Sektörel

Konut fiyatları düşüyor

Konutta KDV indirimiyle bazı şirketler fiyat düşürürken, bazıları ise promosyon kampanyaları başlattı.

Net 150 metrekare ve üstü lüks konutlardaki yüzde 10'luk KDV indirimi, yapımı tamamlanan ya da tamamlanmak üzere olan konutlarda fiyat düşüşlerine neden olurken, projesini 3 ay içinde teslim etmeyecek olan şirketleri ise memnun etmedi.

 

Satışta hemen teslim konutları bulunan şirketler yeni fiyat listelerini dünden itibaren açıklamaya başlarken, bazı şirketler projelerinin teslim tarihlerini öne alabilmek için çalışmalarını hızlandırdı. Satışların hızlanması için KDV indirimini yeterli görmeyen bazı şirketler ise düşen KDV oranlarını fırsat bilerek, 'KDV'si bizden' kampanyalarına başladı.

 

Fiyatlar düşüyor

Kiler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, Beylikdüzü'ndeki projesinde yer alan 250 bin liralık dairelerin 225 bin liraya, 350 bin liralık dairelerin ise 315 bin liraya düştüğünü açıkladı. Kiler, İstanbul Sapphire projesindeki daireleri ise 3 ay içinde tamamlamak için çalışmalarını hızlandırdıklarını, bu şekilde İstanbul Sapphire'den ev alanların da bu indirimden faydalanmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

 

Teknik Yapı CEO'su Teoman Metehan, büyük dairelerin liste fiyatlarını değiştirdiklerini belirterek "Örneğin Uprise Elit'teki 240 metrekarelik teras evlerin fiyatları 898 bin 700 liradan 822 bin 500 liraya, Uphill Court Bahçeşehir'deki 171 metrekarelik sıralı villaların fiyatları ise 575 bin 300 liradan 523 bin liraya indi" dedi.

 

Bolelli Group ise bir ay önce 850 bin dolardan 775 bin dolara indirdiği Bolelli Dream villalarının fiyatlarını son KDV indirimiyle birlikte 695 bin liraya çektiğini açıkladı.

 

'İndirim TOKİ'ye yaradı'

Sinpaş Gayrimenkul Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Çelik, 150 metrekare ve üstü konutlar için yapılan KDV indiriminin sektördeki firmaların sorunun çözmekten uzak olduğunu belirterek şunları söyledi:

 

"Devlet bu KDV indirimiyle Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) sorunun çözmüş gibi görünüyor. Çünkü bizim gibi firmalar inşaata başladığı anda satışa da başlar. Fatura ise Vergi Usul Kanunu'na göre ev teslim edildiği zaman kesilir. Bizim konutlarımızın teslimine daha iki yıl var. Dolayısıyla biz, bir KDV indirimi yapmadık. TOKİ'nin ise gelir paylaşımı yöntemiyle yaptırdığı binlerce hemen teslim konutu var."

 

Mesa Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Elaldı da, Çengelköy'de Mesa projesindeki konutları 2010 yılının sonunda, Parkoran'daki konutları ise bu yılın sonuna doğru teslim edeceklerini belirterek, "Faturalarını da o tarihte keseceğiz ve o tarihte hangi KDV oranı geçerliyse o oranı uygulayacağız. Yani bu günden bir KDV indirimi açıklamamız fiili ve kanuni olarak mümkün değil" diye konuştu.

 

KDV indirimi promosyonu

Öte yandan düşen KDV oranları bazı şirketler için de promosyon fırsatı yarattı. Yuvataş İnşaat'ın Akfırat'ta inşa ettiği Tepe Park Villaları'nın genel koordinatörü Güzin Ervardar, bugüne dek villalar için açıklanan fiyatların KDV hariç fiyatlar olduğundan, indirimin liste fiyatlarına yansımadığını söyledi.

 

"Ama, müşterilerimiz yüzde 10 daha az KDV ödeyecekleri için bu üç ay içinde karlı çıkacaklar" diyen Ervardar, yüzde 8'lik KDV'nin yarısını müşterileri adına ödeyeceklerini duyurdu.

 

İntaş Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Yılmaz ise, Sarıgazi'de inşa ettikleri Sarıevler'deki 3+2 dubleks ve 4+2 dubleks konutlar için yaptıkları yüzde 40'lık indirime ek olarak  yüzde 8'lik KDV'yi de müşterileri adına ödeyeceklerini açıkladı. Fethi Yılmaz "Böylece daha önce liste fiyatı 330 bin lira olan 3+2 dubleksleri 198 bin liradan, 412 bin 500 liralık 4+2 dubleksleri ise 247 bin 500 liradan satacağız" dedi.

 

Milliyet