu tarz verilere bakmak bence önemli.

Peki vatandaşlar konut fiyatları ve konut yatırımı ile ilgili neler söyledi? Şimdi konut almak mantıklı mı? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

O bankadan emekliler için Ekim müjdesi: Bu ay hesaplara tam 20 bin TL yatacak! Albaraka emekli promosyon 2024!

Konut satış adedi eylülde 140 bin 919'a ulaştı! Bu konutları kimler alıyor?

zmanı arazi almak isteyenleri örnek vererek uyardı: Uzak durun!