Ekonomi

Konut fiyatları düşüşünü sürdürüyor! İşte detaylar!

ABD'de konut fiyatları borçlanma maliyetlerindeki yükseliş talebe sekte vurması ile 3. ayda da düşüşüne devam etti.Önceki ay düşüş yüzde 1,3 civarında olmuştu

ABD'de S&P Case-Shiller 20 kentte konut fiyat endeksine göre, Eylül ayında yüksek faizlerin etkisi ile aylık bazda tahminlere paralel olarak yüzde 1,2 düşüş yaşadı. Önceki ay düşüş yüzde 1,3 civarında olmuştu. Bu şekilde konut fiyatlarındaki gerileme 3. ayda da sürdü.

İşte haberin detayları...

Ulusal bazda konut fiyatları yüzde 10,6 artış yaşandı. Önceki ay yüzde 12,9 artış gözlemlenmişti. Fed'in rekor yüksek enflasyonu dizginlemek amacıyla yaptığı faiz artırımlarıyla bu yıl konut piyasası soğudu. Konut kredi faizlerinin iki katından fazla artması potansiyel alıcıları sektörden soğutmaya başladı.

S&P Dow Jones Indices Yöneticisi Craig Lazzara "Fed faiz artırdıkça mortgage finansmanı daha pahalı bir hale geliyor ve konut alımı git gide zorlaşıyor. Makroekonomik ortamın kötüleşmesinden dolayı konut fiyatları düşmeye devam edebilir" şeklinde değerlendirme yaptı.

3+1 TOKİ EVLERİ KİRAYA VERİLİR Mİ?

TOKİ evlerinin kiraya verilip verilmeyeceği vatandaşlar tarafından sık sık sorulmaktadır. TOKİ standart konut projelerinde konut sahipleri konutlarını kiraya verme gibi bir hakka sahiplerdir. İstisnai durumları olan 3+1 konutlarda da kiraya verilebilmesi hususu TOKİ idaresi inisiyatifine bırakılmıştır.

TOKİ PARA İADESİ NE ZAMAN YAPILACAK?

TOKİ para iadesi sık sorulan sorular arasında yer alıyor. TOKİ’den bu konuda yapılan açıklama şu şekildedir;" TOKİ kurada, hak sahibi olamayanlar, başvuru bedellerini, kura çekiliş tarihinden itibaren beş iş günü sonrasında Başvuru yapılan Bankanın yetkili Şubeleri ve ATM'lerinden geri alabilecektir.

TOKİ ÜZERİNE KREDİ ÇEKİLİR Mİ?

TOKİ kuralarına katılım sağlayan, ev sahibi olma hakkı elde eden kişilerin ilk olarak peşinat ödemenin yapılması isteniyor. Bu peşinat için bankalar TOKİ kredisi veriyor. TOKİ kredisi veren bankalar ise Ziraat Bankası ve Halkbank’tır.

TOKİ İADE PARALARI HANGİ BANKAYA YATIYOR?

TOKİ para iadesi gündemde yer alıyor. TOKİ ucuz konut projesine başvuruda bulunanlar ama kurada adı çıkmayan kişiler, kura tarihinden 2 gün sonra Ziraat Bankası şubesine başvuruda bulunulup, yatırmış oldukları ücretleri geri alabilir.

Vize alacaklara duyuruldu! Artık eski devir kapandı! İşte vizede yeni dönem başlıyor!

Yabancı yatırımcıların gözünde İstanbul cazibesini kaybediyor!