Sektörel

Konut fiyatları nereye gidiyor?

Konut fiyatlarındaki artış sürerken konut satışları düşüyor. İnşaat maliyetleri yükselişini ise yükselişine devam ediyor. Peki konut fiyatları nereye gidiyor?Resmi olarak açıklanan verilere göre inşaat maliyetleri, yıllık yüzde 117

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayına yönelik inşaat maliyet endeksi verilerini yayımladı. Resmi olarak açıklanan verilere göre inşaat maliyetleri, yıllık yüzde 117.07, aylık ise yüzde 3.44 artış gösterdi. Bu verilerin açıklanmasından sonra konut satışlarındaki düşüşler de dikkat çekti.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Türkiye genelinde konut satışları Kasım ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 34,1 azalarak 117 bin 806 oldu. Konut satışlarında en büyük pay, 19 bin 687 konut satışı ile mega kent İstanbul oldu. Peki konut fiyatları nereye gidiyor?

Haber Global'den Eren Sakarya'nın haberine göre, uzmanlar inşaat maliyetlerindeki artışın konut fiyatlarına da yansıdığını dile getiriyor. Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı ve Ekonomist Özlem Derici Şengül, konut satışlarında bir canlanmanın öngörülmediğini belirtiyor. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Tayfun Küçükoğlu da inşaat malzemelerindeki artışın küresel olduğunu ve maliyet artışlarının hız kesmesini beklediklerini de dile getiriyor. 

Ekonomist Özlem Derici Şengül, malzeme fiyatlarındaki artışın Eylül ayında yüzde 119'dan Ekim ayında yüzde 117'ye gerilediğini belirtirken "Bir parça düşüş olsa da halen çok yüksek seyrediyor. Bu durum da konut fiyatlarına yansıyacaktır" diyor.

MALİYETLERDEKİ ARTIŞ EV FİYATLARINA YANSIYOR

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, konut satışlarında geçen seneye göre yüzde 34.1 oranında azalma olduğunu dile getiren Ekonomist Özlem Derici Şengül, konut satışlarındaki düşüşün, inşaat maliyetlerindeki artışın konut fiyatlarına yansıması olduğunu söylüyor. Şengül açıklamasında söz konusu bu durumun konut fiyatlarındaki artışın talep yönlü değil arz yönlü olduğunu gösterdiğini de belirtiyor. 

Açıklamasında konut satışlarının da zayıfladığını belirten Şengül, bunun önümüzdeki dönemde küresel yavaşlama sebebiyle daha da düşmesini beklediklerini söyledi. Açıklamasında hammadde maliyetlerinde bir parça düşüş görülebileceğini kaydeden Şengül, bu düşüşün konut satışlarını canlandıracak kadar olmasını beklenilemeceyeceğini de kaydetti.

İnşaat maliyetlerinde düşüşün bir parça daha devam edebileceğini ancak maliyetlerin yine de çok yüksek olduğunu dile getiren Şengül, talep tarafının da canlı olmadığı için muhtemelen konut satışlarında düşüşün de devam ettiğini görebileceğimizi söyledi.

İnşaat maliyetlerinin enflasyona yansımasını ÜFE üzerinden değerlendirmek gerektiğini dile getiren Şengül, "En son açıklanan enflasyon verisinde Yİ-ÜFE'nin yüzde 136'ya düştüğünü görmüştük. O düşüşün devam etmesini bekleriz ancak muhtemelen o düşüşteki hız inşaata aynı şekilde yansımayacaktır" dedi.

'KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞIN TAMAMINI MALZEME FİYATLARI OLUŞTURMUYOR'

Türkiye İMSAD Başkanı Tayfun Küçükoğlu, küresel çapta yaşanan enerji maliyetlerindeki artış ve hammadde tedariki konusundaki zorlukların inşaat malzemeleri sanayisinin maliyetlerini de ister istemez etkilediğini belirtti. Tayfun Küçükoğlu açıklamasında konut fiyatlarında önemli bir artış yaşandığını fakat konut fiyatının tamamını malzeme oluşturmadığını söyledi. Bugün malzeme maliyetinin arsa payı dahil inşaat maliyetinin yüzde 20-25'ini geçmediğini kaydeden Küçükoğlu, "Dolayısıyla konut fiyatlarındaki artışı sadece inşaat malzemesi üzerinden anlatmayı doğru bir değerlendirme olarak görmüyoruz dedi.

Küçükoğlu, inşaat malzemesi üretiminden bağımsız olarak, bugün tüm dünyada artan maliyetlerin tedarik ve lojistik tarafındaki sıkıntılar nedeniyle üretim maliyetleri çok arttığını kaydederek, pandemi ve daha sonra gelen savaşla birlikte ekonomilerde bozulan denge düzelmeye başladıkça üretim tarafındaki maliyet artışlarının da hız keseceğini söyledi.

'ARTIŞLARI KARŞILAYAMIYORUZ'

Peki müteahhitler bu konuda ne söylüyor? Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Aygün inşaat maliyetlerinin yükselmesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada maliyetlerin yükselmesi ile satış fiyatlarının da yükseldiğini kaydederek, o zaman da satışların yavaşladığını kaydetti.

Bankalar tarafından haziran ayından bu yana değeri 10 milyondan fazla olan konut için kredi verilmediğini dile getiren Aygün, o anlamda maalesef bu artışları karşılayamadıklarını söyledi.

Asgari ücretin işverenlere yansıyacağını ve maliyetleri yükselteceğini kaydeden Mithat Aygün, bu durumun da ister istemez fiyatları yükselteceğini belirtti. Aygün, bunun da müteahhit imajını kötü etkilediğini ama müteahhitlerin de yapabileceği bir şey olmadığını sözlerine ekledi.

Gayrimenkul, yatırımcılar için en güvenli liman olma özelliğini koruyor!

Yabancı yatırımcılar ikinci el konut pazarına yöneldi!

Yabancıya konut satışı 11 ayda yüzde 20,4 arttı! 2022 hedefi 70 bin adet!