Konut

''Konut fiyatları enflasyonun altında kalacak!''

Konut kredisi faizinin 40 ayın zirvesine çıkması ile ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu, flaş bir açıklama yaptı. Şatıroğlu, "Bu şartlar altında konut fiyatlarındaki artışın enflasyonun altında kalmasını bekliyorum." diyerek önemli bir uyarı yaptı. İşte detaylar...  Merkez bankası, tüketici kredisi faiz oranlarının önceki haftaya göre yatay seyrettiğini, ticari kredi faizlerinin 180 baz puan düşerek yüzde 16,16'ya ve konut kredisi faizlerinin yüzde 21,56'ya yükseldiğini söyledi

Ticari kredi faizleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası  makroihtiyati önlemleri nedeniyle düşerken, ipotek oranları 40 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.  Merkez bankası, tüketici kredisi faiz oranlarının önceki haftaya göre yatay seyrettiğini, ticari kredi faizlerinin 180 baz puan düşerek yüzde 16,16'ya ve konut kredisi faizlerinin yüzde 21,56'ya yükseldiğini söyledi. Bu seviyeye en son Temmuz 2019'da ulaşılmıştı. Ticari kredi faiz oranları son iki yılın en düşük seviyelerine indi.

Merkez bankasının bu yıl ilk kez faiz indirimine gittiği 19 Ağustos haftasında yüzde 18,41 olan senelik konut kredisi faizi 4 Kasım haftasında yüzde 21,56'ya yükseldi. Böylece, ipotek oranları, faiz indirimi döngüsü sırasında yüzde 3,15 arttı. İşte Tunç Şatıroğlu'ndan gelen o açıklamanın detayları...

Özel bankalar için daha yüksek faiz oranları Bankacılık sektörü kaynakları, ipoteklerin uzun vadeli yapısının onları bankaların makroihtiyati tedbirlerin kendilerini sürekli bilanço ayarlamaları yapmaya zorlaması durumunda dikkate alması gereken krediler haline getirdiğini söylüyor.  Kaynaklar, makroihtiyati tedbirlerin bankacılık sektörünü daha düşük getirili menkul kıymetler almaya ve bunları 5 ila 10 yıl vadeli bilançolarda tutmaya zorlayarak uzun vadeli konut sunma isteğini azalttığını belirterek, bunun çok düşük olduğuna işaret etti.

Kamu bankaları yüzde 1,2 faiz oranı ve 10 yıl vadeli konut kredisi kullanma seçeneğine sahipken, özel bankalar faiz oranlarını yüzde 2,73'e yükseltebiliyor. Vade 20 yıla çıkarıldığında ise konut kredisi faiz oranı yüzde 3,33 oluyor. Özel bankalarda ise ortalama 10 sene vadeli konut kredisi faizi yüzde 2-2,96 arasında farklılık gösteriyor.

BDDK verilerine göre bankacılık sektöründe konut kredileri geçen yıl 355 milyar 422 milyon lira seviyesine erişti. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artışla, 68.7 milyar liralık bir artışa tekabül ediyor. Ticari kredi büyüklüğü ise 4 Kasım itibariyle 5 trilyon 678,6 milyar liraya ulaştı. Bu da geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 74`lük bir artış yaşandığını ortaya koyuyor. Bir senede ticari kredi hacmindeki artış ise 2.4 trilyon lira olarak hesaplanıyor.

Bunun üzerine ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu, Twitter hesabı üzerinden flaş bir açıklama gerçekleştirdi. Tunç Şatıroğlu, Bu şartlar altında konut fiyatlarındaki artışın enflasyonun altında kalmasını beklediğini belirterek, "Konut, ticari gayrimenkul ve arsa tavsiye etmiyorum." yorumunda bulundu.

Akbank’tan rekor promosyon! Son gün belli oldu!
Kasım ayı SED yardımı ne zaman yatacak? Kasım ayı SED yardımı neden yatmadı?
Altında heyecanlı bekleyiş!