Sektörel

Konut fiyatları neden yükseliyor? Konut Fiyat Endeksi'ndeki artış 4 yılda yüzde 652 oldu!

Konut satışları Nisan'da yüzde 35, yılın ilk dört ayında yüzde 18.6 düştü. Ancak fiyatlardaki yükseliş tüm hızıyla sürüyor. Peki konut fiyatları neden yükseliyor? Buna göre konut satışları Nisan'da yüzde 35, yılın ilk dört ayında yüzde 18

Hem önceki gün hem de dün açıklanan konut satışları ile konut fiyatları rakamları önemli bilgileri ortaya çıkardı. Buna göre konut satışları Nisan'da yüzde 35, yılın ilk dört ayında yüzde 18.6 düştü.

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde konut fiyatlarını kaleme aldı. Abdurrahman Yıldırım, söz konusu yazısına "Paranın bol, faizlerin düşük olması yanında seçim ekonomisi nedeniyle hanehalkı gelirlerinin arttığı, EYT’den milyonların emekli ikramiyesini ucundan yakaladığı bir ortamda dahi konut satışları düşüyor" ifadelerini kullanarak başladı. 

Yazısında satışlardaki gerilemenin yeni olmadığını dile getiren Abdurrahman Yıldırım, "Geçen yılın ilk yarısında yüzde 31.4 artan konut satışları, yılın ikinci yarısında yüzde 19.1 geriledi" diyerek, bu sene yüzde 18.6’lık gerilemeyle düşüşün 10'uncu aya eriştiğini belirtti.

Konut fiyatları neden yükseliyor? Konut Fiyat Endeksi'ndeki artış 4 yılda yüzde 652 oldu!  

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, satışlardaki düşüşe karşın konut fiyatlarındaki artışın hızla devam ettiğini dile getirdi ve "Mart ayındaki fiyat artışı yüzde 5.4 oldu. Şubat ayında depremin etkisiyle artış yüzde 8.4’e çıkmıştı" açıklamasında bulundu. 

2021 Eylül'de yıllık bazda yüzde 35.6 artan konut fiyatlarının, Eylül 2022'de yüzde 189.1’e kadar çıktıktan sonra Mart 2023’te yüzde 132.8 artışa evrildiğine dikkat çeken Abdurrahman Yıldırım, 1.5 yılı bulan bu dönemde konut fiyatlarında aylık bazda yüzde 3.9’dan düşük artış olmadığına vurgu yaptı. 

"Fiyat artışlarında düşürülen faizlerden dolayı paranın alternatif yatırım aracı diye gayrimenkule yönelmesi, gayrimenkulün yüksek enflasyondan koruyucu özelliğinin bulunması, kuzeydeki savaş nedeniyle Rus ve Ukraynalıların konut talebinin hızlanmasının etkisi bulunuyor" açıklamasında bulunan Yıldırım, faiz oranları ile ev fiyatları arasında tersine korelasyon olduğunu aktardı. 

Bu kapsamda, bir puanlık  faiz indiriminin konut fiyatlarına yükseltici etkisinin 2.1 puan olduğunu, faiz artışlarında ise tersinin olduğunu aktardı. 

Yıldırım, söz konusu yazısında "İnşaat maliyetlerinde artış meydana geldi ama konut fiyat artışlarına çok sınırlı" ifadelerine yer verdi ve 2022 yılında maliyet artışının yüzde 96 iken yeni konut fiyatlarının yüzde 116 yükseldiğini, bu senenin ilk üç ayı itibarıyla da maliyet artışının yüzde 64, yeni konut fiyat artışının ise yüzde 134 olduğuna dikkat çekti. 

"Bunların yanında faiz indirimlerinin başlatıldığı ve konuta talebin yükseldiği Eylül 2021’den Mart 2023’e de bir hesap yapalım" diyen Yıldırım, konut fiyat endeksinin 198.9’dan 809.3’e çıktığını ve yüzde 306.9 arttığını ifade ederek, "Aynı dönemde TÜFE endeks olarak 570.66’dan 1269.74’e yükseldi ve 1.5 yılda yüzde 122.5 arttı. Konut fiyat artışı enflasyonu katlamış durumda" şeklinde konuştu. 

Enflasyondan arındırılmış şekilde konutların değerlenmesinde yüzde 82.8 reel artışı olduğunu belirten Yıldırım, bunun 1.5 senelik süre için çok fazla bir artış olduğunu vurguladı.

Konut fiyatları neden yükseliyor? Konut Fiyat Endeksi'ndeki artış 4 yılda yüzde 652 oldu!   

KONUT FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ? 

Konut fiyat artışlarında Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin de etkisi olduğuna değinen Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, "Bir kış mevsiminde aylık yüzde 8.4’lük fiyat sıçraması bundan" ifadelerine yer verildi. 

Mart 2023'teki şehir bazında konut fiyat artışlarının da bunu doğruladığının altını çizen Yıldırım, "Şimdiye kadar görmediğimiz bir tabloyla karşı karşıyayız. İlk kez en yüksek fiyat artışını ifade eden kırmızı bölgeler güneyden kuzeye kaydı" diyerek Trakya ve Batı Karadeniz'in kırmızıya boyandığına dikkat çekti. 

Yıllık konut fiyatlarının Trakya’da yüzde 155.3, Zonguldak, Karabük ve Batın’da yüzde 161.1, Kastamonu, Sinop ve Çankırı’da yüzde 159.0 yükseldiğine dikkat çeken Yıldırım, bu artışların temelinde Güneydoğu’daki büyük şubat depremlerinin İstanbul ve Marmara’da deprem korkusunu tetiklemesinin yattığını dile getirdi.

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, '50 aydır aralıksız yükselen konut fiyatları nereye?' başlıklı köşe yazısına şu şekilde devam etti:

EMLAK FİYATLARINI DESTEKLEYEN SEÇİM SONUCU

➔Konut fiyatlarını yakından ilgilendiren son gelişme ise seçimin sonuçları. Her ne kadar Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalmışsa da Millet Meclisi seçimini mevcut iktidar aldı. Bu iktidar döneminde konut, inşaat ve gayrimenkul son 15-20 yılın en gözde iş alanı oldu.

➔Konut fiyat artışında Türkiye’de son üç yılda üst üste dünya birincisi. Hatta vadeyi 5 yıla ve 10 yıla çıkardığımızda durum yine değişmiyor. Son yılların çok yüksek fiyat artışlarıyla Türkiye 5 ve 10 yıllık vadede de dünyada dolar bazında konutları en çok değerlenen ülke.

➔Konut fiyatlarında en son aylık düşüş Ocak 2019’da yüzde 0.4 oranında yaşanmıştı. O zamandan beri 50 ay geçti ve hiç fiyat gerilemesi olmadı. Hep yukarı çıkış oldu.

➔Konut Fiyat Endeksi Ocak 2019’da 107.6 değerinden Mart 2023’te 809.3’e çıktı. 4 yıl 2 aylık artış yüzde 652’yi buldu.

➔Aynı dönemin tüketici enflasyonu yüzde 219. Arındırma yaptığımızda konut fiyatlarındaki reel artışın yüzde 136’ya vardığını buluruz. Bu da “5 yıl içinde reel yüzde 100’ü geçen konut fiyat artışları bolundur” tanımına tam uyuyor.

GAYRİMENKUL KRİZDEN BAĞIMSIZ DEĞİLDİR

➔Seçimlerde mevcut iktidarın değişmemesi faizin baskılanması, konut ve gayrimenkulün desteklenmesi anlamına geliyor.

➔Seçim sonrası ilk günden başlayarak emlak piyasasında yeni bir hareket ve canlanma başladı bile.

➔Ancak bu durum iktidar devam ettiği sürece konut fiyatları yukarı gideceğini garanti etmez.

➔Çünkü yaşanabilecek küresel çaptaki bir krize Türkiye’nin de kapılması mümkündür. Ya da Türkiye kendine özgü bir kriz de yaşayabilir.

➔Ekonomik kriz dediğimiz ortam herkesin kaybedeceği bir durumdur. Bundan gayrimenkul de kendini kurtaramaz.

2023 Memur maaşlarına ek zam gelecek mi? En düşük memur maaşı ne zaman 22 bin TL olacak?

Asgari ücrete ara zam Temmuz'dan önce gelir mi? Kulislerde şok gelişme! 

Kiraya yüzde 25 zam sınırının uzatılma ihtimali de fiyatları uçurdu! Ev sahipleri önceden zam yapıyor! 

En düşük emekli zammı için flaş bir tahmin geldi! Hemen kulislerde konuşulan bu rakama bakın!