Sektörel

Konut fiyatları ne olacak? Merkez Bankası'nın faiz kararı fiyatları nasıl etkileyecek? 

Ev alacak binlerce vatandaş, fiyatların düşmesini bekliyor. Peki Merkez Bankası'nın faiz kararı fiyatları nasıl etkileyecek? İşte ayrıntılar...  TCMB'nin politika faizini yüzde 15'e yükseltmesinden sonra bankadan kredi çekme düşüncesinde olan vatandaşlar, bankaların faiz oranlarını yakından takip ediyor

Merkez Bankası’nın 27 ay aradan sonra faizleri tarihi bir seviye olan 650 baz puan seviyesinde artırmasının ardından, tüm gözler bu kararın günlük yaşama etkilerinin nasıl olacağına çevrildi. 

TCMB'nin politika faizini yüzde 15'e yükseltmesinden sonra bankadan kredi çekme düşüncesinde olan vatandaşlar, bankaların faiz oranlarını yakından takip ediyor. 

Bunların yanı sıra 'Merkez Bankası faiz artırımının ardından ihtiyaç kredi faizleri düşecek mi, konut kredisi faiz oranları artacak mı?' sorularının yanıtları da merakla araştırılıyor.

Konut fiyatları ne olacak? Merkez Bankası'nın faiz kararı fiyatları nasıl etkileyecek? 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, konu ile ilgili son dakika açıklamalarında bulundu. Hakan Akdoğan, söz konusu açıklamasında, faiz kararının konut kredilerine bir etkisinin olmasını beklemediklerine dikkat çekti. 

Döviz kurunda yaşanan artışın konut fiyatlarına etkisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, "Özellikle artan döviz kuru sonrası fiyatları TL de kalan ve fırsat beklenen bazı gayrimenkuller için alım imkanı doğdu" dedi ve 650 baz puanlık faiz artışının kredi oranlarına önemli bir yansıması olmayacağının altını çizdi. 

Akdoğan, söz konusu açıklamasında "Faizin merkez bankası öncesinde zaten piyasalarda daha yüksek sevilerde uygulanması nedeniyle bu dönem önemli bir değişiklik beklemiyoruz" ifadelerine yer verdi. 

EV FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Türkiye'de konut fiyatlarının yükselişini etkileyen birçok faktör bulunuyor. Bunlardan bazıları şu şekilde: 

Küresel konut piyasasındaki durum: Dünyada konut fiyatları, koronavirüs salgını sürecinde düşük faizli krediler ve parasal genişleme nedeniyle hızla arttı. Fakat son zamanlarda merkez bankalarının faiz artırımları ve enflasyon baskısı sebebiyle nedeniyle küresel konut piyasası soğumaya başladı. Bu durum Türkiye'ye de yansıyabilir. 

- Kredi faiz oranları: Türkiye'de konut kredisi faiz oranları son bir senede yüzde 0,94'ten yüzde 5,78'e kadar çıktı. Bu da konut almak isteyenlerin kredi maliyetlerini yükseltirken, talebin azalmasına sebep oldu. 

- Konut alım gücü: Türkiye'de konut fiyatları son bir senede yüzde 110 yükseldi. Bu da konut alım gücünün düşmesine neden oldu. Özellikle gelir seviyesi düşük ve orta olan vatandaşlar için konut sahibi olmak çok zor hale geldi. 

- Konut arz ve talep dengesi: Türkiye'de konut arzı talebi karşılamakta güçlük çekiyor. Özellikle büyük şehirlerde ve kaliteli konutlarda arz kısıtlılığı gündemde. Bu durumda fiyatların yükselmesine sebep oluyor. Diğer yandan, talep değişiyor. 

Kovid-19 pandemisi sürecinde evden çalışma ve sosyal mesafe sebebiyle daha büyük ve bahçeli evlere talep yükseldi. Fakat kredi faizlerinin artması ve ekonomik belirsizlik sebebiyle talebin de azabileceği gündemde. 

Gram altında rekor üstüne rekor! Dur durak bilmiyor: Kapalıçarşı'da gram altın 1.610 TL! 

Aile Destek yeni ay ödemeleri hesaplara yattı mı, bayramdan önce yatar mı? Destek ödemeleri bitti mi?

Memur ve emekliler hemen bu rakamlara bakın! Temmuz zammı ne kadar olacak? Yeni rakamlar tek tek açıklandı!